Reštaurácie majú smolu, tento rok na Slovensku už otvorené nebudú. Matovič: To akože nehrozí
- Reštaurácie v našej krajine ťahajú z posledného
- Dožadujú sa urýchlenej pomoci zo strany štátu
- Premiér trvá na tom, že gastro segment môže ožiť až v roku 2021
- Reštaurácie v našej krajine ťahajú z posledného
- Dožadujú sa urýchlenej pomoci zo strany štátu
- Premiér trvá na tom, že gastro segment môže ožiť až v roku 2021
Gastro prevádzky po celom Slovensku zažívajú bez pochýb najhoršie obdobie za veľmi dlhý čas. Kto sa neprispôsobil pandemickej situácii, nezačal s výdajom cez okienko či s rozvozom, bojuje o prežitie. Mnohé prevádzky sa netaja, že ďalšie sprísňovanie opatrení by pre ich segment bolo devastačné. Najnovšie vyjadrenie premiéra Igora Matoviča v relácii Na hrane podnikateľov gastre určite nepoteší.
„Reštaurácie nikto tento rok určite otvárať nebude. To akože nehrozí. Musíme sa pripraviť na ešte intenzívnejšiu pomoc voči gastro priemyslu. Tá odpoveď príde v najbližšej dobe. Intenzita pomoci je o 50 % vyššia než ako sme pomáhali počas prvej vlny,“ objasnil premiér.
Matovič ďalej pripomína, že vláda pre tento segment zaviedla aj špeciálny doplatok 10 % z výpadku tržieb. Pomoc je podľa jeho slov, už aj dnes dosť intenzívna. „Avšak vzhľadom na to, že reštaurácie budú najdlhšie zatvorenými prevádzkami, tak pomoc by mala byť ešte intenzívnejšia,“ doplnil.
Podľa Martiny Habinakovej, stojacej za popradskou pivárňou Kozlovna Divoká, je odklad DPH či odvodov len malá pomoc. Nikto sa podľa jej slov konkrétne nevyjadril, z čoho majú platiť nájom, energie, správcovskú spoločnosť, internet a podobne. Pripomína, že ide o tisíce eur.
„Kto nám nahradí pokazené sudy piva, kofoly, pokazené potraviny. Ak do týždňa aspoň s nejakými obmedzeniami nebudeme môcť zákazníkov pustiť na prevádzku, tak zavrieme. My výdajné okienko nemáme, a nemáme ani záujem o dovoz stravy. Každý má plnú chladničku a už len z nudy varí väčšina ľudí doma,“ objasňuje Habinakova.
Situácia je neúnosná aj podľa Silvie Harsanyovej z Peziónu Dubky: „Všetok personál musíme v blízkej dobe prepustiť. Keďže sme zatvorení, tak máme úplný výpadok akéhokoľvek príjmu. Aspoň čiastočne by pomohol odklad DPH, odpustenie platieb odvodov a finančná podpora formou dotácie.“
Ľuboslav Ondrej z Reštaurácia Koruna objasňuje, že má novú prevádzku, do ktorej investoval značné prostriedky. Teraz ju však ničí pandémia.
„Som na trhu šesť mesiacov, práve som sa dostával na prevádzkovú nulu a škrt. Nemám podchytený rozvoz a v malom meste to zo dňa na deň nie je možné. Prevádzku zachráni iba priama finančná podpora. Mohla by sa odvíjať aspoň od troch mesačných tržieb. Rezervu za šesť mesiacov nebolo možné vytvoriť. V prípade, že prevádzku neotvorím, do mesiaca musím prepustiť deväť ľudí,“ dodal Ondrej.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: JOJ/ Na Hrane, Pomoc pre gastro