Rakovina hrubého čreva u mladých dramaticky narastá. Stojí za tým nízka konzumácia jednej potraviny, tvrdia vedci
- Počet prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých dramaticky vzrástol
- Vedci odhalili rizikový faktor, ktorý prekonal fajčenie či nedostatok pohybu

- Počet prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých dramaticky vzrástol
- Vedci odhalili rizikový faktor, ktorý prekonal fajčenie či nedostatok pohybu
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva na svete. Vyplýva to z údajov portálu Nie Rakovine. Každý týždeň podľahne kolorektálnemu karcinómu až 32 Slovákov. Ročne pribudne viac ako 4 000 nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka, pričom polovica pacientov na toto ochorenie zomiera.
Alarmujúci je hlavne nárast rakoviny u mladých ľudí. Medzinárodný tím vedcov publikoval v časopise Neoplasia štúdiu, ktorá sa zameriava na „veľmi skorý nástup kolorektálneho karcinómu“, definovaný ako diagnóza pred 35. rokom života. Výsledky identifikovali 3 hlavné rizikové faktory spojené s týmto typom rakoviny.
Rakovina hrubého čreva u mladých
Štúdia využívajúca údaje z Global Burden of Disease odhalila, že počet prípadov rakoviny hrubého čreva u osôb mladších ako 35 rokov sa v období 1990 – 2019 takmer zdvojnásobil. Ako uvádza New York Post, v roku 2019 bolo evidovaných 25 432 prípadov u mužov a 16 113 prípadov u žien.
Počet úmrtí spojených s rakovinou hrubého čreva takisto vzrástol, a to z 11 445 na 15 486. Rakovina hrubého čreva sa prejavuje krvácaním z konečníka, bolesťami brucha, zmenami v stolici, anémiou a chudnutím. Tradične sa považuje za ochorenie, ktoré postihuje najmä staršiu populáciu.
Najnovšie údaje však poukazujú na významný nárast prípadov naprieč všetkými vekovými kategóriami, vrátane mladších dospelých. „Je alarmujúce sledovať, ako sa rakovina diagnostikuje čoraz častejšie u mladších jedincov,“ uviedol Dr. Coral Olazagasti z University of Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.
Vedci identifikovali 3 rizikové faktory spojené s výskytom kolorektálneho karcinómu u mladých jedincov. Strava s nízkym obsahom mliečnych výrobkov (resp. nedostatkom vápnika), bola označená za najvýznamnejší rizikový faktor. Tento stravovací návyk súvisel s 20 % úmrtiami na rakovinu hrubého čreva pred 35. rokom života.
Konzumácia alkoholu predstavuje druhý najvýznamnejší rizikový faktor. Už len 20 gramov alkoholu denne, čo zodpovedá veľkému poháru vína, zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 15 %. Tretím rizikovým faktorom je obezita, ktorá prekonala dokonca aj fajčenie či nedostatok fyzickej aktivity. Konzumácia viac ako 30 g červeného a spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 8 %.
Ochranný účinok mliečnych výrobkov
Na druhej strane, pravidelná konzumácia mlieka bola spojená so znížením rizika kolorektálneho karcinómu až o 17 %. Ochranný účinok mlieka sa podľa vedcov prejavuje nezávisle od iných stravovacích a životných návykov. Mlieko má samo osebe významné biologické vlastnosti, ktoré chránia pred vznikom rakoviny.
Hoci presné mechanizmy ešte nie sú úplne objasnené, vedci predložili viacero vysvetlení. Ako uvádza Medical Republic, vápnik obsiahnutý v mlieku eliminuje škodlivé látky v čreve a podporuje apoptózu, teda prirodzenú smrť abnormálnych buniek.
Vitamín D, ktorý sa často nachádza v mliečnych výrobkoch, vykazuje silné protirakovinové vlastnosti. Laktóza zase podporuje rast prospešných črevných baktérií, ktoré produkujú butyrát – mastnú kyselinu s krátkym reťazcom, ktorá má protizápalové a protirakovinové účinky.
Okrem toho mlieko obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá podľa laboratórnych štúdií takisto vykazuje protirakovinový účinok. Tieto zistenia zdôrazňujú význam stravy obsahujúcej mliečne produkty pri prevencii rakoviny hrubého čreva, najmä v mladšej populácii.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Nie Rakovine, New York Post, Medical Republic