Sladké pochúťky z hmyzu? Izraelská spoločnosť vyrába gumené cukríky z kobyliek
- Gumené cukríky vyrába izraelská spoločnosť z kobyliek
- Kobylky slúžia ako potrava pre miliardy ľudí
- Odborníci tvrdia, že hmyzí proteín je rovnako prospešný ako mliečny
- Gumené cukríky vyrába izraelská spoločnosť z kobyliek
- Kobylky slúžia ako potrava pre miliardy ľudí
- Odborníci tvrdia, že hmyzí proteín je rovnako prospešný ako mliečny
Klimatická kríza má obrovský dopad na potravinársky priemysel. Ľudia vo viacerých kútoch zeme hladujú a uchyľujú sa k rôznym alternatívam, ako napríklad konzumácia hmyzu.
Mnohí odborníci už dlhšie tvrdia, že práve konzumáciou hmyzu by sa dalo pomôcť životnému prostrediu, avšak táto myšlienka nie je každému po chuti. Izraelská firma sa preto rozhodla prísť s novinkou v oblasti potravinárskeho priemyslu. Počul si už o gumených cukríkoch vyrobených z jedlého hmyzu?
Gumené cukríky s príchuťou vyrobené z kobyliek
Izraelská potravinárska technologická firma Hargol prišla nedávno na potravinársky trh s obrovskou novinkou. Malé gumené cukríky, ktoré sú plné bielkovín sa vyrábajú z kobyliek, informuje portál BBC.
„Kobylky chutia ako pekanové orechy, huby, káva a čokoláda,“ uviedol Dror Tamir, šéf potravinárskej technologickej spoločnosti Hargol.
Avšak so sortimentom potravín, ktoré firma má, môžu do cukríkov pridávať rôzne príchute, ako napríklad pomarančová a jahodová.
Hmyz je potravinou pre miliardy ľudí
Kobylky, ktoré si spoločnosť zvolila na výrobu svojich gumených cukríkov, sú súčasťou jedálnička mnohých ľudí po celom svete.
Komunity v Afrike, Strednej Amerike, Ázii a na Strednom východe konzumujú kobylky už mnoho rokov. Avšak táto myšlienka je pre ľudí v Európe a Severnej Amerike nie príliš vítaná.
Izraelská spoločnosť dúfa, že názory ľudí sa zmenia, a preto plánuje vytvoriť celý rad produktov vyrobených z hmyzu. Predstavia energetické tyčinky, falafel guličky a hamburgery.
Hmyzí proteín ako záchrana životného prostredia
Do roku 2050 sa očakáva, že svetová populácia by mala vzrásť o viac ako 2 miliardy ľudí, informuje portál United Nations.
Práve z tohto dôvodu sa viacerí odborníci zhodli, že prechod na hmyzí proteín z tradičného poľnohospodárstva bude pre životné prostredie oveľa lepší.
„Bielkoviny sú v našej strave nevyhnutné,“ hovorí profesor Robin May, hlavný vedecký poradca Britskej agentúry pre potravinové normy.
„Niektoré hmyzie proteíny, ako napríklad cvrčky alebo lyofilizované múčne červy, sú lacné, ľahko sa chovajú, majú nízky obsah tuku a majú menší vplyv na životné prostredie ako mäso,“ doplnil May.
Niektoré členské štáty Európy schválili múčnych červov
Ak majú ľudia chuť na niečo nezvyčajné, ako napríklad jedlá z hmyzu, záleží na tom, v akej krajine žijú, pretože nie všade je konzumácia týchto jedál vítaná.
V Británii si môžu ľudia objednať jedlý hmyz cez online stránky rôznych firiem, ako EatGrub a Horizon Insects. Vo Francúzsku vyrába firma Ynsect rad proteínových práškov vyrobených z múčnych červov, ktoré sa už nachádzajú aj v rade rôznych potravín vybraných značiek. V Európe sa tento druh konzumácie jedla postupne presadzuje.
Už v minulosti sme sa v našom článku venovali konzumácii hmyzu v potravinách v Európe.
Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie (EK), ktorý umožňuje použitie žltých múčnych červov ako bezpečného druhu novej potraviny.
Návrh EK schválil Stály výbor pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá, ktorý je zložený zo zástupcov všetkých členských krajín EÚ a ktorému predsedá zástupca eurokomisie. Komisia navrhla označiť žlté múčne červy (larvy chrobáka múčiara obyčajného – Tenebrio molitor) za potraviny po tom, ako ich Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhlásil za bezpečné na ľudskú konzumáciu.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: BBC, United Nations