Proteínový ošiaľ zaslepil oči tisícom zákazníkov. Špecialistka odhaľuje temnú stránku marketingového ťahu
- Špecialistka na produkty s vysokým obsahom proteínu upozorňuje
- Hovorí, že je to len pokus o marketingový ťah
- Špecialistka na produkty s vysokým obsahom proteínu upozorňuje
- Hovorí, že je to len pokus o marketingový ťah
Za posledné mesiace si si mohol všimnúť, že reťazce aj menšie obchody zažívajú doslova „boom“ pri predaji produktov so zvýšením obsahom proteínu. Tieto potraviny obchodníci väčšinou označujú veľkým nápisom „high protein“, aby zákazníka hneď nalákali.
Často si za ne však priplatíš viac peňazí. Ale mnohých to neodrádza a v zľave nakúpia desiatky kusov, aby mali aj do zásoby. Pulty sú ich plné. V obchodoch sa nadchádzajú vo forme jogurtov, nápojov či sladkých tyčiniek. Predáva však obal, nie obsah.
Expertka radí, prečo by sme si mali dať veľký pozor na to, čo kupujeme, píšu tvnoviny.
Treba byť obozretný
Dnes už z vyšším obsahom proteínu nájdeš aj také produkty, od akých by si to asi nečakal. Cez pečivo, jogurty, raňajkové kaše až po mlieka či tvarohy alebo syry. Trend nastavilo hlavne stravovanie. Slováci sa chcú stravovať zdravo a produkty s nízkym obsahom cukru či tuku im už nestačia. Ak cvičíš, tak vieš, že telo potrebuje prijímať dostatočné množstvo proteínov. Ale okrem teba to vedia aj výrobcovia potravín.
Pre tvnoviny to potvrdila aj odborníčka. „Sacharidy a tuky sú v zdravej výžive celkom démonizované. Každý už počul, že sa z nich priberá, že by sme ich nemali jesť po šiestej večer a podobe. Ale bielkoviny takúto reputáciu nemajú. Sú glorifikované a ospevované, preto, ak sa niekto zaujíma o zdravý životný štýl alebo chce schudnúť, začne ich vyhľadávať,“ ozrejmila nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová.
V obchodoch teraz nájdeš už celé regály, ktoré sú vyhradené len pre produkty s vyšším obsahom proteínu. Týka sa to väčšinou mliečnych produktov, ktoré aj tak proteín už obsahujú. Obchodníci tiež ponúkajú rôzne množstevné zľavy, aby sa vyššia cena zákazníkovi nezdala až taká nevýhodná. Často si tieto produkty všimneš dokonca skôr ako obyčajný jogurt či mlieko.
Kyseľová ale hovorí, že sa takto reťazce len snažia hrať na city. Skôr si totiž kúpiš proteínový jogurt v domnienke, že je zdravší. Expertka upozorňuje, že dôležité je si všímať aj zloženie či výživové údaje.
„Často sú predražené. Veľa týchto výrobkov má v sebe sladidlá, zahusťovadlá, arómy, emulgátory a podobne, čo nie je v nadmernom množstve pre telo zdravé. Treba si uvedomiť, že sú to stále vysokospracované potraviny, ktoré sa schovávajú za nápisom ,proteín‘,“ uviedla.
Zloženie je dôležité
Nutričná špecialistka dodáva, že niektoré „vysokoproteínové potraviny“ môžu konzumentovi priniesť aj určité benefity. Svojim klientom ich kategoricky nezakazuje: „Ale veľmi záleží na kontexte. Vysvetľujem im, ako medzi nimi vyberať, aby sa nedali oklamať obalom. Tiež ich edukujem o tom, aký je vlastne ich účel, s čím ich treba kombinovať a v akom množstve by ich mali jesť.“
Pre Markízu tiež uviedla, že odporúča kontrolovanie zloženia a nutričných hodnôt. „Ideálne by mali na 100 gramov obsahovať aspoň 15 až 20 gramov bielkovín,“ prezradila.
V zložení sú podľa Kyseľovej najdôležitejšia produkty na prvých troch miestach, pretože práve ich je v potravine najviac. Ak je tam cukor a absentuje bielkovinová zložka, nie je to práve najvhodnejší produkt.
Upozornila tiež na fakt, že by si mal skúšať vyhľadávať radšej kvalitnejšie zdroje bielkovín. Vybrať si môžeš napríklad mäso, vysokopercentné šunky, mliečne výrobky a vajcia.
V prípade, že by si sa chcel mäsu vyhnúť, stále existujú aj rastlinné proteíny, ako napríklad tofu, tempeh či strukoviny. Dodáva, že konzumácia prílišného množstva proteínových produktov môže spôsobiť aj zdravotné problémy.
„Môžu spôsobiť kŕče, nadmerné nafukovanie či zápchu. Vo veľkom množstve sú pre telo kontraproduktívne. Nemali by ste ich jesť na úkor ostatných živín, a práve to ľudia robia. Uberú tuky a sacharidy, nahradia ich bielkovinami, čo nie je zdravé,“ dodala na záver.
Zdroj: tvnoviny