Skontroluj si mrazničku. Na Slovensku sa predávalo poľské mäso kontaminované salmonelou

  • Časti hydinového mäsa obsahovali nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis
  • Predával sa aj na Slovensku a v Česku
Muž nakupuje v potravinách.
Ilustračné foto TASR/František Iván
  • Časti hydinového mäsa obsahovali nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis
  • Predával sa aj na Slovensku a v Česku

Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF varovala ľudí pred novým problémom s poľským mäsom. Pri kontrole zistili, že je kontaminované nebezpečnou baktériou.

Informácie na webovej stránke portálu RASFF ukazujú, že chladené hydinové mäso predávané na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku obsahuje nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis. Táto baktéria môže spôsobiť vážne problémy s trávením a črevami. Vyvoláva ochorenie s príznakmi ako vysoká horúčka nad 39 °C, kŕče v bruchu, nevoľnosť, vodnaté hnačky a možné zvracanie.

Uvedené symptómy môžu viesť k dehydratácii. Ak ich začneš pociťovať, ihneď vyhľadaj lekára.

Návod, ako zničiť salmonelu v jedle

Ako sme ťa už v našom článku informovali, salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hygienici prinášajú ľuďom jednoduchý návod, ako zničiť salmonelu v týchto produktoch. 

ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia. Ideálnou teplotou je 75 stupňov Celzia.

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.

Ako zničiť salmonelu vo vajíčkach? Podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ povedal.

Obozretnosť pri nákupe mäsových výrobkov

Úrad taktiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj to, či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.

na snímke je pult s mäsom
zdroj: TASR/DPA/Bernd Weißbrod

„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.

Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. „Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín,“ poznamenal ÚVZ.

Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje aj na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie.

„Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,“ zdôraznil.

Ďaľší nebezpečný mäsový výrobok

Nedávno sme ťa informovali o tom, že veterinárni úradníci zo Štátnej veterinárnej správy (SVS) požiadali o odstránenie klobás „jaternicový prejt“ vyrobených firmou MP Krásno, a. s. z predaja. Počas testovania v Štátnom veterinárnom ústave v Olomouci našli v klobáse malé ostré častice. Tie pripomínali piesok a úradníci nevedeli určiť, čo to je.

„Výrobok bol preto vyhodnotený ako nevhodný na ľudskú spotrebu. Spotrebitelia, ktorí ho majú doma, by prejt nemali konzumovať a môžu ho vrátiť v mieste nákupu,“ informoval hovorca SVS Petr Vorlíček.

Hneď ako výrobca obdržal výsledky z laboratória, poskytol veterinárnemu úradu zoznamy zákazníkov. Následne začal s odvolávaním produktu od nich.

Produkt sa predával v mnohých menších obchodoch, najmä mäsiarstvach, a aj v obchodoch patriacich výrobcovi. Po vybratí produktu z predaja ho firma zlikviduje na svoje náklady.

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: RASFF, Archív SIU, TASR, Archív SIU, SVS

Najnovšie videá

Trendové videá