Slovák Marek vyrába najzdravšie mlieka na svete. Pre mnohých je konope strašiak, pre neho biznis
- Nápoj zo semien konopy siatej patrí medzi najzdravšie alternatívy mlieka
- Slovenská firma Kannabi priniesla na trh produkt, za ktorým stoja dva roky tvrdej roboty a pomaly ho plánujú obohatiť o ďalšie prírastky
- Pozreli sme sa, ako sa im darí a ako zvládli koronakrízu
- Nápoj zo semien konopy siatej patrí medzi najzdravšie alternatívy mlieka
- Slovenská firma Kannabi priniesla na trh produkt, za ktorým stoja dva roky tvrdej roboty a pomaly ho plánujú obohatiť o ďalšie prírastky
- Pozreli sme sa, ako sa im darí a ako zvládli koronakrízu
V bielej litrovej fľaši sa nachádza rastlinné mlieko z bio lúpaných konopných semienok. Tie radíme okrem iného k superpotravinám, pretože sú komplexným zdrojom proteínov, omega-3 mastných kyselín, vitamínu E a ďalších minerálov aj pre vegánov, ktorí majú s dostatkom potrebných živín často problémy. Spolu s kešu orieškami a kokosovým cukrom, ktoré sú súčasťou nápoja a zabezpečujú krémovú chuť, máš super alternatívu k ranným vločkám či kaši.
Názov Kannabi a možno aj samotné zloženie nápoja, môže na prvý pohľad vyznievať ako halucinogénne a prinajmenšom ilegálne posilnenie z dobre osvetleného skleníka. Paradoxom je, že ide o slovenský produkt, absolútne bezpečný, legálny a navyše zdraviu prospešný.
Začínali pred dvoma rokmi ako neznáma firma. Zaujali nás už vtedy, preto sme sa rozhodli o ich nápade vyrábať „mlieko“ vhodné pri vegánov a všetkých zdravo žijúcich ľudí, napísať. Dnes nám do redakcie prišiel list od Mareka Bendu, zakladateľa firmy Kannabi.
Aj takto funguje Startitup. Hľadá v značkách potenciál a verí im.
Flashback po dvoch rokoch
Do povedomia ľudí sa zatiaľ podľa slov Mareka Bendu dostali len minimálne. „Toto je momentálne naša misia,“ vysvetľuje s tým, že niektorí môžu Kannabi poznať napríklad z pražského veľtrhu Cannafest. Ak si fanúšik obchodov so zdravými potravinami či bistier tohto typu, určite tvojej pozornosti neušli dizajnovo minimalisticky navrhnuté fľaše s mentolovými písmenami.
Predajné miesta do svojho zoznamu pridávajú postupne a o každom novom informujú zákazníkov na sociálnych sieťach.
„Postupne chceme naše mlieko dostať do obchodov po celom Slovensku a Česku, kde by sme chceli začať Prahou. Časom aj do iných štátov Európy,“ prezrádza biznis plán Marek. Udržať si malú firmu so síce kreatívnym nápadom, no v stále konzervatívnej krajine, je niekedy tou najväčšou výzvou.
Otváranie
„Najťažšou situácia pre nás nastala pri samotnom otváraní prevádzky. Potrebovali sme spustiť výrobu. Po namontovaní a zapojení nášho najdôležitejšieho stroja – pasterizátora sme zistili, že je nevyužiteľný,“ spomína zakladateľ. Bol to stroj objednaný z Číny, reklamovať a posielať späť by sa ho neoplatilo a na nový a dobrý už nemali potrebný kapitál. Nejakú dobu sa teda snažili mlieko pasterizovať externe, ale bolo to nepraktické a neekonomické. Preto sa rozhodli, že prevádzku zatvoria.
„V tomto momente sme nevideli žiadne iné východisko, v žiadnom prípade sme však nechceli skoncovať s firmou,“ hovoria. Po čase sa situácia zastabilizovala aj vďaka externej pomoci. Spojili sa s inou slovenskou spoločnosťou, ktorá rovnako ani oni, dodnes vyrába rastlinné mlieka a dohodli sa s nimi na externej výrobe a produkcii.
Tak sme aj vďaka ich strojom a technológiám našli spôsob, ako vyrábať Kannabi tak, aby vyhovovalo zložením, kvalitou aj chuťou. Medzitým museli zohnať kapitál na spustenie výroby, keďže tí pôvodní investovali do prerobenia prevádzky, rôznych povolení a nakúpenia strojov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
S tým im zase pomohol investorský portál invester.cz, kde bol ich projekt úspešne zafinancovaný. „A konečne sme mohli spustiť výrobu,“ spomína Marek Benda. Momentálne majú vyrobenú prvú várku konopného mlieka a snažia sa presadiť na trhu.
Čím chcú zaujať presýteného vegána?
Produktov a predovšetkým rastlinných mliek je dnes na trhu toľko, že priemerný vegán môže byť pri ich výbere skeptický, rozrušený rozmanitými možnosťami a v podstate znudený. Môžu chalani z Kannabi ešte niečím prekvapiť?
„Zatiaľ máme jeden produkt, no plánujeme spustiť výrobu ochutených nápojov a ďalších produktov,“ hovorí Marek. Do rýchleho rozbehu firmy im, tak ako mnohým ďalším, vtrhla koronakríza.
Stále ju pociťujú, pretože zasiahla práve malé obchody, ktoré majú znížený dopyt. Často sa totiž stáva, že sa produkt obchodníkovi zapáči, no keďže sa momentálne vo všeobecnosti málo nakupuje a ťažko sa predávajú aj zabehnuté produkty, priestor na zaradenie nových značiek do obehu je doslova nemožný.
Tak sa stalo aj v prípade Kannabi. „Povedia nám len, že sa ozvú, alebo ich máme kontaktovať o pár mesiacov,“ opisuje realitu slovenského, ale aj európskeho predajného trhu Benda. Napriek všetkému sa nevzdáva. O svojej firme hovorí ako o úspešnej a vidí v nej rastový potenciál.
Za najväčší úspech považujem spustenie výroby svojho doposiaľ jediného produktu, konopného mlieka.
„Po všetkých komplikáciách som niekedy prestával veriť, že to vyjde. Preto som veľmi šťastný, že môžem obohatiť výber rastlinných mliek aj o konopné mlieko,“ hodnotí uplynulé dva roky Marek. Keď sa v jeho hlave zrodil nápad vyrábať rastlinné mlieko a rozšíriť slovenský trh práve o to konopné, ktoré patrí mimochodom medzi najzdravšie, netušil, že sa mu to podarí, no ani to, koľko bude výroba prototypu stáť.
Dnes si s čistým svedomím môže povedať, že to dopadlo dobre a najhoršie už má Kannabi pravdepodobne za sebou. „A keď sa ma opýtate o ďalšie dva roky, verím, že budem môcť povedať, že sme stabilná firma,“ uzatvára.
Článok bol pôvodne vydaný 6. augusta 2020.