Revolučná strava, ktorá ovplyvní tvoju náladu: Tieto kľúčové zložky ti zmenia život o 180 stupňov

  • Črevo zohráva kľúčovú úlohu pri podpore zdravého tela a mysle
  • Správna strava ti zlepší nielen fyzické, ale aj duševné zdravie
potraviny, jedlo, mentálne zdravie, zdravá strava
Ilustračné foto Canva/Prostock Studi, Canva/Antonio Diaz/Getty Images
  • Črevo zohráva kľúčovú úlohu pri podpore zdravého tela a mysle
  • Správna strava ti zlepší nielen fyzické, ale aj duševné zdravie

Nielen na Slovensku či v Európe, ale po celom svete je veľmi dobre známe, že strava má zásadný vplyv na celkové zdravie a pohodu. V posledných rokoch sa však stále viac ukazuje, že strava zohráva kľúčovú úlohu nielen vo fyzickom zdraví, ale aj v oblasti emocionálneho a psychického zdravia.

Strava výrazne ovplyvňuje mentálne zdravie, pričom určité stravovacie návyky môžu podporiť psychickú pohodu.

Tvoja strava môže ovplyvniť mozog prostredníctvom tráviaceho systému, teda čreva, ktoré je úzko prepojené s mozgom. Chemické látky prenášajú signály do mozgu a ovplyvňujú spánok, bolesť, chuť do jedla, náladu či emócie.

Prepojenie čriev a mozgu

Črevo zohráva kľúčovú úlohu pri podpore zdravého tela a mysle. To, čo konzumujeme, ovplyvňuje nielen našu pohodu, ale aj našu energetickú hladinu a náladu. Spojenie čreva a mozgu je do značnej miery formované črevným mikrobiómom, obrovským ekosystémom biliónov baktérií jedinečných pre každého jednotlivca.

Vzťah medzi črevom a mozgom je natoľko prepojený, že črevo sa často označuje ako „druhý mozog“. Výskumy naznačujú, že strava ovplyvňuje zdravie črevnej mikroflóry, čo má následne dopad na mozog, mentálne zdravie a emocionálnu pohodu. Práve vyvážená a bohatá strava na živiny môže byť kľúčom k zlepšeniu nálady.

Zameraj sa na potraviny s vysokým obsahom živín, ako sú bielkoviny, zdravé tuky či vláknina. Vhodnou voľbou môže byť stredomorská strava. Táto strava, odporúčaná odborníkmi, podporuje zdravie čriev a znižuje riziko depresie.

Protizápalová diéta môže pozitívne ovplyvniť os črevo – mozog. Potraviny bohaté na živiny, probiotiká a prebiotiká pomáhajú udržiavať zdravý mikrobióm, čo zase môže zlepšiť náladu, znížiť úzkosť a zlepšiť kognitívne funkcie. Potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín preukázateľne podporujú zdravie mozgu a znižujú zápal.

Podľa štúdie z roku 2019 bola strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a strukoviny, no s nízkym obsahom červeného a spracovaného mäsa, spojená s o 10 % nižšou pravdepodobnosťou vzniku depresívnych symptómov, píše Healthline.

Pri vyváženej strave sa odporúča zvýšiť príjem:

  • ovocia,
  • zeleniny,
  • orechov (napr. vlašské),
  • rýb,
  • olivového oleja (extra panenský),
  • mliečnych výrobkov (kvalitných).

Obmedziť by si mal:

  • spracované mäso,
  • vyprážané jedlá,
  • sladené nápoje,
  • sladkosti,
  • pečivo.

Ako znížiť úroveň depresie?

Podľa odborníka na potraviny Phila Bianchiho zo spoločnosti The Gift Of Oil sú bobule vynikajúcim pomocníkom v boji proti sezónnej afektívnej poruche (SAD). Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré podľa výskumov pomáhajú znižovať stres, a preto sú ideálnym spôsobom, ako začať deň, píše Surrey Live.

„Vyšší príjem ovocia je spojený s nižšími úrovňami depresie,“ povedal Phil. „Bobule zohrávajú kľúčovú úlohu pri znižovaní stresu, pretože sú plné antioxidantov. Aj keď nie všetky bobule sú v sezóne k dispozícii, mrazené bobule sú rovnako dobré, alebo môžete zvoliť sezónne brusnice a bazu,“ dodal Phil Bianchi.

Bobule sa dajú jednoducho zaradiť do jedálnička – či ich pridáš do kaše, cereálií, smoothie alebo koktailu. Antioxidanty, ktoré obsahujú, sú známe svojimi účinkami na zmiernenie stresu. Oxidačný stres, ktorý vzniká v dôsledku nerovnováhy medzi tvorbou a hromadením reaktívnych foriem kyslíka v bunkách, môže viesť k neschopnosti organizmu detoxikovať tieto reaktívne produkty.

Práve táto nerovnováha môže prispieť k vzniku rôznych ochorení, ako je rakovina, cukrovka, metabolické poruchy, ateroskleróza alebo kardiovaskulárne ochorenia. Konzumácia antioxidantov pomáha predchádzať oxidačnému stresu, čo podporuje zdravie a znižuje riziko chorôb.

Bobule však nie sú jedinou potravinou, ktorá pomáha zmierniť účinky SAD. „Od zdravia srdca až po kozmetické tipy – extra panenský olivový olej, plný polyfenolov, ponúka množstvo výhod,“ prezradil Phil. 

Tento základný kuchynský produkt môže dokonca pomôcť aj pri zlepšení nálady. „Zvýšiť hladinu serotonínu môže byť také jednoduché ako pridať trochu olivového oleja. Výskumy ukázali, že zdravé tuky v olivovom oleji sú prospešné pre centrálny nervový systém. Pomáhajú správnemu fungovaniu nervov a zvyšujú celkovú náladu,“ doplnil odborník.

Protizápalová diéta

Zvýšená hladina stresu často vedie k problémom, ako je strata sústredenia, únava, mozgová hmla či podráždenosť, čo môže negatívne ovplyvniť pracovné prostredie a znížiť produktivitu. S narastajúcim povedomím o tom, ako zdravie ovplyvňuje výkonnosť a efektivitu v práci, sa čoraz viac pozornosti venuje tomu, ako môže životný štýl – najmä stravovanie – podporiť lepšie kognitívne funkcie a udržať vysokú úroveň energie.

Zavedenie protizápalovej stravy do denného režimu môže pomôcť zaneprázdneným profesionálom nielen zvládať negatívne dôsledky stresu, ale tiež maximalizovať ich výkon a pracovať efektívnejšie, píše CEO Magazine.

Protizápalová strava je založená na konzumácii prirodzených, minimálne spracovaných potravín, ktoré sú známe svojou schopnosťou zmierňovať chronický zápal v tele. Tento prístup zahŕňa hojný príjem ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín, zdravých tukov, chudých bielkovín a strukovín, pričom zároveň obmedzuje spracované potraviny, rafinované cukry a nezdravé tuky.

Hlavné prvky protizápalovej stravy 

  • Ovocie a zelenina: Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a fytonutrientov, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres a zmierňovať zápal. Obzvlášť prospešné sú bobuľové ovocie, listová zelenina a zelenina ako je brokolica či karfiol.
  • Zdravé tuky: Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v tučných rybách (napríklad losos), vlašských orechoch a ľanových semienkach, majú výrazné protizápalové účinky. Dôležitý je aj olivový olej, ktorý je bohatý na mononenasýtené tuky.
  • Celozrnné potraviny: Quinoa, hnedá ryža a ovos sú bohaté na vlákninu a živiny, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu a znižujú zápal v organizme.
  • Chudé bielkoviny: Potraviny ako kuracie mäso bez kože, strukoviny a rastlinné bielkoviny dodávajú potrebné aminokyseliny bez nadmerného obsahu nasýtených tukov, ktoré sú prítomné v červenom a spracovanom mäse.
  • Korene a bylinky: Kurkuma, zázvor a cesnak sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a zároveň dodávajú jedlám výnimočnú chuť.

Ak uprednostníš tieto skupiny potravín a obmedzíš príjem spracovaných potravín a sladkostí, protizápalová strava ti môže pomôcť znížiť chronický zápal, podporiť celkové zdravie a zlepšiť fyzickú aj psychickú pohodu.

Okrem týchto potravín sa za dôležité živiny pre mentálne zdravie považujú aj omega-3 mastné kyseliny, kyselina listová, železo, horčík, zinok, vitamíny B, vitamín A, vitamín C.

Čítajte viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: annualreviews, pmc.ncbi, pmc.ncbi, Healthline, Surrey Live, The CEO magazine

Najnovšie videá

Trendové videá