Sezóna zmrzlín je tu. Vybrali sme tie najlepšie, ktoré si môžeš dať po celom Slovensku
- Ak dostaneme chuť na zmrzlinu, už dávno sa nemusíme uspokojiť s napodobeninami „práškových" zmrzlín, ktoré sú plné umelých aróm a farbív
- V súčasnosti nájdeme takmer v každom väčšom slovenskom meste kvalitnú „gelateriu" s tradičnou talianskou zmrzlinou
- Toto je desať z nich, ktoré nás oslovili najviac
- Ak dostaneme chuť na zmrzlinu, už dávno sa nemusíme uspokojiť s napodobeninami „práškových" zmrzlín, ktoré sú plné umelých aróm a farbív
- V súčasnosti nájdeme takmer v každom väčšom slovenskom meste kvalitnú „gelateriu" s tradičnou talianskou zmrzlinou
- Toto je desať z nich, ktoré nás oslovili najviac
So stúpajúcimi teplotami sa priamo úmerne zvyšuje aj naša chuť na zmrzlinu. Predajne a stánky so zmrzlinou musia preto v letných mesiacoch zvládať obrovský nápor zákazníkov bažiacich po tejto obľúbenej mrazenej lahôdke. Nie je však zmrzlina ako zmrzlina. Kedysi sme sa museli uspokojiť iba s nekvalitnou „zmrzlinou“ z prášku, no to je našťastie už minulosť.
Dnes si aj na Slovensku môžeme vychutnať pravé, talianske gelato, ktoré je robené iba z tých najkvalitnejších ingrediencií. V jahodovej zmrzline cítiť skutočné jahody, oriešková obsahuje chrumkavé orechy a chuť tej vanilkovej tvorí kvalitná vanilka z Madagaskaru.
Luculus (Bratislava)
Jedna z najznámejších bratislavských zmrzlinární sídliaca na Hviezdoslavovom námestí ponúka svoju tradičnú zmrzlinu už od roku 1954. Nájdeš tu až dva zmrzlinové boxy, široký výber zaujímavých príchutí a posýpok na zmrzlinu, ako aj domáce koláče, zmrzlinové poháre a kávu. Ľudia si tu pochvaľujú aj príjemný personál, v lete ťa však určite potrápia dlhé rady.
Koun (Bratislava)
Za mimoriadne obľúbenou zmrzlinárňou Koun stojí Barbara Szalaiová, ktorá túžila do nášho hlavného mesta priniesť poctivé talianske „gelato”. Na úspech nemusela čakať dlho – ľudia boli čoskoro ochotní vystáť si pred zmrzlinárňou aj hodinový rad.
Koun každý deň ponúka iné originálne príchute ako napríklad vegan čokoláda v portskom, pomarančový likér či ananás s rozmarínom. V prevádzke si môžeš aj posedieť a dať si výberovú kávu alebo veľmi obľúbené zmrzlinové tortičky.
V roku 2015 Ryanair zaradil Koun medzi top trinásť najlepších zmrzlinární. Zúčastnil sa aj na celosvetovej zmrzlinárskej súťaži, kde sa umiestnil na druhom mieste. Pred dvomi rokmi otvoril svoju druhú prevádzku v Dubaji.
GIO café (Nitra)
Gelateria v Nitre bola kedysi prvou svojho druhu na Slovensku a patrí medzi priekopníkov kvalitnej zmrzliny. Má ju na starosti partia šikovných Sloveniek, ktoré si dávajú záležať nielen na čerstvých surovinách, ale aj na osobnom prístupe a dizajnérskom interiéri.
Od ostatných ich odlišuje aj to, že zmrzliny sa snažia robiť čo najzdravšie, napríklad používaním brezového či kokosového cukru. V Gio ponúkajú aj taliansku kávu, svieže limonády a domáce koláče, horné poschodie je zas venované umelcom a ich výtvorom.
Monalisa (Piešťany)
Originálna zmrzlináreň, nenápadne umiestnená na rohu malého piešťanského parku, patrí Kristíne a Marekovi, ktorí sa po dlhých cestách po Európe rozhodli prísť na Slovensko s niečím novým. A keďže Kristína sa výrobe „gelata“ priučila od samotného benátskeho majstra, rozhodli sa ho priniesť aj do nášho kúpeľného mesta.
Po absolvovaní kurzu špeciálnej technologickej prípravy začali predávať zmrzlinu, ktorá spĺňa všetky kritériá pravého talianskeho gelata. V Monalise vyrábajú aj kvalitné vegánske či bezlepkové zmrzliny a kornútky. Ochutnať tam môžeš aj ručne robený nanuk, frozen jogurt či domáce zákusky.
Oilá (Trenčín)
Za najlepším gelatom v okolí Trenčína stojí slovensko-taliansky pár, ktorý chcel ukázať, že medzi slovenskou a talianskou zmrzlinou je obrovský rozdiel. Základom Oilá je vlastná receptúra od talianskeho majstra zmrzlinára, pravé ovocie, 100% oriešky, žiadne arómy, ani farbivá. Okrem toho ponúkajú aj kávu, palacinky, dezerty či špeciality ako zmrzlinu z piva či bezlepkovú a bezlaktózovú zmrzlinu. Ľudia si tu pochvaľujú aj primeranú cenu v porovnaní s Bratislavou.
Scoop (Žilina)
Ani stredné a východné Slovensko sa nemusí hanbiť za kvalitu svojej zmrzliny. Žilinská zmrzlináreň Scoop ju vyrába len z mlieka, smotany, cukru a originálnych infúzií vlastnej výroby. Vďaka tomu vzniká pravé „talianske gelato“ tradičných aj netradičných chutí, ktoré každý deň ručne vyrábajú vo vlastnom laboratóriu. Na milovníkov ovocia či zdravej stravy čakajú sorbety zo sezónneho ovocia, ale aj vegánske verzie z mandľového a ryžového mlieka.
Moja srdcovka (Lučenec)
Rodinnú lučeneckú cukráreň vďaka veľkému záujmu zákazníkov dnes nájdeš aj v Banskej Bystrici a Zvolene. Niet divu – ponúkajú tu zmrzlinu s viac, ako storočnou tradíciou. Na fungovaní cukrárne sa podieľa až osem členov rodiny, ktorí si rodinnú receptúru na výbornú tureckú zmrzlinu strážia po generácie. Napriek tomu ju prispôsobujú aj novým trendom, aby nezaostávali pred zahraničnými výrobcami. Hlavné ingrediencie získavajú od lokálnych farmárov a pravidelne sa zúčastňujú na cukrárenských výstavách a veľtrhoch vo Francúzsku a v Taliansku.
Zmrzlina Simonka (Štiavnik)
Jednu z najlepších slovenských zmrzlín by si určite nehľadal v malej obci Štiavnik pri Bytči. Zmrzlináreň nezískala svoju popularitu vďaka sociálnym sieťam či prepracovanému marketingu, ale dobrému chýru, ktorý o nej koluje. Vraví sa o nej, že je to „najlepšia zmrzlina široko-ďaleko”, o čom svedčí aj viac ako dvesto pozitívnych recenzií na Google a hodnotení 4,7 hviezdičiek.
Urban Cafe (Košice)
Miestni toto miesto opisujú ako útulnú kaviareň s prvotriednou zmrzlinou, domácimi nanukmi a príjemným interiérom. Tajomstvom kvalitnej chuti ich zmrzliny je, že na jej základ používajú homogénnu zmes z mlieka, smotany a masla, ktorá ako celok vytvára ideálny krémový produkt. Nepoužívajú žiadne umelé prísady, vajcia, ani mlieko, iba čerstvé ovocie, lisované orechy, vanilku alebo pravú belgickú čokoládu.
Little Italy Ice Cream (Prešov)
Ak sa raz ocitneš v Prešove, určite sa zastav v malom domčeku, kde predávajú zmrzlinu s tradíciou už od roku 1965. Ľudia si tam pochvaľujú veľké porcie a zaujímavé príchute ako je exotická papaya, vegan čokoláda či vlašský orech. V „malom Taliansku” ťa okrem tej klasickej čaká aj točená zmrzlina.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy