Reštaurácie povedali, čo ich zachráni pred krachom. Podporu našli u Kollára, Matovič hovorí o „prázdnej špajze“
- Reštaurácie na Slovensku si chcú vydupať zníženie DPH na 5 %
- Na ich stranu sa pridáva čoraz viac odborníkov
- Konštatujú, že takýto krok by nás stál podstatne menej ako celoplošné testovanie, za ktoré sme dali stovky miliónov eur
- Reštaurácie na Slovensku si chcú vydupať zníženie DPH na 5 %
- Na ich stranu sa pridáva čoraz viac odborníkov
- Konštatujú, že takýto krok by nás stál podstatne menej ako celoplošné testovanie, za ktoré sme dali stovky miliónov eur
Z rôznych strán sa hromadia odporúčania, aby naša vláda znížila daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro sektor aspoň počas trvania pandémie – minimálne však do začiatku letnej turistickej sezóny tak, aby na ňu bolo Slovensko plne pripravené.
Ako informoval aj europoslanec Ivan Štefanec, iné členské štáty EÚ pomáhajú tomuto odvetviu počas pandémie výrazne viac.
„Slovensko má najvyššiu DPH v gastro sektore v celej strednej Európe. Všetky okolité štáty išli počas pandémie s DPH pre gastro dole. My navrhuje zníženie minimálne na 10 %. Predstavovalo by to výpadok v štátnom rozpočte asi 50 miliónov eur, čo nie je pri výbere daní žiadna horibilná suma. Celoplošné testovania nás napríklad stáli už 500 miliónov eur,” konštatoval Štefanec.
Matovič v tom má jasno
Minister financií Igor Matovič už koncom apríla informoval, že DPH pre gastro sektor nezníži. Dôvodom je podľa Matoviča to, že rôznych požiadaviek na odškodnenie má byť na Slovensku neúrekom, no „špajza“ je po predchádzajúcej vláde prázdna.
„Máme zarobené na deficit 9,4 miliardy eur, čo by bol rekordný deficit verejných financií. Za tejto situácie by som bol veľkým pesimistom ku komukoľvek, kto by mal nároky na rozdávanie zo štátneho rozpočtu. Nemáme z čoho rozdávať,“ reagoval koncom apríla Matovič.
Aliancia slovenskej gastronómie však avizuje čoraz väčšiu podporu zníženia DPH pre gastro, a to v ekonomických aj politických kruhoch. Napriek počiatočným obavám skeptikov sa navyše zástupcom aliancie darí argumentami meniť optiku vnímania tejto otázky aj u tých, ktorí neboli doteraz o tomto kroku presvedčení.
„Zníženie DPH pre gastro vnímame ako veľmi dôležitý a kľúčový nástroj pre odškodnenie podnikateľov v jednom z pandémiou najviac postihnutých odvetví, ako podporu tým poctivým, ktorí platenie DPH neobchádzajú. Zníženie DPH zabráni krachu väčšieho počtu prevádzok a prepúšťaniu a najmä naštartuje biznis do budúcna a podporí tých, ktorí budú naďalej fungovať a zamestnávať ľudí. Vnímame to aj ako kompenzáciu absencie gastro sektora v Pláne obnovy,” hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie.
Doterajšie schémy pomoci sú často oneskorené, nedostatočné, meškajúce, diskriminačné, administratívne náročné a navyše množstvo prevádzok prepadlo sitom pomoci napriek tomu, že fungovali poctivo.
Práve preto je zníženie DPH považované za riešenie, ktoré je rýchle, jednoduché, adresné a má šancu daný sektor zachrániť, aby prežil a zotavil sa. Navyše bude pôsobiť stimulujúco na verejné financie a takzvaným multiplikačným efektom prinesie do štátnej pokladnice viac príjmov.
V absolútnej sume sa podľa aliancie vyberie na DPH viac, keďže menej podnikov skrachuje a už nebude tak motivačné obchádzanie platenia DPH. Tiež sa eliminujú potenciálne výdavky štátu, keďže sa zabráni väčšiemu prepúšťaniu, výraznému rastu výdavkov na sociálne dávky a absencii daní a odvodov zo zamestnania.
Sulík a Kollár súhlasia
Z politických kruhov otvorene podporujú zníženie DPH pre gastro už aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár a poslanec Igor Kašper, vrátane Ministerstva dopravy a výstavby, ktorému patrí oblasť cestovného ruchu.
Sektor má podporu aj od ministra hospodárstva Richarda Sulíka. K podpore sa prikláňajú aj ekonomickí experti či predstavitelia profesijných združení.
Aliancia rokovala aj na rezorte financií ešte pred koaličnou krízou. Jej členovia tvrdia, že cítili podporu štátneho tajomníka, ktorý vtedajšieho ministra na stretnutí zastupoval. Aliancia verí, že sa čo najskôr stretne aj s ministrom financií Igorom Matovičom a predsedom vlády Eduardom Hegerom, nakoľko pozvánku na stretnutie majú na stole.
Aliancia slovenskej gastronómie navrhuje zníženie DPH pre gastro na 5 % dočasne aspoň na obdobie 1 roka a následne dlhodobo aspoň na 10 %.
Ako pre Startitup potvrdil Ján Laš, šéf marketingu najväčšej gastro spoločnosti na Slovensku – Medusa, po odznení súčasnej krízy sa bude v tomto segmente fungovať v novom režime, no nebude to ľahké.
„Pokiaľ nebude väčšina ľudí zaočkovaná, tak očakávame, že to bude problematické, i keď po uvoľnení opatrení sa ľudia budú snažiť socializovať. Odhadujeme, že veľa gastro prevádzok neprežije a aj keď otvoria, tak tí, čo to zvládnu, budú svoje záväzky ešte nejaký čas tlačiť, ale bez adekvátnej štátnej pomoci a aj zníženia DPH to bude veľmi ťažké pre celý segment,“ myslí si Laš.
Zníženie DPH pre gastro je pritom možné schváliť v skrátenom legislatívnom konaní, nakoľko sa jedná o úpravu v záujme priamej pomoci pandémiou významne postihnutému sektoru, ktorý je už takmer 7 mesiacov zatvorený.
V prípade zrýchleného schválenia návrhu by bolo možné, aby sa znížená DPH zaviedla už od tretieho kvartálu, teda od 1. júla. Aliancia upozorňuje aj na fakt, že zníženie DPH pre gastro je súčasťou programového vyhlásenia vlády, a že k nej pristúpili takmer všetky ostatné krajiny Európskej únie.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Aliancia Slovenskej Gastronómie, SITA