Rastlina slovenských babičiek je excelentný liek na chrípku. Máš ju v záhrade, mnohí si myslia, že je jedovatá
- Baza čierna je špeciálnou, no predsa bežnou rastlinou
- Jej benefity sú pozoruhodné
- Musíš ju ale konzumovať konkrétnym spôsobom, aby si sa vyhol toxínom

- Baza čierna je špeciálnou, no predsa bežnou rastlinou
- Jej benefity sú pozoruhodné
- Musíš ju ale konzumovať konkrétnym spôsobom, aby si sa vyhol toxínom
„Kuchyňa slovenských babičiek“ ukrýva rastlinné klenoty, ktoré v medicíne môžu fungovať ako skvelé alternatívy pri liečbe rôznych zdravotných problémov či podpora liečby. Jedným z takýchto pokrmov je napríklad kurací vývar, ktorý podľa vedcov skutočne pomáha pri znižovaní zápalu. Niekedy však nemusí ísť o hotové jedlá, ale aj o tie najbežnejšie bylinky, ovocie či zeleninu.
To platí napríklad o baze čiernej, z ktorej naše babičky oddávna vyrábajú svoj slávny bazový sirup, no aj džem. V tomto prípade ide obzvlášť o jej čierne plody, ktoré mnohí považujú za jedovaté. Pravda je, že sú liekom, ktorý má však pri nesprávnej konzumácii svoje riziká. Ako uvádza portál Good Housekeeping, samotné ovocie má sladkú a kyslú chuť. Tá je skvelá sama o sebe v kompótoch či džemoch, no ukrýva aj dôležitú vlastnosť. Podporuje zdravie srdca a mozgu či imunitný systém.
„Čierna baza má veľmi vysoký obsah antokyánov, rastlinných zlúčenín prepožičiavajúcich pigment,“ vysvetľuje doktorka Sue-Ellen Andersonová-Haynesová.
Ako píšu experti na známom portáli Health, baza sa používa na liečebné účely po stáročia, najmä v Grécku, Škandinávii, Portugalsku a Maroku. Ide o jednu z najbežnejších liečivých rastlín na svete.
Používa sa pri horúčke a reumatizme infekciách, ale aj množstve ďalších problémov. Dnes sa doplnky z bazy čiernej najčastejšie vyskytujú pri liečbe príznakov prechladnutia a chrípky.
Poznáme viacero odrôd bazy a niektoré sú skutočne nevhodné na konzumáciu. Najčastejšou a bezpečnou je azda sambucus nigra, známa aj ako baza európska alebo baza čierna. Jej strom má charakteristické strapce bielych kvetov, neskôr s bobuľami.
Liečivé účinky
Bazové plody sú bohaté na antioxidanty. Majú protizápalové vlastnosti a môžu podporovať imunitný systém pri prevencii a liečbe bolesti či chorôb, vrátane príznakov chrípky.
Health podotýka, že v priemere pohár šťavy z bazy obsahuje 52,2 miligramu vitamínu C. Ten podporuje imunitu, predchádza chorobám a dokonca pomáha pri regenerácii svalov. Pomáha totiž pri oprave tkaniva a pri zvrátení oxidačného poškodenia.
Baza je tiež už spomínaným antioxidantom, a to veľmi efektívnym. Chráni bunky pred oxidačným poškodením, ktoré môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, rakovine a kognitívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba a demencia.
Pozitívne teda vplýva aj zdravie ľudského srdca. Znižuje cholesterol a krvný tlak. Dokáže sa naviazať na cholesterol a vylúčiť ho z tela.
Krvný tlak znižuje pomocou vylučovania kyseliny močovej v krvi, ktorá neustále predpovedá rozvoj hypertenzie.
Prečo ti mnohí myslia, že je jedovatá, a aké toxíny obsahuje, ktorým je potrebné sa vyhnúť, sa dozvieš na druhej strane. >>>
Výhody aj v oblasti dýchacích ciest
Odborníci pre Health podotýkajú, že baza čierna dokonca môže slúžiť aj na znižovanie stresu a zlepšovanie nálady. Pozitívne totiž vplýva na zápaly v mozgu a podporuje zdravie čriev. V oboch prípadoch pritom ide o faktory, ktoré ovplyvňujú duševné zdravie človeka.
Niektorí sa domnievajú, že môže podporovať funkciu pľúc, najmä u osôb trpiacich astmou a chronickou obtruzívnou chorobou pľúc. Štúdie však ešte nepreukázali priamu súvislosť medzi bazou čiernej a chronickými pľúcnymi ochoreniami, v súčasnosti to vedci skúmajú.
Baza okrem toho pomáha aj pri trávení či diabetikom pri kontrole hladiny cukru v krvi. Zmierňuje bolesť hrdla, kašeľ a udržuje zdravú ľudskú pokožku. Antioxidanty v baze totiž znižujú oxidačné poškodenie tela, ktoré, ak pretrváva, má negatívne následky na bunkovú úroveň, čo môže viesť k poškodeniu kože.
S bazou sa spájajú aj riziká
Pred konzumáciou bazy je potrebné uvariť ju. Konzumácia surových plodov čiernej bazy ťa môže vystaviť riziku otravy kyanidom. Tá má za následok nevoľnosť, vracanie a hnačku. Toxické vlastnosti bazy čiernej sa však varením pri teplote vyše 80 stupňov Celzia odstránia.
Plody bazy čiernej, ako sme vyššie uviedli, sú bohaté na množstvo prospešných alkaloidov a vitamínov, avšak aj preto treba jej konzumáciu obmedziť a brať skutočne za liečivo, nie pochúťku, ktorej sa môžeš bezhlavo a dlhodobo prejedať.
Vyhni sa tiež konzumácii kôry, listov či semien bazy čiernej. Tieto časti rastliny môžu mať laxatívny a diuretický účinok, čo spôsobuje bolesti brucha a hnačku, podotýka Health.
Riziko pri konzumácii bazy môžu predstavovať aj alergie na niektoré rastliny. Tehotné ženy by mali používanie doplnkov z bazy vždy prekonzultovať s lekárom.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Good Housekeeping, Health