Reštaurácia milionára Tkáča exceluje v prestížnom rebríčku. Spoznaj TOP podniky a šéfkuchárov v našej krajine
- Ocenenia Gurmán Awards poznajú svojich víťazov
- Dominovala najmä reštaurácia Patrika Tkáča
- Televízny kuchár si odniesol hattrick

- Ocenenia Gurmán Awards poznajú svojich víťazov
- Dominovala najmä reštaurácia Patrika Tkáča
- Televízny kuchár si odniesol hattrick
Gurmán Awards sú oficiálne rozdané a Slováci tak mohli spoznať najlepšie ohodnotené reštaurácie a šéfkuchárov z celej republiky. Pre tých, ktorí nevedia, čo je Gurmán Awards, je to ocenenie za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva.
Udeľuje ho gastronomický sprievodca „Gurmán na Slovensku“, ktorý by sa dal pomenovať ako taký slovenský sprievodca Michelin. Samotné hodnotenie spočíva v kvalite jedla, servisu, vinotéky a „ambientu“.
Prémiová reštaurácia roka
Začnime hneď zostra a to v kategórii prémiových reštaurácií. Fine dining je neoddeliteľnou súčasťou slovenského gastra a každým rokom sa posúva viac a viac vpred. Nových fine diningových konceptov tiež vzniká neúrekom. Medzi víťazov sa dostal nováčik na gastroscéne.
Prvé miesto obsadil jeden z najnovších počinov finančníka Patrika Tkáča – ECK. Ide tu skutočne o zážitok a to si všimli aj hodnotitelia Gurmán Awards.
Nielen, že sa stal ECK najlepšou prémiovou reštauráciou a získal tri vidličky, ale zároveň dostal ocenenie Grand Prix za najlepšiu reštauráciu, ktorú nominuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
Šéfkuchár Daniel Tilinger zároveň obsadil famózne druhé miesto v kategórii kuchár roka.
Ocenení ako na bežiacom páse už pravidelne získava Gašperov Mlyn v Batizovciach. Minulý rok sa im síce podarilo získať prvé miesto, no tento rok je konkurencia skutočne silná.
Rovnako ako v prípade ECK, tak aj Jozef Breza sa ako šéfkuchár tohto podniku dostal do výkladnej skrine slovenských kuchárov, konkrétne na tretie miesto.
Tretie miesto obsadila tiež pre niektorých stále čerstvá reštaurácia, a to konkrétne Irin pod vedením Lukáša Heska. Ten vďaka dlhoročným skúsenostiam v gastronómii vie hosťom na Rudnayovom námestí v Bratislave prinášať nezabudnuteľné zážitky. Lukáš Hesko zároveň prekvapil a odniesol si prvenstvo v kategórii kuchár roka.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ďalšie ocenenia
Neskončilo to však iba pri fine diningu a troch reštauráciách. Šimák Zámok Pezinok tohto roku skórovali gastrohattrick, keďže sa im podarilo pod vedením televízneho šéfkuchára Martina Nováka inkasovať už po tretíkrát za sebou ocenenie za najlepšiu hotelovú reštauráciu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Nesmieme však zabudnúť na kategóriu tematických reštaurácií. V tejto kategórii tak isto ako minulý rok dominovala bratislavská legenda IASAI, ktorá prináša svojim hosťom nezabudnuteľne chute Ázie s tou najväčšou možnou kvalitou a čerstvosťou.
Gurmán Gold
Forma ocenenia sú vidličky. Počet vidličiek, ktoré podnik alebo kuchár dostal, odzrkadľuje kvalitu danej reštaurácie. Aby sme si nemysleli, že reštaurácie s jednou vidličkou sú niečo menej. Na to, aby si dostal len túto jednu vidličku, musíš ako podnik spĺňať prísne kritériá, ktoré sú popísané na oficiálnom webe Gurmán Awards.
Musia sa stretnúť komponenty ako výborná kuchyňa so sezónnymi produktmi a aj špecifický štýl varenia šéfkuchára. Nesmie, samozrejme, chýbať skvelá vínna karta. Do toho všetkého musí byť podnik otvorený minimálne jeden rok.
Na dve vidličky už potrebuješ uznávaného šéfkuchára, ktorý vo výslednom produkte prezentuje svoju vlastnú kuchyňu ako mix chutí a techník, a prevádzka musí fungovať aspoň dva roky.
Tri zlaté vidličky predstavujú servis, kuchyňu a prezentáciu najvyššej kvality, ktorá musí priamo odzrkadľovať filozofiu šéfkuchára. Rovnako tak by mal byť šéfkuchár spolumajiteľom alebo aspoň priamym aktérom v manažmente reštaurácie. Tu už treba mať podnik otvorený najmenej 3 roky.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: Gurmán