Roznáškové firmy si od reštaurácií berú „nekresťanské peniaze“. Podnikatelia majú pre nich urgentnú výzvu
- Aktuálne uzavretie prevádzok a možnosť poskytovať len donášky robí z gastro sektora najpostihnutejšiu oblasť slovenskej ekonomiky
- Pomoc od štátu neprichádza, a preto prosia o pomoc aj donáškové služby, ktorým pandémia polepšila
- Aktuálne uzavretie prevádzok a možnosť poskytovať len donášky robí z gastro sektora najpostihnutejšiu oblasť slovenskej ekonomiky
- Pomoc od štátu neprichádza, a preto prosia o pomoc aj donáškové služby, ktorým pandémia polepšila
Podľa prieskumov partnerov platformy Stále máme chuť môžu prísť v gastre a v ubytovacích službách počas pandémie o prácu desiatky tisíc ľudí.
Už na jeseň 60 % prevádzok oznámilo, že budú musieť natrvalo zatvoriť, ak nedostanú pomoc vo forme úverov alebo financie od štátu. Na druhej strane, zatvorenie reštaurácií výrazne pomohlo roznáškovým spoločnostiam, ktoré mnohonásobne zvýšili počet svojich zákazníkov i doručených jedál.
https://www.startitup.sk/mlady-par-nechal-zabehnutu-pracu-v-bytci-si-otvorili-kaviaren-ktora-je-najdrahsia-v-meste-no-stoji-za-to/
Majitelia gastro prevádzok preto vyzývajú firmy sprostredkujúce rozvoz jedál, aby dali reštauráciám aspoň dočasne výrazne lepšie podmienky a zvýšili tak ich šancu na prežitie.
Provízia 30 % z tvojho jedla
Provízie donáškových firiem dosahujú výšky okolo 30 %. V praxi to znamená, že ak si objednáš jedlo napríklad v hodnote 7 eur, prevádzke z neho zostane iba 4,90 eur.
Z tejto sumy musí reštaurácia uhradiť suroviny, náklady na zamestnancov, nájomné, energie, dane, odvody a všetky ostatné prevádzkové náklady. Deje sa to navyše v situácii, keď v podstate nemajú možnosť tieto aktivity dotovať z iných príjmov.
Pokiaľ platíš gastrolístkom, situácia je podobná. Zhruba 5 % z ceny obeda prevádzka odvedie gastrolístkovej spoločnosti. V súčasnej situácii aj tieto poplatky môžu rozhodnúť o tom, či prevádzka prežije alebo nie. Reštaurácie preto už dlhodobo prosia eminentov stravných lístkov a gastrokariet, aby znížili poplatky účtované za gastro karty a stravné lístky.
https://www.startitup.sk/slovensky-masiar-sa-pustil-do-biznisu-s-farebnymi-burgrami-zaskocilo-ma-mnozstvo-hejtu-okamzite-po-otvoreni/
„Len vzájomná spolupráca a spolupatričnosť medzi jednotlivými subjektmi môže pomôcť prekonať túto extrémne ťažkú dobu s čo najmenšími ekonomickými vplyvmi,“ pripomína iniciatíva.
Na štát sa nemôžu spolahnúť
Podľa Iniciatívy slovenských maloobchodníkov, jedna gastro prevádzka v Rakúsku už teraz dostala vyššiu podporu ako dvadsať prevádzok na Slovensku.
„Slovensko je súčasťou jednotného trhu EÚ a slovenskí podnikatelia v gastre musia obstáť minimálne v konkurencii s krajinami V4, ktoré sú porovnateľnou destináciou v cestovnom ruchu. Preto je teraz veľmi potrebné, aby aj oni dostali od svojej vlády pomoc a ich podniky neboli počítané medzi obete pandémie COVID-19,“ konštatuje Daniel Krakovský, predseda ISKM.
Svoje o tom vie aj Viktor Kláriš, ktorý stojí za reštauráciou Spirit v Nových Zámkoch. „Som otcom troch dcér, do reštaurácie a podnikania som vrazil všetky financie – riziko podnikania, ale teraz reálne hrozí, že mi zoberú auto a byt, ktorý som splácal už desať rokov. Nebyť tolerancie matiek mojich dcér, pravdepodobne by som skončil vo väzení za neplatenie výživného.“
Aj to však môže byť podľa Viktorových slov len otázkou času, nakoľko každý má svoj pohár trpezlivosti. „Aby toho nebolo málo, minulý týždeň som pochoval otca a verte či nie, človek v takýchto situáciách už nemá veľa toho, čo by mohol stratiť.“
„Štátne orgány musia zrýchliť a zefektívniť administrovanie schém pomocí. Každý týždeň čakania naviac môže znamenať koniec ďalších gastro prevádzok. Sľúbená pomoc mnohým žiadateľom v určenom termíne a bez vysvetlenia neprichádza,“ uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť.
Zachráni gastro online rezervačný systém?
Podľa Združenia miest a obcí Slovenska by prevádzkam mohol pomôcť nový systém prihlasovania, ktorý je aktuálne v príprave. Vďaka tejto novinke by mohli dodržiavať podobné pravidlá ako gastro prevádzky v zahraničí, pričom by vopred vedeli, kto a na ktorú hodinu si objednal stôl v reštaurácii. Využitie systému však bude závisieť hlavne od uvoľnenia opatrení.
„Sme presvedčení, že postupom času, s rozširovaním očkovania, posilňovaním kolektívnej imunity a pozitívnymi výsledkami protipandemických opatrení, bude prichádzať k postupnému uvoľňovaniu situácie. Sme svedkami toho, ako v zahraničí, kde to už dovolí epidemiologická situácia, sú na vymedzenú kapacitu otvárané reštaurácie,“ dodal riaditeľ kancelárie ZMOS, Michal Kaliňák.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: #StáleMámeChuť, ISKM, ZMOS