Slováci vyrábajú jedinečnú čokoládu, ktorá má perfektný obal a je plná vitamínov
- Tak o tomto originálnom slovenskom produkte si zrejme nikdy nepočul
- Dvaja mladí Slováci sa totižto rozhodli vytvoriť značku čokolády, ktorá v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov vďaka výnimočnému produktu včiel
- Tak o tomto originálnom slovenskom produkte si zrejme nikdy nepočul
- Dvaja mladí Slováci sa totižto rozhodli vytvoriť značku čokolády, ktorá v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov vďaka výnimočnému produktu včiel
Na projekt Chopollen sme narazili pri rozhovore s JankivSiblings, ktorí v Prešove pracujú s látkami prastarou technikou plisseé (celý článok nájdeš TU). Koncept, o ktorom sme ešte nikdy nepočuli, nás zaujal a vyspovedali sme jeho zakladateľov.
Ahojte Chopollen, prezradíte nám, kto stojí za vašou značkou a ako sa začal písať váš sladký príbeh?
Značka Chopollen vznikla pomerne netradičným spôsobom. Moje meno je Richard Gravecz a v Košiciach vediem štúdio, ktoré sa zaoberá grafickým dizajnom a brandingom značiek. Kolega Miroslav Gliganič sa venuje výrobe čokolády v Humennom. Asi pred rokom ma Miro cez odporúčanie môjho známeho kontaktoval s požiadavkou redizajnu obalov pre značku čokolád, ktorú vtedy vyrábal. Problémom bolo, že samotné čokolády neboli ničím výnimočným a veľmi ma neoslovili.
A čo sa dialo potom?
Keďže sa snažím vždy pracovať na projektoch, ktoré ma bavia, zákazku som odmietol a vysvetlil to aj Mirovi. Miro bol však otvorený aj novým nápadom a ponúkol mi možnosť spolupracovať na úplne novej sérii čokolád a vytvoriť tak produkt, ktorý by bol jedinečný, a na ktorom by sme spolupracovali na partnerskej úrovni. Pre mňa to bola skvelá možnosť podieľať sa na niečom od koncepcie až po výsledný dizajn a uvedenie na trh a pre Mira výhodná spolupráca a know how z oblasti, ktorej sa venujem.
Vaším produktom je kvalitná čokoláda v spojení s obnôžkovým peľom. Prezraďte nám, čo to vlastne „obnôžkový peľ“ je?
Popri zbere nektáru z kvetov včely tiež zbierajú peľ, ktorý pomocou nektáru formujú do maličkých hrudiek a následne ukladajú na zadnom páre nôh. Preto sa tak tento peľ nazýva aj peľové obnôžky. Takto sformované koláčiky peľu prinášajú do úľu a uskladňujú ich ako obživu. Sfarbenie a chuť peľu potom závisí priamo od kvetov, ktoré včely v danej oblasti opeľujú, preto sa jedná o veľmi špecifický produkt pre každú oblasť krajiny. Následne sa podobne ako med tento peľ šetrne zbiera tak, aby ho mali včely taktiež dostatok.
Prečo ste sa potom rozhodli takýto výnimočný produkt spojiť práve s čokoládou?
Premýšľali sme nad rôznymi možnosťami ako priniesť na trh čokoládu, ktorá bude chuťovo zaujímavá a bude využívať na Slovensku získaný posyp. Po osobných skúsenostiach s obnôžkovím peľom a jeho zdravotnými benefitmi, sme prišli s nápadom využiť tento peľ ako posyp pre čokolády. Veľmi zaujímavá je taktiež jeho chuť, ktorá v sebe unikátne prepája sladkosť nektáru a horkosť peľu. Perfektne tak zapadá do chuťového profilu čokolády.
Je jej technologická príprava vašej pochúťky niečím špecifická?
Na začiatku sme nevedeli či bude takýto produkt vôbec možné vyrobiť vzhľadom na to, ako sa bude peľ na čokoláde správať, či bude držať tvar, či sa na čokoláde nerozpustí a podobne. Po viacerých testovaniach a konzultáciách so včelármi sme prišli k optimálnemu spôsobu ako peľ priamo po zbere uskladňovať a následne tak využiť na posyp. Vyladenie celého procesu trvalo cca 3 mesiace.
Nájdeme podobnú čokoládu ešte niekde inde na svete?
Doteraz sme na svete našli 3 podobné produkty, z toho jeden v USA a druhý v Európe. Išlo ale o ojedinelú produkciu zo širšieho portfólia daných značiek.
Tí, ktorí sú na tvrdej diéte sa zrejme vašej čokoláde potešia. Ako sme sa dočítali, jej konzumácia má viac pozitív než negatív.
Aj čokoláda je sama o sebe je známa tým, že v rozumnej miere prináša veľa zdravotných benefitov. Ak k tomu pripočítame obrovské množstvo minerálov, proteínov a aminokyselín obsiahnutých v obnôžkovom peli, ide naozaj o zdravšiu sladkosť, ktorá môže prispievať k prevencii pred rôznymi zdravotnými problémami.
Zatiaľ ste len na začiatku, no portfólio vašich produktov netvorí len jeden druh. Čo všetko zákazníkom ponúkate?
Momentálne sú to 3 druhy čokolád: 40 % mliečna a dve horké 55 % a 60 %. Všetky druhy samozrejme so slovenským obnôžkovým peľom.
Prezradíte nám, kde máte svoju dielňu?
Celá výroba prebieha v Humennom, kde spolupracujeme aj s mladými cukrármi zo strednej školy. Takto majú brigádu priamo v odbore, zdokonaľujú sa v praxi a my si vychovávame šikovných cukrárov a cukrárky.
Takže vlastne spájate príjemné s užitočným. Kde všade si vašu čokoládu môžu naši čitatelia kúpiť?
Sme ešte len v úvodnej fáze vstupu na slovenský trh, začali sme prirodzene od východu. V Humennom je to obchod Zelený raj, v Košiciach Fajne potraviny a Bistro Gourmet, nájdete nás aj na Michalovskej tržnici – stánok Dobrý med v prešovskom obchodíku so včelárskymi potrebami na Vajanskeho ulici a čoskoro to budú Yeme potraviny v Bratislave. Na strednom Slovensku sme už taktiež oslovili niektorých predajcov a čakáme na odozvu. Predajné miesta budeme samozrejme priebežne zverejňovať aj na našom Facebooku.
A keď už vieme všetko podstatné, priblížte nám ešte, čo pripravujete do budúcnosti?
Určite chceme portfólio rozšíriť cca o 2 odrodové horké čokolády s obsahom kakaa nad 70 %. Možno dokombinovať posyp peľu s ďalšou zaujímavou ingredienciou a radi by sme popremýšľali nad čokoládovou nátierkou.
Čítajte viac z kategórie: Rozhovory