Slováci majú alarmujúci nedostatok dôležitého vitamínu. Odborník prezrádza, kde robíme chybu
- S príchodom slnečných dní sa znižuje spotreba niektorých doplnkov výživy
- Odborný farmaceut tvrdí, že si tým vytvárame deficit dôležitého vitamínu
- S príchodom slnečných dní sa znižuje spotreba niektorých doplnkov výživy
- Odborný farmaceut tvrdí, že si tým vytvárame deficit dôležitého vitamínu
S nástupom teplých a slnečných dní, ktoré signalizujú príchod leta, sa spotreba niektorých vitamínových doplnkov znižuje. Tento krok môže byť opodstatnený v prípade vitamínu C, ktorý je dostupný zo sezónnej čerstvej zeleniny a ovocia. Avšak ako nám prezradil farmaceut z MojaLekáreň.sk, v prípade vitamínu D je skutočnosť o niečo zložitejšia.
Slováci ignorujú dopĺňanie vitamínu D
Slováci zanedbávajú dopĺňanie vitamínu D od začiatku leta až do jesene. „Už dnes v Mojalekáreň.sk vidíme, že počas mesiaca apríl zákazníci nakupovali až štvornásobne menej doplnkov stravy s vitamínom D ako na začiatku roka. Pritom v našich zemepisných šírkach je jeho suplementácia potrebná aspoň do polovice mája,“ hovorí Ondřej Pleskot, odborný farmaceut z MojaLekáreň.sk.
Mnohí sa spoliehajú na letné obdobie, kedy už aj 20-minútové vystavenie sa slnku dokáže pokryť dennú potrebu vitamínu D. To však podľa Pleskotu nie je ideálnym riešením. „Pokiaľ je totiž 2 až 3 dni pod mrakom alebo dážď, množstvo vitamínu D v krvi opäť klesne pod odporúčanú hladinu, ktorá je u dospelého človeka 75 až 150 nmol/l.“
„Naozaj alarmujúca skutočnosť je, že sa aj my farmaceuti v praxi často stretávame s tým, že sa hodnoty obyvateľstva pohybujú pod 50 nmol/l.“
Slovensko nie je Stredomorie
Hoci sú ryby významným zdrojom vitamínu D, je nereálne očakávať, že ich bežný Slovák zahrnie do svojej stravy štyrikrát týždenne. „Suplementácia je naozaj nevyhnutná. Denná dávka doplnkov stravy s vitamínom D sa pohybuje u dospelého človeka okolo 1 000 – 2 000 IU a detí starších ako rok aspoň 600 IU. „
Pleskot poznamenáva, že sa zmenilo vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktoré posudzuje prípustnú hornú hranicu príjmu (UL) pre vitamín D. Podľa tohto stanoviska je odporúčaná denná dávka vitamínu D v doplnkoch stravy u dospelého človeka až do 4 000 IU (100 μg)/ .
Nedostatok vitamínu D súvisí s radom nepríjemných zdravotných problémov, ako sú únava, znížená výkonnosť, vypadávanie vlasov, pomalé hojenie rán, bolesti svalov a kostí. Rovnako môže dôjsť k zvýšeniu zubnej kazivosti, osteomalácie, osteoporózy a zlomenín kostí, pričom u detí hrozí rozvoj krivice.
„Vitamín dlhovekosti“
Štúdie naznačujú, že dostatočný príjem vitamínu D môže znižovať výskyt niektorých typov rakoviny, ako sú rakovina hrubého čreva, prsníka, prostaty a vaječníkov.
„Bolo publikovaných viac ako 1 000 laboratórnych a epidemiologických štúdií týkajúcich sa súvislosti medzi vitamínom D, jeho metabolitmi a rakovinou. Dlhodobé štúdie preukázali účinnosť už aj mierneho príjmu vitamínu D pri znižovaní rizika rakoviny, a pri podávaní s vápnikom aj pri znižovaní výskytu zlomenín,“ uvádzajú autori štúdie.
V súčasnej dobe prebieha výskum vplyvu vitamínu D na rast niektorých črevných baktérií. Podľa nedávneho zistenia publikovaného v časopise Science, myši, ktoré dostávali stravu bohatú na vitamín D, preukázali lepšiu imunitnú odpoveď voči experimentálne transplantovaným rakovinovým bunkám a zaznamenali zlepšenie reakcií na imunoterapiu.
Zdá sa, že vitamín D má pozitívny účinok na epiteliálne bunky v čreve, čím prispieva k nárastu baktérie nazývanej Bacteroides fragilis. Tento mikrób poskytol myšiam lepšiu imunitu voči rakovine, pričom boli schopné lepšie odolávať rastu nádorov.
Ako sme ťa informovali v tomto článku, v jednej predklinickej štúdii bolo dokonca zistené, že vitamín D môže predĺžiť priemernú dĺžku života až o 33 %. Tieto zistenia poukazujú na významné účinky vitamínu D na zdravie a dlhovekosť.
Zdroje: PubMed, Science