Proteín vie byť nebezpečný, odhalila nová štúdia. Ak prekročíš dávkovanie, hazarduješ so zdravím

  • Vedci nepotešia zanietených mäsožravcov
  • Priveľa proteínu ti môže zničiť zdravie
fitness, žena
Freepik
  • Vedci nepotešia zanietených mäsožravcov
  • Priveľa proteínu ti môže zničiť zdravie

Proteín ako pomyselná „barlička“ je v dnešnej dobe veľmi populárny. Nielen zanietení mäsožravci, aj športovci sa zásobujú poriadnymi dávkami bielkovín, pretože si myslia, že im prospieva.

Nová štúdia však prišla s nepríjemným objavom. Priveľký príjem proteínu môže vážne uškodiť tvojim tepnám. 

Milovníci mäsa po celom svete jemne panikária po zverejnení nedávnej štúdie v časopise Nature Metabolism. Tá naznačuje, že konzumácia nadmerného množstva bielkovín môže mať škodlivé účinky na zdravie tepien.

Vedci z University of Pittsburgh School of Medicine sa podujali uskutočniť prevratnú štúdiu. Viedli analýzu biologických údajov od ľudských účastníkov, ktorí konzumovali bielkoviny. Nakoniec pozorovaním správania buniek v kontrolovanom prostredí došli k záveru, že konzumácia viac ako 22 % denných kalórií zo stravy z bielkovín môže vyvolať aktiváciu makrofágov, píše Futurism.

Čo sú to makrofágy? Ide o typ imunitných buniek, ktoré urýchľujú proces aterosklerózy, teda kôrnatenie tepien v dôsledku hromadenia cholesterolu a tuku v stenách tepien.

Ateroskleróza spôsobuje infarkt aj mŕtvicu

Ateroskleróza predstavuje významné zdravotné riziká. Patrí medzi ne zvýšenie pravdepodobnosti infarktu a mŕtvice. Okrem toho vedci identifikovali špecifickú aminokyselinu, leucín, ako primárny aktivátor pre premenu imunitných buniek k ateroskleróze. Profesor kardiológie na Pittsburskej univerzite a spoluautor štúdie Babak Razani považuje zistenia za skutočne dôležité.

„Naša štúdia ukazuje, že zvýšenie príjmu bielkovín v snahe zlepšiť metabolické zdravie nemusí byť prospešné. Mohlo by potenciálne poškodiť vaše tepny. Dúfame, že tento výskum podnieti diskusiu o spôsoboch, ako upraviť stravu práve tak, aby ovplyvňovala telesné funkcie na molekulárnej úrovni a znižovala riziko ochorení,“ odkázal

Hoci štúdia predstavuje vedecky podložené dôkazy, niektorí sa hneď obrátili na defenzívu. Na sociálnych sieťach zistenia prezentujú v kontexte prebiehajúcej kultúrnej diskusie okolo konzumácie mäsa a mužnosti. Proteín je pre nich akýmsi znakom mužskej integrity.

Kritici, medzi ktorými boli aj vplyvný fitnessák Marc Lobliner a fitness nadšenec Andrew Hurst, vyjadrili skepsu voči výsledkom štúdie a naznačili, že môže byť súčasťou širšieho programu na podporu alternatívnych stravovacích možností, ako je napríklad vegánstvo.

Uprostred protichodných tvrdení o výhodách a nevýhodách stravy bohatej na mäso môže štúdia spôsobiť, že už si naozaj nikto nemôže byť istý tým, čo má jesť. Správnou cestou je asi len striedmosť a pestrosť stravy. Samozrejme, že hoci je proteín súčasťou vyváženej stravy, netreba to preháňať. Autor štúdie Babak Razani by určite súhlasil. 

„Možno je nesprávne slepo zvyšovať záťaž bielkovinami,“ povedal Razani vo svojom stanovisku. „Namiesto toho je dôležité pozrieť sa na stravu ako na celok a navrhnúť vyvážené jedlá, ktoré neúmyselne nezhoršia kardiovaskulárne ochorenia, najmä u ľudí s rizikom srdcových ochorení a porúch ciev.“

Ultraspracované potraviny ti ničia zdravie

Ultraspracované potraviny výrazne zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení, infarktu a mŕtvice. Potvrdzujú to dve štúdie, ktoré podľa odborníkov slúžia ako varovný signál pre vlády na celom svete.

Ultraspracované potraviny označujú jedlá, ktoré prešli viacerými stupňami priemyselného spracovania. Tieto jedlá obsahujú prísady, ktoré by si ľudia za normálnych okolností do jedla bežne nepridávali. Vo väčšine prípadov tieto prísady zahŕňajú chemikálie, farbivá, sladidlá a konzervačné látky. Dnes je bežné, že máme veľkú spotrebu potravín, ako sú cereálie, proteínové tyčinky, šumivé nápoje, hotové jedlá alebo rýchle občerstvenie. 

Vedci však pred podobným stravovaním dvíhajú varovný prst. Pomocou výskumov zistili, že tí ľudia, ktorí jedli viac ultraspracovaných potravín, mali o 24 % vyššiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych príhod vrátane infarktu, mŕtvice a angíny pectoris. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Nature, Futurism, National library of medicine, UPMC, Redakcia Startitup, X

Najnovšie videá

Trendové videá