Skvelá novinka pre milovníkov syra: Vedci odhalili jeho superschopnosť, ktorú všetci ocenia
- Konzumácia syra prispieva k duševnej pohode a prirodzenému zdravému starnutiu
- Podľa najnovšej štúdie sú milovníci tejto potraviny tiež zdravší
- Konzumácia syra prispieva k duševnej pohode a prirodzenému zdravému starnutiu
- Podľa najnovšej štúdie sú milovníci tejto potraviny tiež zdravší
Konzumácia syra ťa podľa najnovšej štúdie urobí šťastnejším. Duševná pohoda je taktiež dôležitá pre zdravé a prirodzené starnutie. Spojenie medzi syrom a blahobytom bolo neočakávaným zistením, ktoré priniesol tím výskumníkov pod vedením Tian-Ge Wanga z lekárskej fakulty v Šanghaji.
Genetická analýza zistila, že ľudia s lepšou duševnou pohodou majú tendenciu žiť dlhšie a zdravšie. Niektoré možnosti životného štýlu, ako napríklad konzumácia väčšieho množstva syra, môžu v tomto efekte zohrávať významnú úlohu.
Štúdiu publikovali v časopise Nature Human Behaviour. Využíva analytickú metódu známu ako Mendelova randomizácia. Ide o cenný nástroj skúmania faktorov, ktoré ovplyvňujú naše gény a vedú k určitým zdravotným výsledkom.
Je to jedna z mála metód, ktoré môžu výskumníci použiť na predpovedanie potenciálne kauzálneho účinku bez toho, aby museli vykonať klinické skúšanie.
Naprieč ôsmimi rôznymi súbormi údajov o populácii v Európe, z ktorých každý zahŕňa 38 000 až 2,4 milióna jednotlivcov, našli výskumníci potenciálny kauzálny dôkaz, že lepšia duševná pohoda, meraná spokojnosťou so životom, náladou, neurotizmom a symptómami depresie, ti môže pomôcť žiť dlhšie a zdravšie.
„Naša štúdia ponúka povzbudivé dôkazy, že zlepšenie duševnej pohody je životaschopnou cestou k zdravému starnutiu. A to bez ohľadu na socioekonomický status jednotlivca,“ informujú autori.
„Aby sme informovali o zmysluplných zdravotných politikách, potrebujeme jemnozrnné kauzálne dôkazy o tom, ktoré dimenzie sociálno-ekonomického stavu ovplyvňujú dlhovekosť a sprostredkujúce úlohy, ako životný štýl a choroby,“ uviedli vedci v článku.
Pri podrobnom skúmaní 33 jednotlivcov sa tím výskumníkov zameral na to, aké prechodné faktory môžu viesť k príčinnej súvislosti medzi duševnou pohodou a zdravým starnutím. Do úvahy brali životný štýl, užívanie liekov, hmotnosť človeka a výskyt ochorení.
Konzumácia syra naberá nový rozmer
Zo všetkých respondentov práve tí, ktorí uviedli, že jedli viac syra a ovocia, mali vyššie skóre duševnej pohody. A čo viac, konzumácia väčšieho množstva syra mala o 3,67 percent pozitívny vplyv na ich sebahodnotené zdravie a dĺžku života.
Pre predstavu, fajčenie cigariet malo 4,56-percentný negatívny vplyv na zdravotné faktory starnutia a konzumácia ovocia mala 1,96-percentný pozitívny vplyv. Ako píše portál ScienceAlert, vedci zistili, že čas sledovania televízie bol faktorom životného štýlu s najväčším negatívnym vplyvom na faktory starnutia zdravia (až 7,39 percenta).
Bude však potrebný ďalší výskum, aby odborníci zvážili, prečo by konzumácia syra mohla mať taký veľký vplyv na zdravé starnutie v porovnaní napríklad s konzumáciou ovocia.
V nedávnej štúdii v Japonsku bola väčšia spotreba syra spojená s lepšou kognitívnou funkciou. Niektoré ďalšie výskumy naznačujú, že syr môže spúšťať dopamínové dráhy mozgu, čo vedie k pocitom radosti.
Z týchto počiatočných štúdií sa zdá, že syr môže byť dobrý pre tvoju myseľ a telo. Ak chceš žiť dlhšie a zdravšie, nezabudni si najbližšie ukuchtiť nejakú zdravú pochúťku a posypať ju napríklad parmezánom.
Zdroje: Nature Human Behaviour, ScienceAlert, MDPI, YouTube/Health e-University