Slováci príšerne plytvajú potravinami. Slovenskí študenti prišli s riešením, ktoré nastaví zrkadlo aj tebe

  • Až 1/3 potravín, ktoré sa vyprodukuje, končí v odpade
  • Každý jeden z nás ročne vyhodí v priemere viac ako 100 kilogramov jedla
  • Slovenskí študenti prinášajú inovatívnu gastro aplikáciu Fridge Chef, ktorá pomáha znížiť objem odpadu z našich domácností a pomáha tak životnému prostrediu
kavickari.sk
  • Až 1/3 potravín, ktoré sa vyprodukuje, končí v odpade
  • Každý jeden z nás ročne vyhodí v priemere viac ako 100 kilogramov jedla
  • Slovenskí študenti prinášajú inovatívnu gastro aplikáciu Fridge Chef, ktorá pomáha znížiť objem odpadu z našich domácností a pomáha tak životnému prostrediu

Hoci stále počúvame, že niektorí Slováci nemajú pomaly čo do úst, čísla hovoria jasnou rečou. Priemerný Slovák vyhodí za rok asi 100 kilogramov jedla. Predstavuje to asi tretinu z toho, čo nakúpime. Partia študentov zo Slovenska však prišla so šikovným riešením, vďaka ktorému sa aj tebe podarí plytvať menej, píšu Kávičkári. Môžeš si tak porovnať, čo by si inak vyhodil a čo dostalo v tvojej kuchyni druhú šancu.

Benefitom aplikácie je, že zlepšuje aj kulinárske schopnosti. Používa sa veľmi jednoducho, intuitívne a obsahuje prehľadné zobrazenie širokej ponuky jedál. Okrem jej ekologickej stránky ponúka aj jednoduché recepty. Je veľmi vhodná pre začiatočníkov, no vie prekvapiť aj profesionálov.

Plytváš aj ty jedlom?

„Ak máš surovinu, ktorú by si chcel vyhodiť, radšej si ju naklikaj do našej aplikácie a sprav dobrú večeru“, vyzývajú k šetreniu študenti Gymnázia sv. Tomáša Akvinského z Košíc.

 „Sme skupina mladých študentov a snažíme sa bojovať proti plytvaniu jedla. Prostredníctvom našej aplikácie chceme pomôcť užívateľom, ktorí nevedia ako využiť suroviny v ich domácnosti,“ dodávajú študenti, ktorí založili v rámci predmetu Aplikovaná Ekonómia študentskú firmu HERO, ktorá sa venuje uskutočňovaniu inovatívnych nápadov.

zdroj: kavickari.sk

Ako aplikácia funguje?

Stačia 4 jednoduché kroky k vašej chutnej večeri s benefitom – bez plytvania surovinami.

  • Po otvorení aplikácie si môžete prezerať celý zoznam receptov ako na každej inej receptovej stránke, ALEBO si zvolíte možnosť nájsť si recept priamo pre vás.
  • Po zvolení možnosti “Recept pre vás” uvidíte zoznam surovín a vyhľadávacie okienko, do ktorého napíšete suroviny, ktoré máte aktuálne k dispozícii.
  • Po navolení príslušných surovín aplikácia vyhodnotí recepty, ktoré vyhovujú vašim podmienkam.
  • Smelo sa pustite do varenia s dobrým pocitom, že ste práve použili suroviny, ktoré mohli skončiť v koši bez využitia a ušetrili ste tak svoje peniaze a aj životné prostredie.

zdroj: kavickari.sk

„Naša aplikácia je určená pre širokú verejnosť, nemá vekové ohraničenie. Pomôže najmä ľuďom, ktorí si ťažko vyberajú jedlo, ktoré si chcú uvariť,“ dodávajú zanietení študenti. A my im držíme palce na Veľtrhu študentských firiem 2021 kde sa budú prezentovať práve ekologickou gastro aplikáciou Fridge Chef.

Sme majstri plytvania

V EÚ sa ročne vyhodí až 88 miliónov ton jedla, čo predstavuje 173 kilogramov na osobu. Najviac jedla však vyhadzujú koneční spotrebitelia, a to až 53 percent. Hneď za nimi nasledujú továrne s 19-timi percentami. 

Je preto veľmi dôležité zmeniť správanie spotrebiteľov. Ľudia síce tvrdia, že kontrolujú dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby, no len málokto vie, aký je medzi nimi rozdiel. A tak často putujú do smetí aj potraviny, ktoré mohli ešte pokojne skončiť na tanieri.

Podľa svetovej poľnohospodárskej organizácie (FAO) má vyhodené jedlo na svedomí až 8 percent všetkých emisií skleníkových plynov, za ktoré môžu ľudia. Za každý kilogram jedla sa do atmosféry vypustí 4,5 kg oxidu uhličitého. 

Vyhadzovanie jedla nie je len ekonomický a environmentálny problém, ale týka sa aj etiky. Podľa FAO žije na svete až 793 miliónov podvyživených ľudí. Netýka sa to len rozvojových krajín. V roku 2014 si podľa Eurostatu až 55 miliónov ľudí v EÚ nemohlo každý druhý deň dovoliť poriadne jedlo. Predstavuje to 9,6% našej populácie.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroj: Kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá