Skutočný „odpadkový kôš EÚ“ je Poľsko, má najhoršiu kvalitu potravín. Slováci ich nakupujú ako o preteky

  • Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan prisľúbil, že najmä kontroly mäsa z Poľska budú vykonávané vo väčšej miere
  • Verejnosť vyzval, aby zvážila ich nakupovanie
Unsplash/William Moreland, Unsplash/Tara Clark
  • Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan prisľúbil, že najmä kontroly mäsa z Poľska budú vykonávané vo väčšej miere
  • Verejnosť vyzval, aby zvážila ich nakupovanie

Správa Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky skonštatovala, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej Európskej únie. Slovenska sa táto správa mimoriadne dotýka, pretože Poľsko je druhý najväčší dodávateľ potravín na Slovensko.

Po rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie to povedala Jarmila Halgašová, tímlíderka strany Sloboda a Solidarita pre pôdohospodárstvo.

Poľské potraviny sú v našich obchodoch, ale Slováci si radi zájdu na nákupy aj priamo do Poľska. Po znížení daní je tu doslova nákupný a tankovací raj.

Až jedna tretina nespĺňa hygienické štandardy

Doplnila, že po kontrole z poľskej strany sa prišlo na to, že jedna tretina potravín odtiaľ dodávaných nespĺňa hygienické štandardy a nemá v poriadku dokumentáciu.

Čo ma viac prekvapilo, boli výsledky z rýchleho výstražného a informačného systému, kde sa viac-menej všetky zistenia týkali hydinového mäsa, a síce porušenia mikrobiologických požiadaviek,“ ozrejmila. Pripomenula, že nie je v silách slovenských orgánov, aby boli všetky tieto výrobky skontrolované.

Halgašová preto požiadala ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽaNO), aby Európsku komisiu požiadal o výsledky auditu, keďže jej bola žiadosť o výsledky auditu zamietnutá.

Jozefa Bíreša zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR tiež požiadala, aby zintenzívnili kontroly dodávok poľských potravín na Slovensko so zameraním najmä na hydinové mäso, pretože vykazujú najviac nejasností a končia väčšinou v zariadeniach verejného stravovania.

Prikláňam sa k tomu, aby sme si splnili cieľ z programového vyhlásenia vlády, aby došlo k zjednoteniu úradnej kontroly potravín,“ povedala.

Nízke ceny na úkor kvality

Mrzí ma, že slovenskí výrobcovia vyrábajú za prísnejších hygienických štandardov, sú pravidelne kontrolovaní, ale nie sú natoľko konkurencieschopní. Máme na pultoch množstvo hydinového mäsa z Poľska, a bola by som rada, aby hygienické požiadavky a štandardy spĺňali aj tieto produkty,“ vyhlásila. Nechce, aby poľské produkty tým slovenským konkurovali len nízkou cenou na úkor kvality.

Minister Vlčan uviedol, že závery Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky sú mimoriadne závažné.

„Závery potvrdzujú, že v prípade Poľska ide o systémový problém, konkrétne o kontrolu rozloženú medzi tri ich autority. Preto aj štatistiky potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú potraviny, ktoré vykazujú pochybenia, alebo sú dokonca nebezpečné,“ priblížil.

Vyzval verejnosť, aby zvážila nakupovanie potravín v Poľsku, a prisľúbil zvýšenú intenzitu kontrol potravín odtiaľ pochádzajúcich. Kontrol chce v spolupráci s rezortom vnútra a financií vykonávať osemnásobne viac.

Málo prísne zákony

Prečo sú poľské potraviny častokrát menej kvalitné? Môže za to miestna legislatíva. Tá napríklad umožňuje chladenie zabitej hydiny vodou. Ak sa však do nádrže dostane jediný znečistený kus, napríklad kontaminovaný salmonelou, baktéria už je na všetkých kusoch. U nás sa povoľuje len chladenie vzduchom.

Poľsko má tiež omnoho benevolentnejšie podmienky výroby potravín, jedlo môže vyrábať a predávať takmer ktokoľvek a kedykoľvek, pokojne aj doma v špinavej garáži. Poľsko má navyše pomerne bohatú históriu škandálov s potravinami, spomeňme napríklad aféru s posypovou soľou v potravinách, či výkup a zabíjanie chorých kusov hovädzieho dobytka, ktoré nemali na bitúnkoch čo hľadať.

Zdroje: SITA, Webnoviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá