Rodák z Prievidze varí v Japonsku slovenské špeciality. V Kóbe tak nájdeš pirohy aj pálenku
- Pirohy, perkelt či pálený alkohol
- Dárius a Rumiko v Japonsku ponúkajú tradičnú slovenskú kuchyňu
- Domáci im hovoria, že si za ňu pýtajú príliš málo
- Pirohy, perkelt či pálený alkohol
- Dárius a Rumiko v Japonsku ponúkajú tradičnú slovenskú kuchyňu
- Domáci im hovoria, že si za ňu pýtajú príliš málo
Život v Japonsku je od toho na Slovensku na míle vzdialený, a to nielen, čo sa týka kilometrov. Tamojšia gastronómia a jednotlivé jedlá ako sushi, ramen či sukiyaki sú jedinečné a pre kuchárov mimoriadnou výzvou. Nájdu sa však aj Slováci, ktorí si do tejto vyspelej krajiny prinesú kúsok domova.
Jedným z príkladov je aj Dárius Béreš, rodák z Prievidze, ktorý sa na Slovensku vyučil za elektrikára a dnes s priateľkou Rumiko prevádzkujú vlastnú reštauráciu so slovenskými receptami. Ich podnik FATRA Café sa nachádza v meste Kóbe, ktoré je s 1,5 milióna obyvateľmi jedným z hlavných prístavných miest Japonska.
V rozhovore pre Startitup Dárius hovoril o strastiach v začiatkoch podnikania, doterajších úspechoch, ale aj skúsenostiach, ktoré sú na nezaplatenie.
Z Prievidze cez Mníchov až do Kóbe
34-ročný rodák z Hornej Nitry zákazníkom namiesto tradičnej japonskej kuchyne ponúka špeciality spod Tatier. V jeho menu možno nájsť pirohy, kurací perkelt či domácu cesnačku. Za projektom podľa jeho slov stojí predovšetkým jeho priateľka Rumiko.
„Ja som k podnikaniu nikdy nemal pozitívny vzťah. Ona má na starosti manažment a vedenie podniku a ja prípravu jedál a menu,“ hovorí Dárius, ktorý v minulosti na Slovensku v gastrosegmente nikdy nepracoval. Dnes však vo FATRA café pracuje približne šesť hodín denne, pričom záleží na tom, či je víkend alebo pracovný deň.
Dárius sa po niekoľkých rokoch práce elektrikára vydal za lepším platom do nemeckého Mníchova. V meste na juhu Nemecka začal pracovať v rovnakom odvetví a spoznal tam prvých Japoncov. Svoju súčasnú priateľku spoznal cez internet a ich vzťah niekoľko rokov fungoval iba na diaľku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Už prvé stretnutie začalo formovať ich spoločnú podnikateľskú budúcnosť. „Keď som pracoval v Mníchove ako elektrikár, Rumiko ma prišla prvýkrát pozrieť. Samozrejme, navaril som jej slovenské jedlo. Myslím, že to vtedy boli bryndzové halušky a nejaká polievka, už si presne nepamätám.“
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo sa Dárius spočiatku obával otvorenia prevádzky v Japonsku
- Ako ich zasiahla súčasná energetická kríza
- Aké náročné je presadiť sa v tamojšej konkurencii
- Aké problémy majú s firmou, ktorá im prenajíma priestory
- Akým spôsobom sa chcú v najbližších mesiacoch priblížiť k ľuďom
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom