Slováci zasvätili svoje životy ručnej výrobe čokolády. Vo svete žnú úspechy, no doma ich takmer nepoznáme
- Slovensko môžeme v rámci svetového čokoládového biznisu považovať za hráča, ktorý má čo ponúknuť
- Máme tu hneď niekoľko poctivých výrobcov, ktorí dávajú do ručnej výroby svojich čokolád obrovské úsilie
- Zdá sa, že tvrdá práca sa naozaj vypláca. Mnohí zbierajú po svete aj prestížne ocenenia
- Slovensko môžeme v rámci svetového čokoládového biznisu považovať za hráča, ktorý má čo ponúknuť
- Máme tu hneď niekoľko poctivých výrobcov, ktorí dávajú do ručnej výroby svojich čokolád obrovské úsilie
- Zdá sa, že tvrdá práca sa naozaj vypláca. Mnohí zbierajú po svete aj prestížne ocenenia
Illui
História praliniek sa datuje až do začiatku 17. storočia. Na Slovensku je asi najväčším nositeľom tohto sladkého historického odkazu Peter Žáčik a jeho Illui Chocolaterie. Pôvodne bol elektrikárom, no keď objavil čokoládu, rozhodol sa jej venovať naplno.
Začalo to dovozom orieškov v čokoláde a neskôr sa z nich vyvinul nápad vyrábať dražované ovocie a oriešky priamo na Slovensku.
Dnes je z Illui jeden z najkvalitnejších výrobcov praliniek a čokoládových výrobkov u nás.
„Okolo výroby delikates bolo vždy veľa tajomstiev. Každý majster si chránil svoje recepty. Náš recept je jednoduchý a nijako sa ním netajíme. Pracujeme len s tým najlepším, čo nám príroda dáva. Starostlivo si vyberáme ingrediencie pochádzajúce z celého koloniálneho sveta. Dbáme na ich čerstvosť, kvalitu a spôsob spracovania či skladovania. Tak, aby chute, ktoré sú v nich ukryté, mohli vyniknúť a prejaviť sa vo svojej plnosti a nádhere,“ tvrdí zakladateľ Illui Chocolaterie Peter Žáčik.
Okrem praliniek vyrábajú aj truffles, máčané ovocie a dražé. Ich výrobky nájdeš v bratislavskom OC Central a v Auparku, alebo na ich e-shope.
Choco Maze
Zakladateľkou značky Choco Maze je Katalin Papp Varghová, ktorá sa k čokoláde dostala vďaka štúdiu medzinárodných vzťahov, ktoré ju zaviedli do Belgicka – sídla kvalitnej čokolády. Po návrate domov sa rozhodla preraziť s vlastnou ručne vyrábanou čokoládou. A aby sa odlíšila od konkurencie, pridala medzi svoje produkty možnosť navrhnúť si z dostupných ingrediencií vlastnú príchuť.
Uverejnil používateľ CHOCOMAZE Nedeľa 7. marca 2021
„V prvom rade mi chýbala kreativita v mojej práci, preto som sa rozhodla podnikať. A keď som sa už rozhodla pre čokoládu, chcela som, aby si každý mohol prežiť len trošku kúzlo výroby čokolády, aby si mohol vybrať ingrediencie sám. Aj ja som mala rada ako malá študentskú pečať, ale želatínu by som z toho veľmi rada vynechala,“ hovorí zakladateľka Katalin Papp Varghová.
V Choco Maze si môžeš vybrať zo štyroch základov – od bielej, cez mliečnu a horkú až po čiernu s 80,1 % obsahom kakaa. Na ne si napokon nakombinuješ rôzne posýpky ako sušené ovocie, lieskovce či korenie. Tohtoročnou novinkou je možnosť dať si vytlačiť tvoju fotku priamo na čokoládu.
Uverejnil používateľ CHOCOMAZE Pondelok 18. januára 2021
Stačí nahrať fotografie do aplikácie Choco Maze a tím značky ti ich vytlačí na povrch bielej čokolády. Farby sú samozrejme jedlé a vydržia dosť dlho na to, aby čokoládu mohla obdivovať aj tvoja babka vo vitríne. Takýto nevšedný kúsok ťa bude stáť 6,60 eur. Treba tiež spomenúť, že ich produkty CrunCHÉ mandle a CrunCHÉ chia získali hviezdičky aj na Great Taste Awards, teda jedno z najprestížnejších potravinárskych ocenení.
Chopollen
Slovenská značka Chopollen spája kvalitnú čokoládu a tradíciu slovenského včelárstva. Zakladatelia značky Miroslav Gliganič a Richard Gravecz, dlho premýšľali nad možnosťami ako priniesť na trh skutočný unikát. Po osobných skúsenostiach s obnôžkovým peľom a jeho zdravotnými benefitmi spolu s tímom prišli s nápadom využiť tento peľ ako posyp pre ich čokolády.
Veľmi zaujímavá je jeho chuť, ktorá v sebe prepája sladkosť nektáru a horkosť peľu. To všetko perfektne tak zapadá do chuťového profilu čokolády.
Obnôžkový peľ zbierajú včely v podobe peľových koláčikov ako svoju základnú potravu na zadnom páre nôh. Sfarbenie a chuť peľu potom závisí priamo od kvetov, ktoré včely v danej oblasti opeľujú, preto sa jedná o veľmi špecifický produkt pre každú oblasť krajiny. Čokolády tejto značky momentálne nájdeš na mnohých predajných miestach, ktoré sú roztrúsené po celej krajine.
Forra
Na Slovensku, presnejšie v Košiciach, vyrástla mikro továreň na čokoládu, v ktorej nie je núdza o experimenty. Nesie názov Forra čokoláda a stoja za ňou súrodenci Zuzana a Matúš Forraiovci. Aj keď Zuzana študovala archívnictvo a pracovala v múzeu, nechala sa zlákať čokoládovým biznisom. Všetko začalo naštudovaním si procesov výroby čokolády a následným experimentovaním doma v kuchyni.
Uverejnil používateľ Forra čokoláda Sobota 17. októbra 2020
Dnes vedie úspešnú značku a medzi jej produktami nájdeš nielen tabuľkové čokolády a tyčinky, ale hlavne pralinky, ktoré plní náplňami uvarenými len pár minút pred vstreknutím dnu podľa vlastných receptúr. Deväťkusové balenie praliniek tejto značky kúpiš za 7 eur.
Hanzo
Zakladateľ značky Hanzo ochutnal vo svojom živote už veľa čokolád, časom však začal vyhľadávať výnimočné a špeciálne chute. To je práve dôvod, prečo sa rozhodol pre výrobu vlastnej, ručne vyrobenej čokolády. Netrvalo dlho a zapísal sa do školy Szamos v Budapešti, ktorá sa špecializuje na výrobu čokolády. Tu sa naučil základy výroby, ako aj rôzne špeciálne triky a následne sa vyučil za cukrára.
Uverejnil používateľ Chocotale Pondelok 4. februára 2019
Jeho pralinky sú z čisto prírodných surovín. Obsahujú chrumkavý kokosový krém a tiež krém z pražených mandlí ponorený do horkej čokolády. Ty, ako zákazník, máš možnosť nechať si vyrobiť pralinky aj na mieru, kombináciou príchutí, ktoré si zvolíš.
O tom, že pralinkový biznis prosperuje aj počas pandémie, svedčia hospodárske výsledky firmy. Spoločnosť Chocotale s.r.o. sa v roku 2020 dostala do zisku z -266 eur na 3 969 eur a tržby jej narástli o 291 % na 31 545 eur.
DP Chocolate
Za touto značkou stojí rodina Ďuraiovcov, ktorá svoj život zasvätila remeselnej výrobe čokolády, ktorej sa venujú už od roku 2008. Používajú tradičné výrobné postupy a vždy vychádzajú zo základných surovín bez použitia polotovarov a bez pridania konzervantov.
„Dbáme, aby výrobky z našej dielne boli pod kontrolou. V našom laboratóriu testujeme a skúmame každú výrobnú dávku z hľadiska mikrobiológie. Výrobky tak dostávate s našou garanciou kvality spracovania,“ objasňujú.
Niektoré z výrobkov tejto značky boli ocenené aj na prestížnych súťažiach. Kolekcia bonbónov CHESTNUT získala ocenenie dvoch hviezd na Great Taste 2019. Ide o čokoládovo-smotanové ganache s gaštanovým pyré s troškou kubánskeho rumu.
Telo celého bonbónu tvorí dobre pripravené gaštanové pyré, ktorého chuť prekrývajú jemné tóny kubánskeho rumu. Ganache je napokon poliata tenkou škrupinou mliečnej 39 % čokolády.
Uverejnil používateľ DP chocolate Štvrtok 17. októbra 2019
Jankina Čokoláda
„Snažím sa priniesť novinky, ku ktorým sa v bežných obchodoch nedostanete. A stále sa v oblasti čokolády vzdelávam. Preto som absolvovala, okrem iných, aj kurz Luxusných praliniek pod vedením lektora Vlada Panchenka – špičke vo svete čokolády, alebo kurz dizajnových plniek u Vitvitsweet,“ objasňuje Janka, ktorá ručné vyrába a zobí svoje čokolády od roku 2017.
Uverejnil používateľ Jankina čokoláda a jedlá tlač Piatok 9. apríla 2021
Podnikateľka Janka študovala IT a roky pred príchodom detí pracovala práve v tejto náročnej sfére. Nakoniec sa vo svojom živote rozhodla skombinovať prácu v IT s hobby – čokoládou. Pod svojou značkou dnes pracuje výlučne s belgickou čokoládou a kvalitnými surovinami.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy