Skvelé správy: Slovenská špecialita žiari v prestížnom rebríčku. Ľudia sa do nej zamilovali
- Slovenská špecialita prekvapila v rebríčku
- Nájdeš ju pritom na každom trhu alebo jarmoku
- Slovenská špecialita prekvapila v rebríčku
- Nájdeš ju pritom na každom trhu alebo jarmoku
Zemiakové placky
Zemiakové placky by sme mohli nazvať aj národným klenotom medzi trhovými a jarmokovými jedlami. Opäť rovnako ako pri haluškách je základnou surovinou zemiak.
Veľa krajín má svoju vlastnú verziu zemiakovej placky, niekedy sa dokonca považuje za raňajkové jedlo ako v prípade hash brownu. Možno aj vďaka našej kombinácii s múkou a zmesou korenín sme sa so zemiakovými plackami dostali na neuveriteľné 4. miesto.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Na zemiakové placky ťažko odporučiť prevádzku, je to totiž také jednoduché jedlo, že ho zvládneš aj ty doma. Často je však rozhodujúce, s čím placky ješ. Podľa mnohých je totiž najlepšou kombináciou kyslá smotana, orestovaná zlatistá cibuľka a vypečené kúsky slaniny. Kreativite sa však v tomto prípade limity nekladú.
Toum
Prvú priečku obsadilo jedlo Toum. Je to autentická pasta z Libanonu, kde je hlavnou prísadou libanonský cesnak. Pre mnohých je toto jedlo neznáme, ale ako portál Taste Atlas aj píše, tak táto pasta sa pripravuje z celých strúčikov cesnaku, ktoré sa pomaly drvia v mažiari alebo sa v súčasnosti jednoducho pomelú v mixéri.
Počas tohto postupu sa jemne pridáva olej (najlepšie neutrálny olej, ako je repkový, alebo aromatický olivový), aby sa vytvorila jednotná cesnaková pasta s neobvyklou, nadýchanou štruktúrou.
Nakoniec sa do zmesi pridá soľ a citrónová šťava, čím pasta získa slanú chuť a farbu slonovej kosti. Toum sa používa do marinád, omáčok a dipov a môže obohatiť každé jedlo. Zvyčajne sa kombinuje s kuracím mäsom v tradičných jedlách, ako je pečené kurča, kuracie špízy alebo kuracia šawarma, ale bežne sa kombinuje aj s hovädzím, jahňacím alebo kozím mäsom.
Aké sú najlepšie zeleninové pokrmy jednotlivých krajín podľa umelej inteligencie?
- Taliansko – Lasagne: Vrstvené cestovinové pláty s vrstvami paradajkovej omáčky, bešamelu, mäsa a zeleniny.
- India – Saag Paneer: Klasické jedlo z paneeru (tvarohového syra) v špenátovej omáčke.
- Grécko – Moussaka: Pečená vrstvená zelenina (často baklažán) s mäsom a bešamelovou omáčkou.
- Mexiko – Enchiladas: Tortilly plnené zeleninovou náplňou a poliate omáčkou z paradajok a syrom.
- Japonsko – Yasai Itame: Zeleninová miešanina na rýchlo orestovaná s často používanými zeleninami, ako sú mrkva, paprika a kapusta.
- Thajsko – Som tam: Klasický zeleninový miešaný šalát s bylinkami, arašidmi a koreninou.
- Čína – Kung Pao: Korenené kung pao jedlo s kalerábom, arašidmi a inými zeleninami.
- Francúzsko – Ratatouille: Tradičné provensálske jedlo s miešanými zeleninami, ako sú baklažán, cukety, papriky a paradajky.
- Thajsko – Zeleninový zeleninový kari: Kokosová mliečna zeleninová omáčka s koreninami, ktorá sa podáva s ryžou.
- India – Chana Masala: Zeleninové kari z cíceru s paradajkovou omáčkou a korením.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy