Sezóna burčiaka je v plnom prúde: Ak patríš medzi jeho milovníkov, na tieto veci si musíš dať pozor
- Začala sa sezóna burčiakov
- Na vinobraní je množstvo predajcov
- Máme pre teba rady, ako vybrať ten najlepší
- Začala sa sezóna burčiakov
- Na vinobraní je množstvo predajcov
- Máme pre teba rady, ako vybrať ten najlepší
A je to tu. Sezóna vinobraní a jarmokov spolu s vôňou hrozna, pripáleného oleja od cigánskej a tureckého medu. Pre mnohých to však nie je o kolotočoch a country kapele z lokálnej dediny.
Ten pravý dôvod je lahodný fermentovaný mok zvaný tiež ako burčiak. Niekto ho pije ako prírodné laxatívum, iní od smädu ako malinovku. Čo to však ten burčiak je a na čo by si si mal dávať skutočne pozor pri jeho výbere?
Čo to vlastne ten burčiak je?
Poďme sa na definíciu burčiaku pozrieť najskôr z toho formálnejšieho hľadiska, keďže vinohradnícky zákon presne určuje, čo môže označovať tento názov.
Ako „burčiak“ možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky.
Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi len v období roka, v ktorom sa uskutočnil zber hrozna na jeho výrobu, ktoré do 15. júla tohto roka určí ministerstvo a vyhlási vo Vestníku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
Počas kvasenia burčiaka možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi.
Označiť „burčiak“ a údaj o výrobcovi je povinný uviesť ten, kto ho predáva, a to viditeľne na výveske v mieste predaja burčiaka.
Podľa vestníka sa burčiaková sezóna tento rok začala už 15. augusta a burčiak je možné predávať až do 31. decembra.
Ako rozoznať dobrý burčiak od cukrovej vody?
Samozrejme, že nájsť dobrý burčiak môže byť ešte ťažšie ako nájsť dobré víno. Vinárstvo Tajná však na svojom webe uverejnilo niekoľko tipov, ktorými sa riadiť, aby tvoj zážitok z tohto kvaseného nápoja bol len pozitívny.
Prvým a najzákladnejším pravidlom je celkom samozrejmá vec. Vždy treba kupovať burčiak od overených predajcov. Aj napriek tomu, že predajca môže byť už overený, skúškou istoty sú tvoje zmysly. Práve preto si burčiak vždy dobre prezri, ovoňaj, a ak máš tú možnosť, tak aj ochutnaj.
Na čo sa však treba pozerať? Správny burčiak by mal mať svetlú mliečno-žltú farbu, ktorá by mala ísť až do svetlej kávy s jemným kalom. Pokiaľ je buď príliš tmavý, alebo hustý, daj od neho ruky radšej preč.
Farba sedí, čo ďalej? V prípade vône by sme mali hľadať príjemnú ovocnú arómu s jemným nádychom kvasiniek. V neposlednom rade je teda chuť. Dôležité je, aby nebol príliš sladký. To môže naznačovať, že bol burčiak dosladený cukrom.
Pokiaľ nájdeš burčiak, ktorý má na dne hnedú usadeninu, znamená to, že nebol odkalený. V prípade farby, pokiaľ ide o svetlejší burčiak, je riziko riedenia vodou.
Kedy ho vypiť a koľko ho môžem vypiť?
Pokiaľ si otvoríš fľašku, tak by sa mala v ten istý deň aj vypiť. Pokiaľ však nie si až taký labužník, tak si fľašu môžeš odložiť do chladničky. Treba však dávať pozor na to, aby si fľašku nezavrel úplne. Vo fľaške kvasením rastie objem oxidu uhličitého a ráno sa môžeš prebudiť s „vybuchnutou“ chladničkou s arómou burčiaka.
Koľko ho však môžeš vypiť? Traduje taký mýtus, že človek by mal vypiť toľko burčiaku, koľko má litrov krvi v tele. Samozrejme to nie je množstvo, ktorým by si sa mal riadiť. Odborník povedal v článku pre Aktuality, že podľa neho je zdravé vypiť približne 2 – 3 deci burčiaka na deň.
Netreba zabúdať na to, že burčiak skutočne nie je malinovka a obsahuje alkohol. Preto by jeho množstvo mal zvážiť každý osobitne a hlavne piť s rozumom.
Zdroje: Aktuality, Víno Tajná, MPSR, Autora