Reťazce sťahujú z predaja obľúbené ochucovadlo. V špajze ho má každý Slovák
- V dôsledku toho inšpektori nariadili stiahnutie výrobku z trhu
- Výrobca následne stiahnutý výrobok preznačí v zmysle platnej legislatívy
- V dôsledku toho inšpektori nariadili stiahnutie výrobku z trhu
- Výrobca následne stiahnutý výrobok preznačí v zmysle platnej legislatívy
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozorňuje na ďalší škodlivý výrobok, ktorý objavila v rámci úradnej kontroly potravín.
Ide o produkt, ktorý majú v špajze všetci Slováci.
Podľa dostupných informácií došlo ku kontrole v prevádzke potravín AMV v Pruskom. Hygienici vzorku odobrali z výrobku Solčanka – zeleninové ochucovadlo s morskou soľou, ktoré sa predáva v 250-gramovom balení. Tento výrobok má dátum minimálnej trvanlivosti do 8. septembra 2024 a vyrába ho spoločnosť Solčanka s.r.o. so sídlom v Solčanoch.
Kontrola potraviny ukázala, že jej súčasťou je aj DNA alergénu zeler, ktorý nebol deklarovaný na obale výrobku. V dôsledku toho inšpektori nariadili stiahnutie výrobku z trhu. Výrobca následne stiahnutý výrobok preznačí v zmysle platnej legislatívy.
Okrem toho kontrolu vykonali aj v Šamoríne, konkrétne v prevádzke Tedi Betriebs s.r.o. Inšpektori sa zamerali na výrobok Nerds – Mini dražé s pôvodom v USA a šaržou 3061FTX334. Dražé má dátum minimálnej trvanlivosti určený na 30. apríl 2025.
Pri kontrole vyšlo najavo, že bolo porušené Nariadenie EPaR (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách pre prekročenie najvyššieho množstva farbiva Žltá SY (E110). Maximálny limit je 35,0 mg/kg, vo vyšetrovanej vzorke bola nameraná hodnota 48,7 mg/kg.
Na základe toho RVPS zakázala umiestňovať na trh nevyhovujúcu potravinu a zároveň nariadila vhodným spôsobom informovať spotrebiteľa oznamom o nevyhovujúcom výrobku na viditeľnom mieste. Výrobok sa pravdepodobne na trhu už nenachádza.
V decembri však viac problémov narobilo mäso, v rámci úradnej kontroly analyzovala RVPS Rimavská Sobota v prevádzke Supermarket TESCO. Išlo o výrobok Mleté bravčové mäso 20 % tuku 0,5 kg a mäso malo pôvod v Poľsku.
Vo vyšetrovanej vzorke odborníci zistili prítomnosť Salmonella Agona. Na slovenský trh sa výrobok dostal z Poľska. Vzhľadom na to, že je už po dátume spotreby, na trhu sa viac nenachádza. Svoju mrazničku si však pre istotu skontroluj. Nejde o prvý mäsový výrobok s prítomnosťou salmonely, ktorý ŠVPS SR na slovenských pultoch našla.
Škodlivé látky obsahovali aj kuchynské pomôcky >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.