Slovenský med na svetovej úrovni. V rodine Dušana Dedinského sa vyrába tri generácie
- Populácia včiel sa aj vďaka znečisťovaniu prírody každým rokom znižuje. Už Albert Einstein povedal, že ak uhynie posledná včela, ľudstvu zostávajú štyri roky života. Aj preto je dnes pravý a kvalitný med doslova zlatým pokladom. Na Slovensku taký máme.
- Populácia včiel sa aj vďaka znečisťovaniu prírody každým rokom znižuje. Už Albert Einstein povedal, že ak uhynie posledná včela, ľudstvu zostávajú štyri roky života. Aj preto je dnes pravý a kvalitný med doslova zlatým pokladom. Na Slovensku taký máme.
Na pultoch obchodov nájdeme množstvo medu z rôznych pofidérnych zahraničných zdrojov, ktoré sú často zmesou všetkých možných medov. V horšom prípade sú riedené a umelo dosladzované glukózou. Natrafiť v obchode na ten kvalitný slovenský, ktorým sa u nás môžeme pýšiť, nie je najľahšie. S produktami Včelárstva Dedinský z Devínskej Novej Vsi máš však prvotriednu kvalitu a zdravotné benefity tejto cennej potraviny zaručené.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Šesťdesiatročný Dušan Dedinský sa včelárstvu venuje celým svojím srdcom a niet divu, veď lásku k včelám mu vštepili už v ranom veku. Vďačí za to svojmu otcovi Eduardovi a dedovi Gabrielovi, ktorí chutný zlatý med vyrábali už pred desiatkami rokov. Dušanovmu otcovi sa dokonca podarilo vyšľachtiť vlastný chov Kranskej včely, ktorú nazvali Devínčanka.
„Rodinné včely“ a ich med už včelárstvu priniesli množstvo ocenení doma aj v zahraničí, napríklad striebornú medailu z roku 2009 v súťaži o najlepší slovenský med, čestné uznanie na svetovej výstave Apimondia v Dubline z roku 2005 či zlatú medailu na svetovej výstave v Bruseli. V roku 2014 včelárovi udelil Slovenský zväz včelárov vyznamenanie Bronzová včela za zásluhy v rozvoji včelárstva.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
K úľom chodil Dušan Dedinský už ako malý chlapec bez kukly len v tričku a aj dnes vie, ako sa k včelám správať tak, aby ho nepichli. Včelár tak prirodzene nadviazal na asi storočnú rodinnú tradíciu, ktorá v dnešnej dobe prázdnych marketingových slov naberá na hodnote. Snaží sa tiež svoje remeslo popularizovať a rozširovať povedomie o dôležitosti včiel pre náš život, pričom začína hneď u detí, ktoré k nemu často chodia na exkurzie a ochutnávky.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Včely sú podľa Dušana Dedinského ušľachtilé tvory, ktoré nikdy nemyslia len na seba, ale najmä na svoje spoločenstvo. Dokonale im rozumie, sleduje ich včelí tanec a vie, čo potrebujú, aby vyprodukovali tú najlepšiu sladkú pochúťku, ale aby zároveň samé prosperovali. Nejde mu o len o biznis, k včelám pristupuje starostlivo, hľadá symbiózu medzi človekom, včelami a prírodou. To sa nedá povedať o mnohých poľnohospodároch, ktorí znečisťujú polia chemikáliami a škodia tak včelám aj nám ľuďom. Pritom nebyť včiel, nemali by sme množstvo plodín, ako napríklad rajčiny, papriky či jablká.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Okrem toho, že dni trávi pri svojich včelínoch, miluje prírodu a rád zimné dni využíva napríklad na otužovanie v ľadovej vode. Voľna má ako včelár dosť, pretože včelám treba venovať len minimum času. Podľa Dušana Dedinského sa na ne stačí pozrieť asi raz do týždňa a stačí sa starať o to, aby sme včelám nezobrali všetok med. Potom ich netreba umelo dokrmovať cukrom, sú zdravšie a vedia sa o seba postarať počas celého roka.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Med z včelárstva Dedinský nie je bio, aj keď spĺňa požiadavky na certifikát. Podľa včelára je to však najmä o papieroch a ani bio nálepka nezaručuje, že v mede nenájdeme žiadne pesticídy, pretože tie sa dnes môžu dostať skutočne do všetkého. V kvalitnom mede, je jedno či bio alebo nebio, by však byť nemali. Produkty z tohto včelárstva však pochádzajú od včelstiev z chránenej krajinnej oblasti Devínska kobyla a jeho kvalita je prísne kontrolovaná. Je spracúvaný špeciálnou technológiou, pri ktorej sa zahrieva len na veľmi nízku teplotu a zachováva si svoje skvelé vlastnosti.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
Ponuka tohto slovenského výrobcu je široká, nájdeš v nej agátové, kvetové, lesné aj medovicové medy. Neustále sa snažia prinášať niečo nové a najnovšie začali vyrábať skutočné delikatesy – krémové medy s kakaom, vanilkou, zázvorom, škoricou či tymiánom, ktoré potešia chuťové poháriky každého maškrtníka. Viac info o možnostiach, kde med kúpiť, nájdeš na stránke vcelarstvo.sk.
Foto: facebook.com/Včelárstvo Dedinský
V každej jednej lyžičke tohto medu je cítiť poctivosť, energiu a lásku, ktorú včelár do svojej práce vkladá. Odlíšiť dobrý med od zlého sa dá aj podľa chuti, no nie je na škodu vedieť, kde hľadať skutočnú kvalitu a hodnotu.