Reštaurácia, ktorá má namiesto sporáka celú sopku. Jedlo ti tu pripravia na „pekelnom ohni“
- Šéfkuchári na prípravu jedál využívajú teplo sopky
- Nie každý sa odváži ochutnať vulkanické pokrmy
- Šéfkuchári na prípravu jedál využívajú teplo sopky
- Nie každý sa odváži ochutnať vulkanické pokrmy
Si fanúšikom cestovania a adrenalínu v jednom? V tom prípade bude táto destinácia pre teba to pravé orechové. Dnes ti predstavíme unikátny kulinársky zážitok v prostredí národného parku. Na jednom z Kanárskych ostrovov, konkrétne na Lanzarote, narazíš na nevšednú reštauráciu s názvom El Diablo.
Veľmi špecifická kuriozita láka mnoho návštevníkov z celého sveta. Niet sa čomu čudovať, toto miesto dokonca považujú za jednu z najznámejších turistických atrakcií tejto destinácie. Reštauráciu postavili okolo ústia sopky na 9 vrstiev čadičovej horniny. „Bolo to nevyhnutné riešenie, keďže iba niekoľko krokov pod reštauráciou doslova spí bazén lávy,“ informuje portál Idealista.
Príprava jedál je založená na koncepte generovaného vulkanického tepla a vykonáva sa priamo nad kráterom sopky.
„Teplo vychádza 24 hodín denne, 365 dní v roku a dosahuje 450 až 500 stupňov Celzia,“ vysvetľuje pre ABC News Julio Padron, vtedajší manažér reštaurácie. Možno sa sám seba pýtaš, či je táto technika (relatívne) bezpečná. Podnik si však obhájil aj túto potenciálnu obavu. Vedci a vulkanológovia, s ktorými prebiehali konzultácie, dali reštaurácii v tomto smere zelenú.
Čo všetko môžeš v špeciálnom vulkanickom menu ochutnať? Portál Idealista uvádza, že dominujú najmä mäsité pokrmy, ale na svoje si prídu aj milovníci rýb či morských plodov. National Geographic si zase pochvaľuje tematický čokoládový dezert v tvare kužeľa s názvom Lanzarote Volcano.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Hladný teda určite nezostaneš. Reštaurácia otvára svoje brány denne a cena za obed sa tu v priemere pohybuje okolo 24 €.
Od gastronomických zážitkov po divokú scenériu
Okrem kvalitných a chutných jedál sa nasýtiš aj panoramatickým výhľadom na okolité prostredie priamo z okien El Diabla. „Skalnaté sopečné hory sa tiahnu až po Atlantický oceán. Nazývajú sa Ohnivé hory Lanzarote a na ostrove sa objavili v 18. storočí,“ píše Idealista.
Táto netradičná reštaurácia sa nachádza v lokalite preplnenej vulkánmi. Národný park Timanfaya je aj napriek tejto skutočnosti považovaný za jedno z „must have“ miest, ktoré pri návšteve ostrova rozhodne radíme nevynechať. Samozrejme, nemusíš mať strach, všetko sa pohybuje v normách bezpečnosti.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Architektonicky tento počin zastrešil miestny umelec César Manrique. Lanzarote Guidebook uvádza, že dielo navrhol v roku 1970 s pomocou dvoch ďalších staviteľov, Eduarda Caceresa a Jesusa Sota. Spoločne tak dokázali vytvoriť potenciál pre zmes nenahraditeľnej atmosféry a pôžitku. A tým nemáme na mysli iba sopečnú prípravu obeda či skoršej večere.
Miesto, na ktorom bola stavba vybudovaná, je opradené svojou špecifickou minulosťou. Cestovateľský portál fortravellovers.com uvádza, že „dávno pred vznikom reštaurácie sem prichádzali návštevníci z vulkanickej oblasti, najmä z národného parku Timanfaya, aby ochutnali jedlo zo sardiniek a vína“.
Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa architekti rozhodli pre danú lokalitu, a symbolicky tak dodržiavať tradíciu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Reštaurácia El Diablo predstavuje skutočnú raritu Španielska. Väčšina známych pamiatok je totiž založená predovšetkým na kultúrnych hodnotách, dedičstve a prírodných krásach. Avšak, po návšteve tohto miesta si môžeš povedať, že tvoja dovolenka stála za to. Pochvaľujú si aj samotní turisti.
„Najlepší čas prísť je počas západu slnka, keď svetlo ubúda a vytvára veľkolepé efekty na piesočnatých svahoch sopiek,“ dodáva na záver portál fortravellovers.com.
Zdroje: Idealista, ABC News, Lanzarote Guidebook, National Geographic, fortravellovers.com