Slovák pracuje v jednom z najlepších podnikov sveta. Otvorene opísal najdrsnejšie zážitky z elitnej kuchyne
- Adam Vasko je inšpiratívny mladý Slovák
- Vďaka tvrdej práci a talentu prerazil aj vo svete, kde nazbieral skúsenosti, o akých mnohí len snívajú
- Adam Vasko je inšpiratívny mladý Slovák
- Vďaka tvrdej práci a talentu prerazil aj vo svete, kde nazbieral skúsenosti, o akých mnohí len snívajú
Adam Vasko sa narodil v dedinke Dolná Súča, len kúsok od Trenčína. Aktuálne už žije počas týždňa vo Viedni a cez víkendy sa vracia do Trenčína. Dôvodom je fakt, že pracuje ako profesionálny kuchár v reštaurácii Steirereck vo Viedni, ktorá má 2 hviezdy Michelin. Táto luxusnú reštauráciu patrí medzi 50 najlepších na svete.
Kde sa však začala formovať Adamova kariéra? Hovorí, že mal v tom čase len 19 rokov, čerstvo ukončenú maturitu z „kuchárčiny“ a pracoval v hoteli v Piešťanoch.
„Oslovil ma kamarát, ktorého známi chodia na zimné sezóny do Rakúska, že potrebujú ďalšieho kuchára do partie, tak či by som to nechcel skúsiť. Zbalil som si veci a vyrazil som na prvú zimnú sezónu. V tom čase som neovládal veľmi dobre reč, ale začal som sa učiť. Varili sme tradičnú kuchyňu, domáce knedle, divinové ragú, poctivé omáčky a polievky, samozrejme, Spätzle a Schnitzel nemohli chýbať.“
Po zimnej sezóne pri Salzburgu v Rakúsku vedel, že chce ďalej pracovať v zahraničí. Opisuje, že sa mu páčila iná kultúra a už ovládal aj reč.
„Našiel som ponuku práce a vycestoval na ostrov Amrum v severnom Nemecku, kde som strávil 4 letné sezóny. Mali sme počas sezóny špeciálne ponuky, pri ktorých som mohol byť kreatívny. Reštaurácia mala jednoduchý Á la Carte lístok, ku ktorému som mohol zostavovať s pomocou kolegu špeciál mesiaca, a to napríklad z hľuzoviek, špargle, morského jazyka mušlí a iných zaujímavých surovín.“
Už v tom čase ovládal základy varenia a varenie ho bavilo stále viac a viac. „Nebolo to pre mňa už len o dobrom finančnom ohodnotení. Práca letných sezón mi umožnila v zime brigádovať aj na Slovensku v rôznych hoteloch a reštauráciách, keďže som chcel zbierať skúsenosti.“
Následne sa vždy na 8 mesiacov presunul na ostrov. Po 4 dlhých sezónach v Nemecku sa rozhodol ísť znova do Rakúska na zimu, a to do Tirolu v regióne Ötztal.
Tentokrát vzal pozíciu zástupcu šéfkuchára v 4-hviezdičkovom hoteli, kde sa mohol podieľať na tvorbe jedálneho lístka. Taktiež mal zodpovednosť za vedenie tímu ôsmich ľudí, objednávanie tovaru, musel tiež zabezpečiť, aby fungovali procesy na všetkých sekciách v kuchyni.
V jeho rukách bolo aj delegovanie úloh a v neprítomnosti šéfkuchára aj všetky ostatné záležitosti. „Mal som vtedy 23 rokov, hotel mal kapacitu cca. 130 hostí, prívlastok Superior si získal za jedlo. Večer sme servírovali 5-chodové menu, raz do týždňa sa u nás konal takzvaný Bauernbuffet – Farmársky Buffet, kedy som pred hosťami tranžíroval špeciality z mäsa, bola to skvelá skúsenosť, pretože priamy kontakt s hosťom ma baví.“
Žiaľ, v 2020 prišla pandémia a hotel museli zatvoriť. Po krátkej pauze sa Adam presťahoval do Viedne, kde pracoval v zopár podnikoch, ale nebol naozaj šťastný.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa mu podarilo získať prácu v podniku Steirereck, ktorý má 2 hviezdy Michelin?
- Ako prebiehal výberový proces?
- Prečo pálil šéfkuchár s horúcimi príbormi niektorých kuchárov?
- Aké konkrétne bizarné zážitky sa mu v gastre stali?
- Prečo je práca v kuchyni nebezpečná?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity