Sezóna zberu húb sa práve začala: V týchto lokalitách ich nájdeš najviac (VEĽKÁ MAPA)
- Ľudia hlásia začiatok hubárskej sezóny
- Plné košíky si odnášajú z rôznych lokalít Slovenska
- Ľudia hlásia začiatok hubárskej sezóny
- Plné košíky si odnášajú z rôznych lokalít Slovenska
Hoci je len polovica marca, na webe nahuby.sk informujú hubári o tom, že sezóna sa začala. Okrem atlasu húb, rastlín či receptov nájdeš na webe aj interaktívnu mapu. Obsahuje informácie o tom, ako to v súčasnosti vyzerá s výskytom húb v slovenských mestách a krajoch. Huby sa vyskytujú takmer na celom území Slovenska, no situácia sa líši podľa krajov.
Už prvého januára pridávali hubári na stránku informácie, že rastie hliva či plamienky. Teraz sa ale objavujú fotografie s plnými košíkmi húb s obrovskými klobúkmi. „Vlaňajšiu sezónu sme začali 26.3. Smrčkovce teraz majú veľkosť približne ako vlani okolo 10.4. Bohovia sa asi zbláznili. V polovici marca májovky?“ píše na portáli Egon z Rimavskej Soboty.
Najviac húb je na západe
Hubári hlásia najviac úlovkov v okolí Bratislavy, kde fotografie pridalo 19 ľudí. Košíky húb nazbierali v okolí Dunaja, Malého Dunaja či lužných lesov. Väčšinou ide o druh huby s názvom smrčkovec český. Jeden z hubárov sa dokonca pochválil, že našiel 100 kusov tejto huby.
Ľudia sa pochválili fotkami aj z lesov Malých Karpát alebo z okolia Pezinku či zo širšieho okolia Nitry. V Liptovskom Mikuláši sa objavila jedna správa, hubárka informovala o tom, že huby zatiaľ nerastú. V okolí Košíc bolo zas 9 hlásení o hubách. Ľudia však píšu, že sa sezóna ešte len rozbieha, huby rastú, no „ešte to nie je ono“.
Dlhý zoznam
V marci podľa portálu nahuby.sk rastie z jedlých húb už viacero druhov. Pokiaľ ide o jedlé huby, v lese nájdeš najmä hlivu ustricovú, hľuzovku čiernu, misovku žilkovanú, peniazočku smrekovú, plamienku a smeťovku zimnú či spomínaný smrčkovec. Zo smrčkovca sú to dva druhy, a to český kužeľovitý či smrčkovec náprstkovitý vráskavý.
Podľa hubárov by si mal nájsť aj strapcovku makovú, tmavuľku žltohnedú či uchovec bazový.
Pozor na otravu
Národné toxikologické informačné centrum na svojej webovej stránke uvádza, že každoročne sa hubami otrávia desiatky ľudí. Príčinou otravy pritom môžu byť aj jedlé huby za určitých okolností. Je to napríklad vtedy, keď požiješ alkohol spolu s hubami, napríklad s hnojníkom atramentovým. Zároveň si dávaj pozor na správnu tepelnú úpravu či menej masti pri príprave jedla.
Častejšie sa ale vyskytujú otravy po zjedení jedovatých húb. Je potrebné byť obozretný aj pri jedovatých dvojníkoch jedlých húb. Povery pritom neplatia, a to, že jedovaté huby slimáky nepojedajú, je mýtus.
„Nedá nám nespomenúť nedávny prípad, keď mamička svojmu 1,5-ročnému dieťaťu dala na raňajky kašu z plávok. Po niekoľkých hodinách v ťažkom stave bolo prevezené do nemocnice,“ píše toxikologické centrum.
Zbieraj teda len huby, ktoré dobre poznáš, a neexperimentuj so svojím zdravím.
Huby nie sú vhodné pre deti
Národné toxikologické informačné centrum upozorňuje na to, že huby nesmú jesť deti. Sú totiž ťažko stráviteľné, pretože obsahujú väčšie množstvo nestráviteľného polysacharidu chitínu. Starší ľudia a deti majú menej odolný organizmus, a preto by huby konzumovať nemali. Podávať jedlo z húb sa vôbec neodporúča deťom do 10 rokov.
Najjedovatejšia huba na Slovensku je muchotrávka zelená. V rokoch od 1990 – 2005 zomrelo na Slovensku po jej požití 16 detí. Medzi obeťami bolo pritom najviac detí do piatich rokov. „Zásadou je , že deti do 10 rokov nemajú jesť neznáme a sporné druhy húb. Takisto by ich nemali konzumovať tehotné ženy a dojčiace matky. Hlavný jed amanitín prechádza aj do materského mlieka,“ uviedlo centrum.
Dávaj si pozor na tieto znaky
Smrteľne jedovaté muchotrávky majú niekoľko spoločných znakov. Ide hlavne o blanitú voľnú pošvu, prsteň a na hlúbiku čisto biele lupene. Jedlá huba tieto znaky nemá. Muchotrávku bielu a končistú si hubári často zamieňajú za pečiarky, najmä za pečiarku ovčiu. Najmä v mladosti sa veľmi podobá muchotrávke.
Ak nie si skúsený hubár, vhodné je zbierať len dospelé plodnice. Zároveň ak huby nepoznáš, zbieraj len tie hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky. Napríklad dubáky, kozáky, masliaky či suchohríby.
Zdroje: Národné toxikologické informačné centrum, Na huby