Slovenka rozváža jedlo „na mieru“ po celej krajine. Veronika boduje s jedinečným gastro projektom
- ZJEDENÉ je koncept, ktorý ľuďom ukazuje, ako napraviť nesprávne stravovacie návyky
- Je to bez toho, aby si museli odoprieť pôžitok z kvalitného jedla
- ZJEDENÉ je koncept, ktorý ľuďom ukazuje, ako napraviť nesprávne stravovacie návyky
- Je to bez toho, aby si museli odoprieť pôžitok z kvalitného jedla
Túto krabičkovú stravu pre ženy, mužov, ale aj deti, špeciálne zostavenú nutričnou špecialistkou Veronikou Hanákovou, vám dovezú priamo na stôl takmer do každého kúta Slovenska.
Nielen o projekte ZJEDENÉ, ale aj o tom, podľa akých kritérií zostavujú jedálniček, nám porozprávala Hana Stanczová, ktorá je jednou z tých, vďaka ktorým uzrel tento stravovací koncept svetlo sveta.
Človek by bol povedal, že krabičkové diéty sa celkom dobre etablovali na trhu a nemôžu už ničím prekvapiť. Vy ste však pridali nového hráča. Čím je ZJEDENÉ iné a výnimočné?
Náš projekt ZJEDENÉ vznikol, ako inak, pri dobrom obede (úsmev). Posledné roky nás presvedčili o tom, aká dôležitá je starostlivosť o zdravie. Produktívny človek potrebuje k správnemu fungovaniu kvalitný spánok, pohyb a v neposlednom rade vyváženú stravu.
Vieme, že pripraviť si vlastný jedálniček je časovo náročné, práve preto sme priniesli riešenie. Riešenie pre tých, ktorí si chcú v tomto uponáhľanom svete uľahčiť všedné dni, no zároveň im záleží na plnohodnotnej, vyváženej strave. Pre mamičky, ktoré tak ušetria čas v kuchyni a venujú sa radšej deťom. Ženy či mužov, ktorí majú povolanie, pri ktorom nemajú čas sa kvalitne venovať sebe a tomu, čo a kedy jedia.
Za projektom ZJEDENÉ stojí veľa odborníkov a ľudí so skúsenosťami z gastra. Kto všetko je súčasťou vášho tímu?
Náš tím tvorí partia šikovných ľudí, ktorých spája láska k jedlu a ktorým záleží na tom, aby mal každý prístup k zdravému a zároveň tak chutnému jedálničku, že sa každé jedlo stane zážitkom a pôžitkom. Sú to Tomáš, Dáška, Števko, Janka, Veronika, Lukáš, moja maličkosť, v neposlednom rade náš kuchár Miško, ktorý dokonale dochutí každé jedlo, a okrem toho mnoho ďalších.
Množstvo ľudí má stále v hlave, že čo je zdravé, nie je až také chutné. A my sme už veľa z nich presvedčili o opaku. Každý v našom tíme má veľkú zásluhu na celom fungovaní. Samozrejme, vždy sa môže vyskytnúť chyba, komplikácia alebo niečo, čo treba hneď riešiť.
My sme však všetci v pohotovosti a všetko riešime okamžite, aby sme zabránili omylom. Rovnako sa však tešíme a prežívame každý úspech spoločne. Sú to mesiace, dni a noci práce – a my sme v tom skrátka spolu.
Čo je myšlienkou tohto konceptu krabičkovej diéty, respektíve stravy? Keďže ZJEDENÉ nie je určené iba ako strava k redukcii hmotnosti.
Naučiť ľudí zdravo a pravidelne jesť. Naučiť ich, že aj keď nestíhajú, nemusia zastavovať vo fastfoodoch a rýchlo do seba nahádzať jedlo, ktoré im nedodá energiu.
Nás si vedia vziať kamkoľvek a iba otvoriť krabičku. Naším cieľom je rásť. Momentálne ideme do fitness centier, kde si budú môcť všetci po tréningu vybrať z našich chladničiek len plnohodnotné jedlo a pokračovať v ceste do práce či niekam inam.
Našou snahou je, aby toto zdravé a chutné jedlo dostávali aj detičky v škôlkach, a to v detskej, prispôsobenej verzii. Cieľom je teda byť po celom Slovensku a zároveň si stále udržať kvalitu.
Veď poznajú to mnohí z nás, rýchle občerstvenia sú veľakrát prvou záchranou, ak človek nestíha. Ako hodnotíte z vášho pohľadu stravovacie návyky Slovákov?
Žiaľ, Covid podporil nesprávne stravovacie návyky a veľa Slovákov si zhoršilo nielen svoju hmotnosť, ale aj zdravotný stav. Práve preto sa snažíme aj touto cestou viesť ľudí k zdravému stravovaniu. Ako som spomínala, množstvo ľudí si stále myslí, že čo je zdravé, nie je také chutné či dobre dochutené. V dnešnej dobe sa ale jedlo dá výborne dochutiť rovnako zdravými a chutnými potravinami.
Je tiež veľmi dôležité vyberať si kvalitné suroviny a dodávateľov. My máme poctivé mäso z fariem, kvalitné ovocie a zeleninu či mliečne produkty. Pretože nie je mäso ako mäso.
Pri momentálnych cenách, ktoré rapídne stúpajú, má mnoho domácností problém udržať si v stravovaní kvalitu. My sme sa napriek zdražovaniu rozhodli ceny zatiaľ nemeniť, ale musím dodať, že nemeníme ani kvalitu produktov, z ktorých varíme.
Ako je to s porciami? Je možné veľkosť porcií a kalorické hodnoty upraviť a individuálne prispôsobiť?
Presné nastavenie by vyžadovalo osobnú konzultáciu s meraním a poznatkami o energetickom výdaji každého individuálne. Vznikali by tam veľké rozdiely, čo by sa, žiaľ, nedalo v praxi pripraviť. Preto sme zvolili priemernú bazálnu hodnotu u žien 1 600 kcal, u mužov 2 100 kcal a u detí 1 450 kcal.
Samozrejme, v prípade zvýšených potrieb energetického príjmu, ako športový výkon, naberacia fáza alebo u ľudí s extrémne zvýšenou telesnou hmotnosťou, bude možné pridať 300 kcal škatuľu, fresh box, ktorú zaškrtnete. Box bude obsahovať zdravé snacky v podobe ovocia, orechov a prospešných bielkovín. Týmito snackmi si môžete doplniť energiu počas vášho dňa.
Ľudí s intoleranciami či alternatívnymi preferenciami stravovania pribúda ako húb po daždi. Ste na nich pripravení?
Áno, samozrejme, okrem klasického menu máme aj vegetariánske, bezlepkové či bezlaktózové, ktoré nahrádzame rastlinnými produktmi.
Vaše menu je vyvážené, zdravé, odľahčené, no od nudných pokrmov, aké si pod pojmom „zdravé” predstavíme, má ďaleko. Aké jedlá zaraďujete do jedálnička?
Jedlá sú kreatívne, plné chutných kombinácií, pripravené z kvalitných surovín a vhodnou tepelnou úpravou. Sú zastúpené vo vyváženom trojpomere, no v obľúbenom šate. Kto by nemal rád zdravý morčací perkelt, šošovicový prívarok s vajíčkom či obľúbené špaldové palacinky?
Je v tom však trochu vedy. A to v podobe zvýšeného množstva prospešnej a zároveň absentujúcej vlákniny, zvýšeného podielu omega-3 mastných kyselín a zároveň zníženého podielu omega-6 mastných kyselín, ktorých je v našej strave prebytok.
A nesmieme zabudnúť hlavne na primeranú hodnotu bielkovín, ktoré sú dnes preceňované a zvýšený konzum vedie k neželanému nárastu hmotnosti, nie však svalov. Preto sa naša výživová špecialistka Veronika snaží o správne a zdraviu prospešné nastavenie.
Osobne ma od krabičkového stravovania odrádza to, že by mi veľmi chýbali sladké jedlá. Vo vašom jedálničku však nájdeme aj tie. Zrejme to však nebudú mastná šiška ani koláč plný rafinovaného cukru, ale rozumnejšie zvolené dezerty a koláče, či?
V menu môžete čakať všetko. Je to explózia chutí. Je zostavené tak, aby vám nechýbali ani sladké jedlá. Vždy máme nejakú časť dňa, v ktorej je aj sladký variant, napríklad banánové palacinky, bábovky, chia puding a ďalšie sladké dobroty. Tak sa nestane, že vás prepadne po pár dňoch chuť po iných sladkostiach.
Kto má vlastne v rukách prípravu a nutričné nastavenie jedálnička?
Menu zostavuje naša výživová špecialistka, a to podľa sezónnych potravín. Napríklad v období sezóny medvedieho cesnaku bol často použitý v rôznych podobách práve medvedí cesnak. Využívame, čo nám dané obdobie prináša. Teraz nám začína letné obdobie, ktoré je bohaté na množstvo zdravých, u nás vypestovaných plodín.
Menu sa ďalej zostavuje podľa toho, koľko kalórií je potrebné za deň prijať. Je to rôzne u žien a u mužov. Prekvapivo sa stretávame s tým, že ľudia sú nastavení jesť veľmi málo a často sa im zdá, že porcie sú veľké.
Jesť málo neznamená, že je to správna voľba pri chudnutí či udržiavaní hmotnosti. Dôležité je skombinovať správne suroviny a pritom neubrať na porciách. Nechceme, aby ste boli hladní. Chceme, aby ste jedli správne.
Ženy zvyknú byť viac otvorené zdravej strave, novým chutiam a novým kombináciám. Muži a deti sú niekedy tvrdší oriešok. Aký máte feedback na vašu stravu práve od mužov a detí? Chutí im?
Naše detské menu je prispôsobené tak, aby bolo formou obľúbených jedál, avšak v zdravej verzii. Pravdou je, že máme veľmi pozitívne reakcie. Dokonca máme ohlasy, že si jedlo začali objednávať práve ženy a muži a deti im to vyjedali. Tak sa dostali aj k tejto verzii.
Pri mužoch máme pocit, že sa to začína vyrovnávať. Práve oni sú tí, ktorí taktiež potrebujú pri cvičení či po náročnej práci kvalitnú stravu. Dobre najedený a odpočinutý muž je predsa základ.
Za pomerne krátky čas sa vám podarilo zviditeľniť a preraziť. Hanka, prezradíte nám, aké je vaše tajomstvo úspechu a toho, že vás odoberá toľko ľudí?
Tajomstvo úspechu je robiť to, čo robíte, s láskou, nadšením a veriť tomu. Potom nie je iná šanca ako úspech. My tomuto projektu veľmi veríme.
Spomínali ste, že nápad konceptu ZJEDENÉ skrsol pri dobrom obede. Keď sa obzriete späť, spomínate si, aké očakávania ste mali v začiatkoch?
Snažíme sa nemať očakávania, ale cieľ. V cieli nie sme, lebo máme množstvo plánov, ale tá cesta, na ktorej sme, je krásna. A to, aké máme na nej úspechy, je neuveriteľné. Prišli sme von po mesiacoch práce 17. januára, teraz je začiatok júna a ZJEDENÉ je brand. Toto je sen. Naplnený sen.
Venujete sa aj iným aktivitám, máte svoje rodiny, deti… Prezraďte nám, ako to všetko stíhate?
Je to o dobrom tíme. Vďaka tomu funguje aj time management. Tímová práca je skrátka základ. Vieme sa na seba spoľahnúť a každý ovládame robotu toho druhého. Tak si vieme vždy pomôcť. Každý vo firme by mal vedieť robiť aj prácu ostatných. U nás to nielen každý vie, ale každý ju aj chce ovládať.
Načrtli ste, že ZJEDENÉ ešte zďaleka nie je v cieľovej rovinke, keďže pred sebou máte veľké plány. Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Ako som spomínala, plánujeme toho veľa. Teraz spúšťame ZJEDENÉ do fitness centier, onedlho sa o tom ľudia dozvedia viac. Taktiež plánujeme urobiť pokroky v škôlkach, lebo nám záleží na tom, čo jedia deti mimo domova.
Chystáme pre deti aj ďalší projekt, plánujeme sa rozrastať. Pripravujeme toho veľa a veríme, že sa nám podarí na Slovensku niečo veľké. Veríme, že zmeníme u ľudí pohľad na zdravé stravovanie, návyky a život spoločnosti.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Kávičkári.sk