Slováci vyvinuli jedinečnú appku, ktorá bojuje proti plytvaniu potravinami a hladu
- Problém plytvania jedlom nie je žiadnou novinkou
- Tony stále dobrých potravín vyhadzujú domácnosti, reštaurácie aj obchody s potravinami - často nedobrovoľne
- Slováci prišli s geniálnym riešením pomocou aplikácie Hungry Slovak
- Problém plytvania jedlom nie je žiadnou novinkou
- Tony stále dobrých potravín vyhadzujú domácnosti, reštaurácie aj obchody s potravinami - často nedobrovoľne
- Slováci prišli s geniálnym riešením pomocou aplikácie Hungry Slovak
Na Slovensku dlho neexistovalo inteligentné riešenie plytvania jedlom. Boli tu iniciatívy verejných chladničiek, dokonca jednu nedávno otvorili v Connecte. To je síce super a tejto iniciatíve veľmi fandíme, no žiaľ zatiaľ nerieši problém plošnejšie. Teraz je tu však niečo, čo má potenciál zmeniť veci výraznejšie. O čo ide? Projekt nesie názov Hungry Slovak a pomocou mobilnej aplikácie chce pomôcť prerozdeľovať zvyšky potravín namiesto toho, aby skončili v koši.
„Hungry Slovak je aplikácia, ktorá ti umožní jesť kvalitné jedlo z tvojej obľúbenej reštaurácie, ktoré by inak putovalo do koša. Jedz s vedomím, že si spravil niečo dobré nielen pre seba a svoju peňaženku, ale aj pre našu planétu,“ tak znie jeden z hlavných claimov tohto projektu. Autori tvrdia, že nie je fér, že kým mnohí ľudia na svete hladujú, my na „západe“ hádžeme tony potravín do smetiakov.
Dávno sme tak zabudli na hodnotu potravín a prestali sme si ich vážiť. Veď naše babičky dokázali zužitkovať každý kúsok potravy a zahodiť čo i len starý chlieb do koša bolo hriechom. Nuž, časy sa zmenili a kvôli prebytku dnes končí enormné množstvo jedla na smetisku. Kým domácnosti skôr nevedia manažovať svoju spotrebu, obchody s potravinami a gastro podniky vyhadzujú potraviny skôr zo zákona.
Appka Hungry Slovak chce práve reštauráciám pomôcť predchádzať vyhadzovaniu stále čerstvých pokrmov. Ako tvrdia autori projektu, predajnosť ich produktov často ovplyvňujú banálne vplyvy, ako napríklad nepriaznivé počasie. V búrke či poľadovici sa totiž nikomu nechce ísť do reštaurácie. Pokrmy, ktoré čakajú na neprichádzajúcich zákazníkov, sa tak nemajú ako predať a zvyčajne putujú do koša. Napriek tomu, že nie sú pokazené. Veď kto by chcel jesť v podniku jedlo z predošlého dňa?
Vďaka tejto aplikácií však môžu prevádzky bezplatne upozorňovať zákazníkov na to, čo im zostalo v kuchyni. Pokrmy, ktoré sa nezjedli, jednoducho naklikajú do aplikácie a zadajú sumu, za ktorú si ju môžu ľudia vyzdvihnúť. Platí tu však pravidlo, že cena za porciu jedla môže byť maximálne 50% z pôvodnej predajnej sumy a maximálna suma môže byť bez výnimky 5 eur. Tak sa ľudia môžu najesť extrémne lacno a reštaurácie na nich nebudú zarábať.
Napriek tomu, že takýto spôsob predaja podnikom neprinesie takmer žiaden zisk, minimálne nebudú v strate a „akciová“ cena za toto jedlo im pokryje náklady za suroviny. Zároveň nebudú prispievať k plytvaniu potravinami a nakŕmia ľudí, ktorí si možno bežné reštauračné jedlo nemôžu dovoliť, vrátane študentov či dôchodcov. Je to win-win riešenie, ktoré prospeje všetkým. Ak samozrejme bude tento nápad fungovať, pretože pre slovenských zákazníkov to je novinka.
Podobné riešenia však už fungujú v zahraničí, či už sú to takéto appky alebo obchody, ktoré zhromažďujú neskonzumované, no stále čerstvé, jedlo od reštaurácií a bistier. Veríme, že táto slovenská aplikácia ľudí zaujme a prispeje k menšiemu plytvaniu jedlom. Ak ťa appka zaujala, rád by si sa podieľal na dobrej veci a zároveň sa lacno a dobre najedol, stiahneš ju tu.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko