Slovák Juraj si na Aljaške otvoril úspešnú firmu. Kariéru novinára vymenil za „rybí biznis“
- Bývalý hokejový novinár si zamiloval Aljašku a vracal sa na ňu 13 rokov
- Work and Travel ho priviedlo k mrazivému biznisu a novému životu za veľkou mlákou
- Bývalý hokejový novinár si zamiloval Aljašku a vracal sa na ňu 13 rokov
- Work and Travel ho priviedlo k mrazivému biznisu a novému životu za veľkou mlákou
Väčšina študentov si pre svoj letný Work and Travel program vyberá destinácie vo vnútrozemí alebo na teplých pobrežiach USA. Juraj Kušnír sa ešte ako študent vydal na Aljašku, kde pracoval v továrni na výrobu mrazených lososov.
Už po prvom lete sa stal vedúcim oddelenia a následne v Cordove na Aljaške odpracoval 13 sezón.
Dnes sa bývalý športový novinár živí online biznisom, a to konkrétne distribúciou lososov do celých Spojených štátov. V rozhovore nám prezradil, čo sa udeje od momentu ulovenia lososa, až kým skončí na tanieri Američanov, a aj to, aké je podnikať ako cudzinec v Amerike.
- Ako si Juraj splnil svoj „americký sen“
- Čo ho motivovalo robiť 13 sezón náročnú manuálnu prácu
- Ako mu Work and Travel prinieslo okrem životnej vášne aj jeho životnú lásku
- Ako sa mu podarilo získať dvojité občianstvo
Počas vysokej školy si sa vďaka Work and Travel dostal na Aljašku do mesta Cordova, kde si pracoval v továrni na spracovanie lososov. Počas prvého leta si sa stal vedúcim oddelenia. Ako sa to stalo? Ako si spomínaš na celé to leto a na tento moment?
Do Cordovy ma na leto 2005 zavolal môj kamarát Jano Michel (dnes známy balónový letec v Česku), ktorý tam bol už rok predtým. Od prvého dňa to bola riadna divočina. Práce bolo nad hlavu a väčšina sezónnych zamestnancov to nestíhala, a tak odchádzali a prichádzali noví ako na bežiacom páse.
Takisto kvalita týchto pracovníkov bola slabšia. Bolo nás tam vtedy okolo 50 študentov a okrem nás len málo ľudí vydržalo celé leto. Ja som mal šťastie, že ma Jano vedel trochu nasmerovať, a tak som sa ocitol na oddelení spracovania lososích vajec – červeného kaviáru.
Toto oddelenie mal na starosti človek, ktorý mal problémy s pitím. Netrvalo dlho a jedno ráno neprišiel do práce. Ja som to teda v to ráno nejako rozbehol, keďže som po 2 až 3 týždňoch mal nejaké základy, a tak som sa vďaka šťastiu, slabej konkurencii a troche snahy stal vedúcim oddelenia.
Študoval si odbor, ktorý bol príbuzný tvojej práci na Aljaške? Venoval si sa predaju produktov, alebo si sa zaujímal o rybolov či gastro aj pred tvojou účasťou na Work and Travel?
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Čo potrebuje cudzinec na založenie firmy v USA
- Aký je Jurajov názor na rybie farmy
- Ako vyzerá každodenný život rybára na Aljaške
- Ako môže zákazník rozoznať čerstvosť a kvalitu rýb
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy