Slováci sa snažia schudnúť vysadením bežnej ingrediencie. Odborníci hovoria o opačnom efekte
- Niektorí ľudia obmedzujú lepok v snahe schudnúť
- Nijak si tým nepomáhajú, môžu si dokonca uškodiť
- Niektorí ľudia obmedzujú lepok v snahe schudnúť
- Nijak si tým nepomáhajú, môžu si dokonca uškodiť
V posledných rokoch sledujeme vzrast čoraz čudnejších diét, ktoré sľubujú zázračné výsledky. Tá, o ktorej sa budeme rozprávať dnes však nie je až taká nová a odborníci ju registrujú už od vzrastu tzv. „hipster“ kultúry. Niektorí ľudia sú totiž presvedčení, že vysadenie lepku z jedálnička im pomôže schudnúť alebo im prinesie zdravotné benefity.
Odborníci však varujú, že sú ďaleko od pravdy a ľudia, ktorí nemajú celiakiu nemajú dôvod sa lepku vyhýbať. Navyše, ako sme zistili, vyhnúť sa mu nie je až také ľahké. Pravdepodobne ťa prekvapí kde všade sa lepok nachádza a ani si o tom nevedel.
Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v obilninách, ako sú pšenica, raž a jačmeň. V tradičnom pečive dodáva štruktúru a pružnosť, a je zdrojom bielkovín pre telo. Pre tých, ktorí majú celiakiu alebo neznášanlivosť na lepok, je bezlepková diéta nevyhnutná. Rozhodne by sa však nemala stať diétnym trendom.
Prečo nám lepok neškodí
Mnoho ľudí bez skutočnej intolerancie na lepok verí, že bezlepková diéta im pomôže schudnúť. Ako však uvádza portál Zdravie.sk, bezlepková potravina nie je nutne zdravšia alebo nízkokalorická. Bezlepkové produkty často obsahujú rafinované škroby, ako je ryžová múka alebo kukuričný škrob, ktoré môžu byť rovnako kalorické ako pšeničné výrobky, a niekedy dokonca ešte viac.
Navyše, keď ľudia prejdú na bezlepkovú diétu, často vylúčia spracované potraviny, ktoré môžu byť bohaté na kalórie a chudobné na živiny. Ak však nahradia tieto potraviny bezlepkovými alternatívami bez ohľadu na ich kalorický obsah, výsledok môže byť opačný – priberanie namiesto chudnutia.
Odborníčka na vzdelávanie v oblasti výživy tvrdí, že ak vylúčiš lepok, môžeš síce schudnúť, no nie je to spôsobené tým, že si z domu vyhodil chlieb a cestoviny.
„Títo ľudia pravdepodobne vylúčili zo svojich jedálničkov aj rýchle občerstvenie a vysoko spracované potraviny a nahradili jedlá plné škrobu ovocím a zeleninou s vysokým obsahom vlákniny, čo podporuje lepšie trávenie a pomáha pri chudnutí,“ povedala Susan Bowermanová, odborníčka na výživu.
Vyhýbať sa lepku nie je ľahké
Mnohí ľudia si neuvedomujú, že lepok sa nachádza v širokom spektre potravín, ktoré nemajú priamu súvislosť s obilninami. Lepok môže byť prítomný v potravinách, kde by si to ani nečakal:
- Omáčky a dresingy: Mnoho komerčných omáčok, šalátových dresingov a marinád používa lepok ako zahusťovadlo.
- Mrazené potraviny: Rôzne mrazené jedlá, vrátane predpripravených mrazených večerí, často obsahujú lepok ako stabilizátor.
- Údeniny a spracované mäso: Niektoré druhy šunky, párky, klobásy a ďalšie spracované mäsové výrobky môžu obsahovať lepok kvôli prísadám alebo spojivám.
- Sója a omáčky na báze sóje: Sójová omáčka často obsahuje pšenicu, čo znamená, že nie je bezlepková.
- Zemiakové lupienky a iné snacky: Niektoré druhy zemiakových lupienkov a iných snackov môžu obsahovať lepok kvôli prídavným látkam alebo ochucovadlám.
- Cukrovinky: Niektoré sladkosti, vrátane určitých druhov čokolády, žuvačiek a lízaniek, môžu obsahovať lepok vo forme prísad, ako sú modifikované škroby alebo sladové prísady.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Zdravie.sk, Schaer, TV Noviny