Slovák získal prestížneho gastro Oscara. Jeho výrobky ti v ústach spôsobia explóziu chutí
- Daniel Karas posúva svoju značku Rodkva Ferments ešte ďalej
- V Londýne za svoje produkty získal prestížne ocenenia
- Daniel Karas posúva svoju značku Rodkva Ferments ešte ďalej
- V Londýne za svoje produkty získal prestížne ocenenia
Špecialita, ktorá sa spája s kórejskou kuchyňou pozostávajúca z fermentovanej zeleniny, sa stáva na Slovensku stále väčším trendom. Reč je, samozrejme, o kimchi, ktoré sa vďaka Danielovi Karasovi a jeho značke Rodkva Ferments dostáva do kuchýň bežných Slovákov.
Biznis inšpirovaný Kóreou
Daniel sa dostal k fermentovaniu v časoch, keď pracoval na pozícii šéfkuchára. Snažil sa hľadať rôzne techniky a spôsoby, ako dodať zelenine zaujímavejšiu podobu a chuť.
Inšpiráciu pri fermentácii hľadal prevažne v kórejskej kuchyni. Práve v tej sú totiž rôzne druhy kimchi bežnou a tradičnou surovinou do mnohých jedál. Následne sa jeho vášeň pre fermentáciu pretavila do vlastného biznisu, kde pod strechou bratislavskej Starej tržnice vyrába rôzne typy fermentovanej alebo nakladanej zeleniny.
V Londýne ocenili kvalitné slovenské výrobky
The Great Taste je v dnešnej dobe najväčšia a najspoľahlivejšia akreditačná schéma pre kontrolu a hlavne oceňovanie kvalitných potravín a nápojov.
Vytvára tak prostredie pre podporu a propagáciu lokálnych producentov a ich produktov. Od roku 1994 ocenili vyše 150 000 produktov z Veľkej Británie, ale aj spoza oceánu.
Že získať toto ocenenie nie je úplne najjednoduchšie značí aj to, že tvoj produkt musíš poslať najskôr do Londýna na testovanie. Pekný obal ani marketing ti hviezdu nepomôžu získať.
Jediný faktor, ktorý skutočne zaváži, je chuť. Ohodnotenie chuti má na starosti porota, ktorá je zložená z 500 odborníkov, ktorí tvoj produkt veľmi dôkladne otestujú.
„Rozhodol som sa poslať na hodnotenie Kimchi a Fermentovanú údenú čili salsu. V priebehu roka tam porota hodnotí tisícky produktov od medzinárodných výrobcov a pre mňa neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Včera 01.08 prišli výsledky a moje Kimchi získalo dve z troch a čili salsa jednu z troch hviezd. Sú to pre mňa také produktové Michelin hviezdy,“ informoval na Instagrame Daniel Karas.
To, že produkty z produkcie Rodkva Ferments získali toto hodnotenie, netreba brať ako samozrejmosť. Ocenenie jednej hviezdy s titulom „Simply tasty“, ktoré získala Danielová čili salsa, získa približne len 25 % prihlásených produktov. Zatiaľ čo ocenenie dvoma hviezdami s titulom „Outstanding“, ktoré si uchmatlo ikonické kimchi, získa v priemere len 10 % prihlásených produktov.
Street food v kombinácii s fermentáciou v uliciach Bratislavy
Svoju porciu teraz už hviezdneho kimchi alebo zaúdenej čili salsy si vieš objednať priamo pred tvoje dvere. Avšak vďaka ďalšiemu projektu, ktorý založil Daniel, si vieš vychutnať priame spojenie jeho kulinárskych zručností v kombinácii s kyslo-pikantnou chuťou fermentovanej zeleniny.
Street food Bechu by Rodkva má svojim zákazníkom priniesť bližší pohľad do kuchyne inšpirovanej Kóreou. Každé jedlo má spojiť unikátne a kvalitné pokrmy spolu s aspoň jedným produktom z dielne Rodkva Ferments.
Daniel myslí na všetky kategórie zákazníkov a na svoje si prídu aj vegetariáni či vegáni. Jedlá, ktoré Bechu by Rodkva pripravuje, si nemôžeš vychutnať každý deň, nakoľko otvorené majú len počas už kultového Street foodparku pred Starou tržnicou. Keď sa ti však podarí sa k nemu dostať, chute, ktoré prináša, ťa dozaista uspokoja.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: The guilt of fine food, Rodkva Ferments Instagram, Rodkva kimchi