Slovák spustil v Paríži šialenstvo novým podnikom. Ľudia stáli na jeho koláče v 50-metrovom rade
- Jojo's Dough je podnik, ktorý si na sociálnych sieťach vyslúžil masívnu podporu
- Stoja za ním Slovák Jozef a jeho partnerka
- Jojo's Dough je podnik, ktorý si na sociálnych sieťach vyslúžil masívnu podporu
- Stoja za ním Slovák Jozef a jeho partnerka
Jozef Kozik je rodák z Považskej Bystrice. Ešte ako malý chlapec sníval o tom, že bude žiť v zahraničí, ale v predstavách mal skôr anglicky hovoriacu krajinu. Keď mal 11 rokov, jeho otec odišiel pracovať do Francúzska na stavbu. O rok na to za ním prišla aj celá rodina, avšak najskôr len na dovolenku.
Jozef tvrdí, že v ten moment, keď prvýkrát prišiel do Francúzska, sa do krajiny zamiloval. Francúzsko preto začal navštevovať pravidelne. Neskôr sem už nechodil len ako turista, no našiel si aj brigády.
Po skončení školy boli jeho plány jasné – zohnať si vo Francúzsku stabilnú prácu. V roku 2013 odišiel žiť do filmového mesta Cannes. Práve tu začal pracovať s otcom na stavbe. Po troch rokoch sa však rozhodol podobný druh zamestnania ukončiť, pretože zistil, že nedokáže vôbec hovoriť po francúzsky a chcel to zmeniť. Jediné slová, ktoré ovládal, boli „bonjour“ či „merci“.
Rozhodol sa, že kvalitnejšej komunikácii sa naučí na poste čašníka. Ako sám uvádza, jeho pracovný pohovor v reštaurácii bol pomerne komický. Pokúšal sa kombinovať angličtinu so vsúvaním francúzskych slovíčok.
Sám sebe šéfom
Aj napriek chaotickým začiatkom ho prijali a Jozefovi sa podarilo zdokonaliť v domácom jazyku. „Po troch rokoch som sa však rozhodol opustiť gastro priemysel a otvoril som si s otcom francúzsku stavebnú firmu. Medzičasom som si našiel anglickú priateľku žijúcu vo Francúzsku.“
Spolu s priateľkou Josie sa vždy túžili odpútať od nudného života a prác, ktoré im uberali energiu. Sám Jozef vysvetľuje, že od samého začiatku túžil podnikať a nemať nad sebou šéfa, ktorý mu rozkazuje.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Považskú Bystricu vymenil za Paríž
- Najskôr pracoval vo Francúzsku na stavbách, no neskôr mu viac učaroval cukrárenský biznis
- Jeho videá s koláčmi si na sociálnych sieťach získali milióny pozretí
- Teraz v európskej metropole otvoril celkom novú cukráreň
- Ľudia pred ňou stoja v dlhých radoch
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity