Slovenská čokoládovňa a firma z Kolumbie nadviazali významnú spoluprácu. Tento krok prináša viacero výhod

  • Nitriansku čokoládovňu má zásadnú novinku
  • Nadviazala partnerstvo s kolumbijskou firmou Casa Luker
Lyra čokoláda a čokoládovňa.
Ilustračné foto reprofoto:Instagram/@lyrachocolate
  • Nitriansku čokoládovňu má zásadnú novinku
  • Nadviazala partnerstvo s kolumbijskou firmou Casa Luker

Lyra, čokoládovňa z Ivanky pri Nitre, predala podiel kolumbijskej spoločnosti Casa Luker. Ako informuje portál Forbes, k tomuto predaju došlo už na konci roku 2022. Ukazujú to aj údaje Obchodného registra SR. 

Iniciatívu na predaj firma začala počas koronavírusovej pandémie. Pandemické obmedzenia totiž na istý čas výrazne obmedzili prístup firmy k hlavným zákazníkom, ako sú kaviarne a prémiové obchody.

Podľá portálu Finstat, spoločnosť LYRA GROUP s.r.o. v roku 2022 zvýšila zisk o 12 % na vyše 792-tisíc eur a tržby jej narástli o 14 % na 4,860 milióna eur.

Očakáva sa, že za predchádzajúci rok by mali tržby firmy vzrasť na sedem miliónov eur. 

Spoločnosť plánuje najmä z dôvodu odľahčenia zakladateľa a súčasného riaditeľa Karola Stýbla zamestnať aj prevádzkového riaditeľa. Toto umožní Stýblovi, ktorý je uznávaným čokolatiérom, sústrediť sa výlučne na inovácie a naplno sa venovať svojmu dlhodobému snu – vytvoreniu prvej čokolády na svete vyrobenej len z jednej ingrediencie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lyra Chocolate (@lyrachocolate)

Na prvý pohľad sa zdá, že Lyra má ideálny príbeh a že ju pandémia neovplyvnila. No Covid kríza so sebou priniesla aj úvahy o predaji časti podniku.

„Pre Covid sme nevedeli, čo bude ani ako bude. Zatvorili nám všetky odbytové kanály ako kaviarne, reštaurácie aj prémiové obchody a zostali len supermarkety, v ktorých sme veľmi neboli,“ uviedol Stýblo.

Pomocnú ruku im podal producent kakaa Casa Luker, s ktorým spolupracovali v tom čase už 12 rokov. 

„V novembri 2022 kúpili 70 percent firmy. Je to pre nás obrovský prínos, pretože vďaka tomu máme suroviny, aké chceme aj odkiaľ chceme a hlavne, máme istotu, že budeme mať suroviny, pretože svojim ich dodávajú prioritne. Keď ich nebudeme mať my, nebude ich mať nikto,“ opisuje Stýblo investíciu.

Jediná čokoládovňa svojho druhu v Európe

Casa Luker, ktorá má v Kolumbii výskumné centrum v Južnej Amerike, sa už viac ako 110 rokov venuje výhradne výskumu kakaa. Firma disponuje vlastnou šľachtiteľskou stanicou, fermentačnou stanicou a dokonca aj národnou genetickou bankou pre odrody kakaa.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lyra Chocolate (@lyrachocolate)

Teraz, vďaka spolupráci s Lyrou, má aj táto slovenská čokoládovňa prístup k týmto unikátnym zdrojom. Takéto zázemie nemá žiadna čokoládovňa v Európe a všetky ostatné musia tento druh služieb získavať z externých zdrojov.

Karol Stýblo a jeho spolumajiteľ Tomáš Letavay sa stali menšinovými vlastníkmi, ale kolumbijský investor nemá možnosť ich rozhodnutia prekaziť. Kolumbijčania majú v rozhodovacom procese dva hlasy, zatiaľ čo Karol a Tomáš majú tiež dokopy dva, a teda každý jeden. Pri rozhodovaní o budúcom smerovaní firmy však hlasovali všetci jednotne.

Originálna čokoláda

„Moja filozofia je mať vo výrobkoch čo najmenej ingrediencií a vďaka tomu mať na obaloch čo najkratšie zloženia. A nič kratšie ako jedno slovo už neexistuje, preto sa teraz snažíme vyrobiť prvú jednozložkovú čokoládu,“ uviedol Stýblo.

Nápad vznikol náhodne, keď premýšľali, ako pomôcť farmárom. Farmári dokážu komerčne využiť len 30 percent svojej úrody kakaových bôbov, pričom zvyšok, teda dužinu a šupu, zvyčajne vyhadzujú alebo kompostujú. Rozhodli sa teda preskúmať, ako by mohli tieto vedľajšie produkty spracovať.

Zistili, že z kakaovej šupy môžu vyrobiť kakaovú múku, z ktorej sa dajú pripraviť cestoviny alebo bezlepkové pečivo, alebo ju môžu premeniť na celulózu na výrobu papiera. Z dužiny potom vyrábajú kakaový sirup, ktorý sa dá použiť ako sladidlo.

„Keď zredukujeme šťavu, vznikne z nej hustý sirup. Ten potom chceme lyofilizovať a vyrobiť z neho prach. Takéto sladidlo vo forme kakaového prachu pridáme naspäť ku kakaovej hmote a čokoláda bude mať všetko, čo potrebuje, no bude len z jednej suroviny. Žiaden cukor, lecitín, extrakt ani mlieko,“ uviedol ďalej Stýblo.

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: Forbes, casaluker.com, ORSR, Finstat

Najnovšie videá

Trendové videá