Rastlinná strava sa stáva čoraz väčším trendom. Tento kvíz ťa poriadne potrápi: Vyznáš sa vo vegánskych produktoch?

  • Vegánska strava sa stáva hitom najmä medzi mladými ľuďmi
  • Na trhu je čoraz viac rastlinných produktov od mliek až po tvaroh či maslo
  • S novými produktami prichádza aj jedna z najväčších mliekární na Slovensku
vegan
Na rastlinnú stravu prechádza čoraz viac ľudí, hitom je najmä medzi mladými. Rajo, Freepik.com
  • Vegánska strava sa stáva hitom najmä medzi mladými ľuďmi
  • Na trhu je čoraz viac rastlinných produktov od mliek až po tvaroh či maslo
  • S novými produktami prichádza aj jedna z najväčších mliekární na Slovensku

Vegánstvo sa medzi ľuďmi stáva čoraz populárnejšie – sortiment na rastlinnej báze rozširujú aj obľúbené značky. Kým niekoho rozhodnutie stať sa vegánom je založené na súcite so zvieratami, ľudia sa častejšie na rastlinnú stravu pozerajú komplexnejšie.

Hneď po etike býva najrozšírenejším dôvodom prechodu na vegánsku stravu zdravie. Správne zostavená vegánska strava je zdravá, plnohodnotná a vhodná pre ľudí vo všetkých fázach životného cyklu, čo potvrdili aj odborníci.

Navyše, stravovať sa vegánsky je v dnešnej dobe jednoduché – aj v obchodoch nachádzame množstvo rastlinných alternatív. S radom alternatívnych mliečnych produktov prišla dokonca aj jedna z najznámejších značiek na Slovensku Rajo – ich značku Rajo Vegan vidno už pár rokov na pultoch obchodov.

Či už si vegánom, alebo sa snažíš obmedzovať živočíšne produkty, v kvíze nižšie si môže overiť svoje znalosti. Možno sa dozvieš aj niečo, čo si doteraz nevedel.

Čo jedia vegáni?

rajo

Správne!

Nesprávne

Vegáni jedia stravu, ktorá nie je živočíšneho pôvodu – to znamená, že v ich jedálničku sa nenachádza ani med. V dnešnej dobe už existuje množstvo vegánskych produktov – od mliečnych výrobkov po náhrady mäsa. Napríklad značka Rajo má vegánske alternatívy mascarpone alebo syra feta, ktoré sú vyrobené na Slovensku.

Aká je hlavná zložka vegánskych syrov?

rajo1

Správne!

Nesprávne

Väčšina syrových receptov je kombináciou kešu orechov alebo mandlí zmiešaných s rastlinným, najčastejšie kokosovým mliekom, ktoré sa následne dopĺňajú aj o tapioku, škrob, olej a koreniny.

Ktorá z uvedených potravín má najviac bielkovín na 100 gramov?

cristina-glebova-RTTUhGGTCnY-unsplash

Správne!

Nesprávne

Ovos obsahuje až 12 gramov bielkovín na 100 gramov. Na porovnanie – ryža obsahuje 8 gramov bielkovín na 100 gramov a kukurica len 4 gramy bielkovín na 100 gramov. Ovos pritom patrí medzi najzdravšie dostupné obilniny – okrem iných živín obsahuje vlákninu, horčík, mangán a vitamín B1. Produkty na báze ovsa naberajú na popularite aj na Slovensku – vyrobený je z neho napríklad Rajo Vegánsky krém na varenie.

Z čoho vzniká sójové mlieko?

rajo3

Správne!

Nesprávne

Sójové mlieko vzniká ako vedľajší produkt pri namáčaní sóje, následnom varení, drvení a výrobe tofu, a teda je to vývar, ktorý po precedení tofu ostáva nazvyš.

Ktoré z rastlinných mliek má najviac bielkovín?

top-view-organic-milk-bottles-cloth

Správne!

Nesprávne

Najviac bielkovín na jednu šálku (240 ml) obsahuje sójové mlieko – 7 až 9 gramov. Sójové mlieko sa navyše najviac podobá kravskému, ale má o polovicu menej kalórií, sacharidov a tukov. Dnes už existuje celý rad mliečnych náhrad, napríklad aj vegánska smotana na varenie či mascarpone. Pozri si viac mliečnych alternatív →

Získal si /5 bodov!

Tvoj výsledok: %

Priemerný výsledok: %

V kvíze sú stále nevyplnené otázky – odpovedz na ne, potom ti kvíz vyhodnotíme.

Vegánstvo je pre každého, má však pravidlá

S vegánstvom môže začať každý, nezáleží pritom na veku, pohlaví či krvnej skupine a športovej aktivite. Pozor si však treba dať – tak ako pri nevegánskom stravovaní – na vyváženosť. 

Človek potrebuje pestrú stravu, z ktorej získa všetky potrebné živiny. Nestačí len vylúčiť živočíšne potraviny a nahradiť ich novými – najmä strukovinami, obilninami a zeleninou.

3 mýty o vegánskom stravovaní

  1. Vegánstvo nie je pre každého: V skutočnosti je vegánstvo pre hocikoho, ale je potrebné si niečo o tejto téme dopredu naštudovať a živočíšne produkty adekvátne nahradiť rastlinnými.
  2. Vegánstvo je drahé: Základné suroviny, ako sú obilniny, zelenina, strukoviny či ovocie, je cenovo dostupné. Čoraz viac značiek pritom prichádza aj s radami rastlinných mliečnych výrobkov a ich cena je porovnateľná s klasickým mliekom alebo maslom. Pozri si viac vegánskych produktov →
  3. Vegánstvo nie je dostatočne nutrične hodnotné: Niektorí ľudia, ktorí začínajú s vegánstvom, majú stále pocit hladu. Je to preto, že nie sú zvyknutí jesť dostatočne veľké porcie. Rastlinná strava je totiž menej kalorická, takže je potrebné jesť viac.

Výrobky, ktoré sú v každej slovenskej chladničke

Mliekareň RAJO v roku 2021 oslávila 25 rokov na trhu. O rok neskôr predstavila produkty na rastlinnej báze Rajo Vegan. V roku 2024 mliekareň RAJO zmenila názov na MEGGLE Slovakia, ale jej výrobky pod značkou Rajo pokračujú.

Výrobky, ktoré pozná každý Slovák

Rajo si na Slovensku udržiava kvalitu a získava aj množstvo ocenení. Značku kvality na Slovensku drží napríklad jogurt Mňam Smotanový, Cottage Cheese či kyslá smotana.

Produkty Rajo Vegan krém á la mascarpone a Rajo Vegan Greek sa umiestnili na 3. mieste v ankete Rastlinný produkt roka 2022 a 2023. V roku 2024 získal ovsený dezert Rajo Vegan Fruit&Oat ocenenie Voľba spotrebiteľov.

DSC_5115
zdroj: rajo – Jedna z najznámejších mliekarní na Slovensku prišla s novými rastlinnými produktami.

Pozri si viac o nových vegánskych produktoch →

Najnovšie videá

Trendové videá