Slováci sa pri pití kávy dopúšťajú chýb. Tento bežný zlozvyk ti môže zničiť zdravie, varuje lekár
- Káva je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou dňa
- Mnohí však nevedia, ako ju piť tak, aby bola naozaj prospešná
- Káva je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou dňa
- Mnohí však nevedia, ako ju piť tak, aby bola naozaj prospešná
Pravidelná konzumácia kávy je spojená s množstvom zdravotných benefitov vrátane podpory zdravia srdca, zlepšenia mozgových funkcií či urýchlenia chudnutia. Obľúbený nápoj Slovákov môže dokonca predlžovať život, a to najmä ľuďom so sedavým zamestnaním.
„Káva má nesmierne priaznivé účinky na mozog, črevá a pečeň,“ uviedol pre Yahoo News renomovaný gastroenterológ Dr. Saurabh Sethi. Polyfenoly obsiahnuté v káve podporujú rast prospešných baktérií a zlepšujú kognitívne funkcie, čo môže oddialiť nástup Alzheimerovej choroby.
Avšak podľa Dr. Sethiho sa často nevedomky dopúšťame chýb, ktoré môžu poškodzovať naše zdravie a negovať pozitívne účinky kávy.
Najčastejšie chyby
Prvou chybou, ktorú podľa Dr. Saurabha Sethiho robíme, je pridávanie cukru do kávy. Ako uvádza Harvard Health, zvýšená hladina glukózy v krvi podporuje zápalové procesy v tele a je spojená s vyšším krvným tlakom, priberaním na váhe, cukrovkou či stukovatením pečene.
Vhodnou alternatívou cukru je mníšske ovocie alebo stévia bez prídavku erytritolu. Mníšske ovocie, používané vo východných krajinách na liečbu črevných problémov a nádchy, je ako sladidlo relatívne nové. V závislosti od obsahu mogrozidu je však 100- až 250-krát sladšie ako cukor.
Druhou častou chybou je vyhýbanie sa organickej káve. „Káva je jednou z plodín najviac zaťažených pesticídmi a tieto pesticídy by ste určite nechceli konzumovať,“ varuje Dr. Sethi. Ako uvádza Futurity, v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom kávy, vzrástlo používanie chemických pesticídov za posledné desaťročie o 190 %.
„Problémom je, že existuje stále viac správ o kontaminácii podzemnej vody a ekosystémov pesticídmi a o škodlivých účinkoch na zvieratá a ľudí v oblastiach, kde sa pestuje káva – od kožných porúch, respiračných problémov cez vysoký krvný tlak, poškodenie orgánov, rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. Zdá sa, že všetko je spojené s používaním pesticídov pri pestovaní kávy,“ hovorí Athina Koutouleas, doktorandka na Katedre geovedy a manažmentu prírodných zdrojov na Kodaňskej univerzite.
Tretia chyba sa týka osôb trpiacich refluxom kyseliny. Dr. Saurabh Sethi odporúča, aby zvážili výmenu svetlej praženej kávy za tmavú, pretože obsahuje menej kofeínu a nedráždi žalúdok. Takisto odporúča „na každú šálku kávy vypiť dve šálky vody.“
Kedy je správny čas na šálku kávy
Ako uvádza Health, je dôležité venovať pozornosť správnemu načasovaniu konzumácie kávy. Hoci si väčšina ľudí dopraje kávu hneď po prebudení, popredný neurovedec Andrew Huberman odporúča počkať aspoň 90 až 120 minút. Tento časový odstup je dôležitý kvôli interakcii kofeínu s adenozínom.
Adenozín je neurotransmiter, ktorý podporuje ospalosť, a jeho hladina sa počas dňa zvyšuje. Kofeín blokuje adenozínové receptory v mozgu, čím zvyšuje bdelosť. Po prebudení sú však hladiny adenozínu najnižšie. Ak počkáš 90 až 120 minút, umožníš adenozínu mierne stúpnuť, čo spôsobí, že kofeín bude efektívnejšie blokovať receptory a udrží ťa v bdelom stave dlhší čas.
Medzinárodná spoločnosť pre športovú výživu (ISSN) odporúča konzumovať kávu aspoň 60 minút pred tréningom. Naopak, najmenej vhodný čas na pitie kávy je večer. Niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia kávy 6 až 8 hodín pred spaním môže výrazne narušiť spánkový režim, najmä u jedincov citlivých na kofeín.
Zdroje: Yahoo News, Harvard Health, WebMD, Futurity, Health