Sladkosti milujeme a jeme ich na kilá. 2 týždne bez nich však zmenia tvoj život na nepoznanie
- Veľa cukru sa spája s mnohými zdravotnými problémami
- 14 dní bez neho ti môže ukázať, čo s tebou skutočne robí
- Zlepší sa ti zdravie i nálada
- Veľa cukru sa spája s mnohými zdravotnými problémami
- 14 dní bez neho ti môže ukázať, čo s tebou skutočne robí
- Zlepší sa ti zdravie i nálada
Možno by ti ani nenapadlo, že by mohli mať cukor a oheň čosi spoločné, ale majú – sú skvelými sluhami, no nie dobrými pánmi. Príjem vysokého množstva cukru je však okrem zvýšenej energie spojený aj s viacerými zdravotnými problémami.
„Nadmerný cukor môže prispieť k zvýšeným hladinám triglyceridov, zubnému kazu, cukrovke 2. typu a srdcovým problémom,“ hovorí pre Women’s Health americká dietologička a odborníčka na výživu Amy Gorinová.
Zaujímalo ťa ale niekedy, čo sa stane s tvojím telom, keď sa cukru úplne vzdáš po dobu štrnástich dní?
Cukrovinky Slovákom chutia
Sladkosti a konkrétne čokoláda Slovákom čoraz viac chutia. Jej celková spotreba (čokolády a čokoládových cukroviniek) na Slovensku v roku 2021 stúpla v priemere až o 600 gramov (o 17,6 %) na obyvateľa, uvádza Pravda.
„Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR (ŠÚSR) tak zjedol 4 kilogramy sladkostí z čokolády. V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.
Treba si na začiatok pripomenúť, že poznáme dva typy cukru. V prvom prípade ide o pridaný cukor, ktorý nájdeš v cukrovinkách, mede alebo sirupoch, a v tom druhom zas o prírodný cukor, ktorý si spájame predovšetkým s ovocím. Problém sa však tentokrát netýka nadmerného príjmu ovocia.
Medzi faktory, ktoré sa počas 14 dní bez pridaných cukrov prejavia podľa Dr.Berg ako prvé, patrí strata chuti na cukor. Zakaždým, keď dáš telu cukor, jeden z hormónov sa aktivuje a stlačí hladinu cukru v krvi nadol, čo spôsobuje, že po cukre túžiš viac. Ak však cukor z tvojho jedálnička vymažeš, prestaneš naň mať chuť.
Pokiaľ sa rozhodneš pre výzvu dvoch týždňov bez cukru, tak zistíš, že máš kvôli nemu neustály hlad. Keď sa mu rozhodneš dať „zbohom“, stabilizuješ hladinu cukru v krvi. Keď totiž začneš žiť zdravšie, tvoje telo začne absorbovať živiny tak, ako by malo.
Prečo obmedziť cukor v strave?
- Prebytok cukru v strave môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a zvyšuje riziko obezity
- Extrémne konzumovanie cukru môže viesť k zvýšenému riziku cukrovky typu 2
- Nadmerná konzumácia cukru môže zhoršovať zdravie zubov, tiež môže viesť k vzniku zubného kazu
- Cukor môže mať negatívny vplyv na kvalitu spánku a viesť k únave a podráždenosti
Ďalším bonusom je znížená únava. Jedlo s cukrom ťa síce poteší, no z dlhodobého hľadiska sa cítiš unavene. Toto sa však už po dvoch týždňoch bez cukru môže zmeniť. Mozog sa unavuje kvôli vysokej hladine cukru, ktorá je spôsobená tým, že prijímame sladkosti a pridaný cukor. Veľkým problémom sú aj sladené nápoje, ktoré zároveň instantne zaťažujú tvoje cievy. Zmení sa však ešte oveľa viac.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.