Rakúsku a Česku môžeme závidieť, perfektne zachraňujú reštaurácie. Na Slovensku, naopak, všetko krachuje

  • Gastro podnikatelia v susedných krajinách prežívajú tak, ako aj tí slovenskí, veľmi ťažké obdobie
  • Ale na rozdiel od podnikov v našej krajine, dostali od štátu rýchlu a adekvátnu pomoc, navyše Česko otvára všetky reštaurácie
  • Iniciatíva Zachráňme gastro zdôrazňuje, že mnohí krachujú a finančná pomoc od štátu je v nedohľadne
poll
Unsplash/@ronank
  • Gastro podnikatelia v susedných krajinách prežívajú tak, ako aj tí slovenskí, veľmi ťažké obdobie
  • Ale na rozdiel od podnikov v našej krajine, dostali od štátu rýchlu a adekvátnu pomoc, navyše Česko otvára všetky reštaurácie
  • Iniciatíva Zachráňme gastro zdôrazňuje, že mnohí krachujú a finančná pomoc od štátu je v nedohľadne

Počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu bolo mnoho gastro podnikateľov pomerne zmierlivých. Na jar mali aspoň aké-táke úspory, nik poriadne nevedel čomu čelíme a aj preto zavládla vlna solidarity a reštaurácie vnímali pomoc zo strany štátu ako primeranú. 

Po viac ako 8 mesiacoch je však situácia celkom iná. Mnohé prevádzky hlásajú, že sú na pokraji osobného krachu. Zdôrazňujú, pritom, že z peňazí ministerstva hospodárstva sa kvôli zle nastaveným pravidlám nevyčerpalo ani 15 % určenej sumy peňazí.

Bratislavská reštaurácia je odhodlaná získať Michelinovu hviezdu. Za večeru tu necháš aj 150 eur

Viacerí gastro podnikatelia sa sa taktiež nedokázali dohodnúť s prenajímateľmi na zľave z nájomného, alebo ich nepresvedčili na vybavenie elektronického podpisu. Realita je táka, že mnohým majiteľom reštaurácii či bistier 80-percentná podpora už jednoducho nestačí. Navyše, peniaze z ministerstva dopravy prídu na ich účty najskôr v marci 2021.

Iniciatíva Zachráňme gastro pritom nevidí dôvod, prečo Slovensko podnikom nepomáha po vzore Českej republiky či Rakúska. U našich susedov sa totižto prepláca 100 % ceny práce, nájomné ide rovno na účet reštaurácií a malí podnikatelia majú nárok na 500 Kč  (19 eur) denne za zatvorenú prevádzku.

Mali by sa reštaurácie na Slovensku otvoriť?

Je dôležité spomenúť, že tento bonus si môžu prevádzky nárokovať za každý jeden deň bezprostredného zákazu či obmedzenia podnikania v dôsledku vládnych reštrikcií.

Zaujímavosťou je, že Rakúsko nielenže prepláca reštauráciám 80 % minuloročných tržieb, zároveň im prepláca aj mzdy cez systém kurzarbeit. Firmám tak ostanú reálne peniaze na prežitie.

V srdci Slovenska vznikla reštaurácia, za ktorou cestujú ľudia aj desiatky kilometrov. Unikátna však nie je len v gastronómi

Ako to je u nás? Na Slovensku sa gastropodniku prepláca 80 % z celkovej ceny práce. Maximálna výška u nás je 1 100 eur, zatiaľ čo v Česku to je v prepočte 1 887 eur. To je podľa iniciatívy kľúčový rozdiel, najmä pri vyššie zarábajúcich profesiách ako kuchári, manažéri či prevádzkari.

„Náhrada nájomného na Slovensku je do výšky 50 %, no je podmienená znížením nájomného zo strany prenajímateľa o rovnakú výšku, ako aj jeho aktívnou žiadosťou s elektronickým podpisom. To sa ukázalo v praxi ako veľký problém. Peniaze sú následne zaslané prenajímateľovi,“ objasňuje Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro.

V Česku je náhrada taktiež do 50 %, avšak bez podmienky zníženia nájomného prenajímateľom. Peniaze následne idú priamo na účet reštaurácií. Okrem toho, DPH v reštauráciách je na Slovensku 20 %, v Česku je to od 1. mája 2020, v rámci pomoci gastrosektoru len 10 %.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR tiež prisľúbilo gastrosektoru pomoc. Podmienky však ešte nie sú zverejnené a prídu najskôr v budúcom roku.

Gastro podnikatelia urgentne žiadajú razantné urýchlenie pomoci, alebo vytvorenie systému záloh. „Je nemysliteľné, aby nám od marca nepristálo na účte ani euro, príspevok zamestnancom sme predsa poslali našim ľuďom a ešte doložili minimálne 20 %,“ vysvetľuje iniciatíva.

„A najmä, nech nám dovolia už pracovať, nie sme epidemiológovia, chápeme, že je pandémia, ale čiastočné otvorenie prevádzok s hygienickými opatreniami, odstupmi a obmedzeným počtom osôb pri stole situáciu určite nevyostrí,“ hovorí Ján Laš.

Česi otvárajú zajtra, my až budúci rok

Celoplošne nastavené pravidlá otvárania prevádzok považuje aj minister hospodárstva Richard Sulík za hlúposť. Ako ďalej uviedol po dnešnom rokovaní vlády, štát by mal postupovať diferencovane, v slabo zamorených okresoch by uvítal voľnejšie pravidlá.

„Vymyká sa akémukoľvek logickému úsudku, že v najmenej zamorených oblastiach musia byť zatvorené reštaurácie a v najviac zamorených môžu byť otvorené kostoly. Považujem to za hlúposť, ako je to teraz nastavené,“ povedal Sulík.

Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie, vraví podnikateľ a aktivista Jakub Ptačin

Reštaurácie na Slovensku sa podľa vyjadrení premiéra Igora Matoviča budú môcť otvoriť najskôr budúci rok. V Česku je pritom situácia diametrálne odlišná, všetky gastro prevádzky, obchody a bary dostanú zelenú už tento štvrtok

Reštaurácie budú môcť byť otvorené od 6:00 do 22:00, ale ich kapacita sa bude využívať iba na 50 %. Všetky zákazy nočného vychádzania a zákazy konzumácie alkoholu na verejnosti sa tiež zrušia. Opäť budú môcť fungovať služby, napríklad kaderníctva, fitness centrá a telocvične. Otvoriť sa môžu aj zoologické záhrady, múzeá a galérie.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Zachráňme gastro

Najnovšie videá

Trendové videá