Protimonopolný úrad preveril podozrivé zdražovanie potravín: Slováci sa dozvedeli, či reťazce v inflácii podvádzali
- Protimonopolný úrad prešetroval, či sú za rastom cien potravín neprimerané marže obchodných reťazcov
- Tie nemôžu za vysoké ceny potravín
- Protimonopolný úrad prešetroval, či sú za rastom cien potravín neprimerané marže obchodných reťazcov
- Tie nemôžu za vysoké ceny potravín
Protimonopolný úrad (PMÚ) SR v piatok (10.11.) zverejnil výsledky niekoľkomesačného prešetrovania potravinárskeho sektora. Malo sa zistiť, či sú za rastom cien potravín neprimerané marže obchodných reťazcov a tiež, či takzvaná Protiinflačná garancia mohla viesť k nedovolenej koordinácii medzi reťazcami s cieľom zvýšiť maloobchodné ceny potravín.
Na základe dát za 13 mesiacov – od 1. marca 2022 do 31. marca 2023, PMÚ analyzoval približne 400 produktov zahrnutých do Protiinflačnej garancie. Zistil, že medzi potravinami, ktoré boli reťazcami zastropované, bol len malý počet zhodných výrobkov – menej ako 13 %, píše TASR.
Protimonopolný úrad zverejnil výsledky prešetrovania
„Následná analýza vývoja cien týchto produktov ukázala, že vyššie náklady reťazcov na vstupe sa premietli do zvýšenia predajných cien. Akcie či dokonca samotné zastropovanie cien reťazce dokonca ‚pokrývali‘ aj znížením vlastného zisku. PMÚ na základe týchto výsledkov teda nedospel k podozreniu o koordinácii reťazcov pri určovaní predajných cien,“ informoval úrad.
Okrem potravín zaradených do Protiinflačnej garancie, PMÚ skúmal aj vývoj cien vybraných pekárenských a mliekarenských výrobkov. „Ani v tomto prípade však zistenia nenasvedčujú tomu, že zvýšenie cien pekárenských výrobkov nastalo v dôsledku dohody reťazcov,“ dodal PMÚ.
Vysoká inflácia podľa úradu vo všeobecnosti nie je priamym výsledkom zlyhávania hospodárskej súťaže, a to napriek tomu, že zdravé konkurenčné prostredie môže efekty inflácie zmierňovať. „PMÚ preto podnikateľom pripomína, že akékoľvek rokovania, týkajúce sa cenotvorby, sú pre konkurenčné prostredie problematické a môžu predstavovať porušenie pravidiel ochrany hospodárskej súťaže,“ dodal úrad.
Kakao sa stáva najdrahším za 44 rokov
Zdražovanie potravín nie je v tomto roku nijakou novinkou. Nedávno sme ťa informovali, že aktuálne sa nepotešia milovníci čokolády, ktorí sa musia pripraviť na to, že si siahnu hlbšie do vrecka. Ako informuje portál oPeniazoch.sk, pre obavy z nedostatočnej produkcie sa stáva kakao najdrahšie za posledných 44 rokov.
Cena termínovaného kontraktu na tonu kakaa sa so splatnosťou v decembri vyšplhala na 3 786 dolárov. Ide tak o najvyššiu sumu od roku 1979. Medziročne stúpla cena o približne 60 %. Samozrejme, nemusí to hneď znamenať, že o toľko stúpne aj cena čokolády. Do konečnej ceny sa okrem surovín započítavajú aj mnohé ďalšie náklady. Ide aj o dopravu, spracovanie, balenie, marketing či distribúciu.
Nárast cien kakaa bude mať za následok napríklad v Spojených štátoch vysoký účet za Halloween. A to najmä preto, že sa počas posledného roku zvýšili o 52 % aj ceny cukru. Ide o dôsledok sucha a extrémnych poveternostných podmienok. V niektorých producentských krajinách, ako napríklad Mexiko a India, veľmi málo pršalo.
„Pretrvávajú obavy z nedostatku ponuky v západnej Afrike (región, ktorý sa podieľa na svetovej produkcii kakaa približne 75 percentami) a prognózy ukazujú na tretí svetový deficit v rade v sezóne 2023 až 2024,“ informoval na konci septembra investičný poradca spoločnosti Mirabaud John Plassard.
Podľa Medzinárodnej organizácie pre kakao (ICCO) bol v sezóne 2022 až 2023 deficit na trhu 100-tisíc ton. Zber kakaových bôbov podľa nich narušili nepriaznivé poveternostné podmienky.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: TASR, Archív Startitup, O peniazoch