Rebríček najdrahších jedál sveta mnohých pobúri. Za obed tu dáš aj 23 000 eur
- Zdajú sa ti ceny v niektorých reštauráciách v Bratislavy prestrelené?
- Možno zmeníš názor, ak zistíš, aké skvosty majú v ponuke niektoré podniky vo svete
- Zdajú sa ti ceny v niektorých reštauráciách v Bratislavy prestrelené?
- Možno zmeníš názor, ak zistíš, aké skvosty majú v ponuke niektoré podniky vo svete
V dnešnej dobe sa gastronomické zážitky dostávajú na úplne novú úroveň, než tomu bolo pred rokmi. Reštaurácie po celom svete sa predbiehajú v tvorbe jedál, ktoré nielen potešia chuťové poháriky, ale aj poriadne prevetrajú peňaženku. Poďme sa pozrieť na niektoré z najdrahších jedál, ktoré môžeš aktuálne ochutnať.
Pizza za 1 800 eur
V New Yorku, konkrétne v reštaurácii Industry Kitchen v južnej časti Manhattanu, nájdeš pizzu, ktorá stojí v prepočte 1 800 eur. Tento drevom pečený tenký krustový zázrak je pokrytý bielym Stilton syrom, foie gras, francúzskymi hľuzovkami, kaviárom Osetra a zlatými vločkami, doplnený jedlými kvetinovými lupienkami.
Táto pizza vyžaduje dvojdňovú rezerváciu vopred a je určená pre tých, ktorí si chcú dopriať skutočne luxusný zážitok. „Je to ako umelecké dielo na tanieri,“ hovorí šéfkuchár pre The Independet.
Burger za 716 eur
Las Vegas je známe svojou prehnanou pompéznosťou a Burger Brasserie nie je výnimkou. Ich burger za 716 eur obsahuje Kobe hovädzie mäso a homára z Maine, prosciutto, karamelizovanú sladkú cibuľu, francúzsky trojitý smotanový brie syr a 100-ročný balzamikový ocot.
Všetko je to medzi čerstvo pečenými žemľami s parmezánovou kôrkou. Súčasťou tejto lahôdky je aj fľaša Dom Perignon Rosé, ktorým tento luxusný burger zapiješ.
Hot dog za 155 eur
V Seattli môžeš v reštaurácii Tokyo Dog ochutnať hot dog, ktorý stojí 155 eur. Tento 30-centimetrový bratwurst na brioškovom pečive je pokrytý plátkami wagyu hovädzieho mäsa, teriyaki-grilovanou cibuľou, hubami maitake, foie gras, nastrúhanými čiernymi hľuzovkami, kaviárom a japonskou majonézou.
Hot dog si musíš objednať aspoň dva týždne vopred, pričom všetky výťažky z jeho predaja idú na Americký Červený kríž.
Zmrzlina za 922 eur
V reštaurácii Serendipity 3 v New Yorku môžeš ochutnať zmrzlinu Golden Opulence Sundae za 922 eur. Tento dezert je vyrobený z tahitskej vanilkovej zmrzliny, infuzovanej vanilkou z Madagaskaru, pokrytej 24-karátovým jedlým zlatom a čokoládovým sirupom Amedei Porcelana.
Dezert je doplnený parížskymi kandizovanými ovocnými plodmi, pozlátenými mandľami, hľuzovkami a marcipánovými čerešňami a je servírovaný v krištáľovom pohári Baccarat, ktorý si môžeš zobrať so sebou domov.
Tacos za 23 000 eur
V reštaurácii Frida v luxusnom rezorte Grand Velas Los Cabos na pacifickom pobreží Mexika nájdeš tacos, ktoré stojí neuveriteľných 23 000 eur.
Tento jedinečný pokrm obsahuje Kobe hovädzie mäso, langustín, kaviár Almas beluga (najdrahší na svete), syr brie s čiernymi hľuzovkami a salsu zo sušených čili papričiek Morita, kávy civet a Ley .925 añejo tequily. Tortilla aj konečná úprava tacos sú ozdobené zlatými vločkami.
Cronut za 1 770 eur
V Londýne, v reštaurácii Dum Dum Donutterie, si môžeš objednať cronut za 1 770 eur. Tento luxusný hybrid croissantu a donutu je vyrobený z cesta infuzovaného šafranom, tahitskou vanilkou a čokoládou Amedei Porcelana. Po upečení je pokrytý ďalšou čokoládou, zlatými vločkami a kaviárom z Cristal Rosé šampanského.
Amedei Porcelana je často považovaná za jednu z najlepších čokolád na svete. Tento čokoládový produkt vyrába taliansky výrobca čokolády Amedei, ktorý je známy svojou kvalitou a limitovanou produkciou.
Čokoláda Amedei Porcelana sa vyrába z kakaových bôbov odrody Porcelana, ktoré sú veľmi vzácne a vysoko cenené. Čokoláda je dostupná len v obmedzenom množstve, čo zvyšuje jej hodnotu a prestíž. Cena za 50-gramovú tabuľku sa pohybuje okolo 15 až 20 eur.
Tieto gastronomické skvosty nie sú len jedlom, ale aj zážitkom, ktorý nie je pre každého. Ak však máš rád luxus a chceš si dopriať niečo naozaj výnimočné, tieto jedlá sú pre teba to pravé.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: The Independent, Eater Vegas