Slovanské jedlá prevalcovali konkurenciu: Toto je sto najobľúbenejších pochúťok v Európe

  • V rebríčku nechýbajú jedlá z Ukrajiny, Poľska, Maďarska či Slovenska
  • Pizza už dávno nie je najobľúbenejšou pochúťkou
Ulica, jedlo
Canva/Lifestock, Anton Uniqueton
  • V rebríčku nechýbajú jedlá z Ukrajiny, Poľska, Maďarska či Slovenska
  • Pizza už dávno nie je najobľúbenejšou pochúťkou

Medzi najobľúbenejšie európske pouličné jedlá sa zaradili aj tie slovanské. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil Taste Atlas, online sprievodca tradičným jedlom, ktorý zhromažďuje autentické recepty, recenzie potravinových kritikov, ale aj výskumné články o obľúbených ingredienciách a jedlách.

Taste Atlas sa tentokrát zameral na sto najobľúbenejších európskych pouličných jedál. V zozname nechýba talianska pizza, portugalská espetada či burek z Bosny a Hercegoviny. Zaujali aj jedlá z Ukrajiny, Slovenska, Poľska či Českej republiky.

Pirohy 

V rebríčku 100 najlepších európskych jedál sa na 2. mieste umiestnili pirohy, ktoré sú špecialitou našich susedov. Pre Poliakov sú skutočne národným jedlom, ktoré nechýba na stole pri akejkoľvek príležitosti. Musíme však povedať, že je to tak aj na Slovensku, a preto je ich umiestnenie pochvalou aj pre našu kuchyňu.

Každá rodina má svoj jedinečný recept, ktorý sa odovzdáva medzi generáciami. Pripravujú sa na slano aj na sladko, niektoré môžu byť pikantné a medzi Poliakmi sú obľúbené aj smažené.

Pirohy sú plnené kapustou, zemiakmi, bryndzou, mletým mäsom, fazuľkami alebo hríbmi s cibuľou. Sladké verzie bežne zahŕňajú jahody alebo čučoriedky.

Tradičné poľské pirohy dnes ochutnáš takmer vo všetkých poľských reštauráciách.

pirohy
zdroj: pexels

Smažený syr 

Medzi obľúbené jedlá sa zaradila aj overená klasika, ktorú si z času na čas určite vyberieš v reštaurácii na Slovensku aj ty. Táto tradičná česká špecialita je známa pod názvom „Smažák“.

Jedlo pozostáva z kúska syra, ktorý sa obalí v múke, vajciach a strúhanke. Následne sa pečie do chrumkava. Často si ho vychutnáš s hranolkami a tatárskou omáčkou či varenými zemiakmi, no obľúbený je aj so šalátom alebo v žemli.

Na 38. mieste teda bodovala Česká republika a ich smažený syr. 

Smažák
zdroj: Jozef Koleják/Canva

Langoš

Na 50. mieste v zozname najlepších európskych pouličných jedál sa nachádza maďarská špecialita, ktorá sa udomácnila aj v kuchyniach mnohých Slovákov a je u nás známa ako „kúpaliskové“ jedlo.

Langoš sa vyrába z vody, múky, droždia, cukru a soli. Keď je cesto dostatočne vykysnuté, rukami sa natiahne do požadovanej veľkosti do tvaru placky a vloží sa do rozpáleného oleja. Keď získa zlatohnedú farbu, je pripravený na konzumáciu.

Na vrch tohto chrumkavého pokrmu sa zvyčajne dáva smotana a nastrúhaný syr. Môže byť obložený čímkoľvek, napríklad klobáskou, trhaným mäsom alebo len obyčajným cesnakom.  

langoš
zdroj: justspices.co.uk

Bublik 

Bublik je názov, ktorý sa bežne používa v krajinách východnej Európy, najmä na Ukrajine a v Rusku. V tomto prípade sa môžeme rozprávať o obľúbenom pokrme, ktorý nájdeš na Ukrajine. Bublik je okrúhla kysnutá buchta, v mnohom podobná rožku. Pred pečením sa krátko pošíruje vo vode a popráši makom, sezamom alebo cukrom.

Predpokladá sa, že bublik vznikol medzi židovským obyvateľstvom v cárskom Rusku, no svoju dnešnú podobu získal na Ukrajine. Pôvodne sa predával z pouličných vozíkov, kde sa navliekal na šnúrku a ponúkal zákazníkom. Takto sa ešte aj dnes predávajú praclíky, ktoré môžeš ochutnať v Poľsku. Bublík sa zvyčajne konzumuje ako občerstvenie alebo ako príloha ku káve alebo čaju. 

V zozname skončil na 74. mieste.  

bublik
zdroj: pexels

Skalický trdelník 

Tento chutný pokrm je typický pre región Záhorie na Slovensku, konkrétne pre oblasť Skalice. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie. 

Chutný a čerstvý trdelník najčastejšie rozvoniava na tradičných slovenských jarmokoch. Na vonkajšej strane je trdelník zlatohnedý, ale vo vnútri zostáva žltý. Skalický trdelník má tvar dutého valca.

Vykysnuté cesto sa namotá na trdlo a na ňom pečie. Spôsob pečenia je na prípravu pomerne náročný. Požadovaný efekt sa dosahuje neustálym otáčaním a občasným pomastením v sálavom teple z pripravenej pahreby alebo žiariča, ktoré dodáva výrobku špecifickú vôňu a chuť. Cesto je mäkké a má vôňu posekaných orechov, marhúľ, vanilky alebo škorice.

Trdelník uzavrel rebríček 100 TOP pouličných jedál Európy.

trdelník
zdroj: Pexels

Medzi slovanskými jedlami, ktoré sa dostali do rebríčka, sú tiež poľská zapiekanka, poľské rurki alebo aj ruské pirôžky.  

Zdroje: wikipédia , Taste Atlas 

Najnovšie videá

Trendové videá