Reštaurácie investovali tisíce do zimných terás, aby prežili. Teraz o ne prídu
- Hygienici vyhláškou upravili podmienky otvorených terás
- Terasa môže mať maximálne tri steny, inak musí byť otvorená
- Hygienici vyhláškou upravili podmienky otvorených terás
- Terasa môže mať maximálne tri steny, inak musí byť otvorená
Reštaurácie a krčmy investovali do zimných terás, aby mohli počas pandémie a s ňou spojených reštrikcií aspoň ako-tak normálne fungovať. Úrad verejného zdravotníctva však musel vyhlášku upraviť. Mnoho majteľov totiž z terasy urobilo ďalšiu miestnosť so štyrmi stenami, dverami a ohrievačmi.
To sa však hygienikom nepáči. Terasy, ktoré nebudú mať otvorenú aspoň jednu celú stenu, nebudú môcť byť v prevádzke. Reštaurácie, ktoré túto podmienku nesplnia, budú jednoducho musieť terasy zatvoriť. Nová vyhláška pre terasy bude platná od piatka 27. novembra.
„Vyhláškou sa spresnila definícia exteriérových častí prevádzky, v ktorých je povolené podávanie pokrmov a nápojov. Pod exteriérovou časťou prevádzky sa rozumie priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán,“ uviedol pre TASR Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR, informuje Teraz.sk.
„Terasy, na rozdiel od uzatvoreného interiéru, prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozostupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť. Nevidíme preto dôvod na uzatvorenie terás, ktoré majú ochranu voči vetru a dažďu a na ktorých sú ochotní jesť zákazníci aj v zime, len aby podporili svoje obľúbené prevádzky, či lokálnych dodávateľov,“ zdôraznil Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! na margo možného zatvárania terás.
Slovenskí gastropodnikatelia upozorňujú, že práve oni museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace. Pritom príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy boli pridelené prenajímateľom.
Zdroj: Teraz.sk