Slovenská delikatesa žiari v horúcom rebríčku. Nič rýdzejšie a naše snáď neexistuje

  • Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
  • Rebríčku dominujú Česi
  • V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa
reprofoto_Instagram_trnavsky_smarn, TASR_Michal Svítok
reprofoto:Instagram/trnavsky_smarn, TASR/Michal Svítok
  • Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
  • Rebríčku dominujú Česi
  • V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa

Dezerty sú často opomínané, ale v gastronómii predstavujú krásny svet plný kreativity, nových chutí a lahodnosti. Každá krajina má svoj jedinečný. My na Slovensku ich máme skutočne mnoho. Spomeňme hneď napríklad bratislavský rožok alebo skalický trdelník. 

Portál Taste Atlas prišiel s ďalším svojím rebríčkom, v ktorom vyzdvihuje 100 najlepších dezertov z celej strednej Európy. Prekvapivo v tomto rebríčku najviac dominovali naši bratia Česi, ktorí obsadili väčšinu miest. Za slovenské zákusky sa však nemáme prečo hanbiť. Jedna lahôdka sa dostala dokonca do vrchnej desiatky. 

Sernik

Sernik patrí k poľským dezertom, ktorý si získal nielen domácich, ale aj turistov. Tento poľský cheesecake je dezert, ktorý má dlhú a bohatú históriu, obľubu medzi sladkými jedlami si udržuje už celé desaťročia. Klasický dezert je vyrobený z kyslej smotany, tvarohu a cukru, má vynikajúcu chuť a krémovú textúru. Na prvé miesto v rebríčku sa dostal možno aj preto, že sa hodí na akúkoľvek príležitosť. 

Kaiserschmarrn

Pre druhé miesto zavítajme k našim susedom, na západ. Rakúsky Kaiserschmarrn, tiež známy aj ako Cisársky trhanec, je dezert s dlhoročnou tradíciou a Rakúšania naň nedajú dopustiť. Ide o palacinkové cesto, ktoré je však pri pečení roztrhané na malé časti. Často sa k nemu pridávajú hrozienka, jablká alebo rôzne druhy sladkej polevy, ako čokoláda a karamel. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @trnavsky_smarn

Cisársky trhanec máš možnosť ochutnať aj vo viacerých podnikoch. Najpopulárnejší streetfood je jednoznačne Trnavský Šmarn. 

Valašský frgál

Ako sme už spomenuli vyššie, Česi obsadili väčšinu priečok a zároveň sa ich Valašský frgál dostal až na tretie miesto. Ide o koláč, ktorý má siahodlhú tradíciu a pečie sa v moravskom Valašsku. 

Je to kysnutý koláč, ktorý na vrchu odhaľuje rôzne plnky. Pravý frgál má mať v reze vyššiu vrstvu náplne než cesta. Recepty sa dedia z generácie na generáciu. Najčastejšie používaná plnka je maková, tvarohová a potom ľudovo povedané „čo dom dal“. Kreativite sa medze nekladú a na svoj frgál si môžeš dať presne to, čo najviac chutí tebe. 

Liege vafle

Svoju zmienku v článku si určite zaslúži aj štvrté miesto z Belgicka. Vafle Liège sú jedným z dvoch najobľúbenejších druhov vaflí pôvodom z Belgicka. Tieto nerovnomerne tvarované dobroty sa vyrábajú z hustého cesta podobného brioške, ktoré sa sladí cukrom a pečie v špeciálnej vaflovej panvici. Počas pečenia sa cukor rozpustí a dodá vafliam jedinečnú karamelovú príchuť.

Lokše

Lokše sú v tomto rebríčku naozaj jediným zástupcom slovenských dezertov. Na to, že je jediný, sa dostal na zaslúžené 7. miesto. Veľa ľudí by mohlo polemizovať, že lokše nie sú dezert, ale príloha či samostatný chod. No pekne voňajúcu makovú alebo orechovú lokšu so slivkovým lekvárom nenahradí žiaden cheesecake alebo sachertorta. 

Lokše
zdroj: grobskelokse.eu/obrazky/lokse

Lokše sa vyrábajú z varených, vychladnutých a roztlačených zemiakov, do ktorých sa pridáva múka. Cesto sa nechá odpočívať a potom sa z neho vytvarujú tenké placky, ktoré sa opekajú na rozpálenej panvici, často úplne na sucho. Podľa portálu Taste Atlas sa tie najlepšie lokše na Slovensku nachádzajú v reštaurácii Gurmánsky Grob a v Mlyne Klepáč.

Ďalšie české umiestnenia

Česi tento rebríček skutočne ovládli, preto by sme radi vypichli ešte zopár dezertov od našich severných kolegov. Na 96. mieste sa umiestnili karlovarské trojhránky. Karlovarské oplátky sa umiestnili len o 4 miesta vyššie. Na 86. mieste sa umiestnila krupicová kaša, ktorá je dobre známa aj u nás. 

Jahodové knedličky sa dostali na úctyhodné 66. miesto. Jedlo, ktoré buď miluješ, alebo nenávidíš, čiže žemľovka, si pripísala okrúhle 60. miesto. Míša rezy a aj samotný nanuk Míša obsadili spoločné miesto na 21. a 20. mieste. 

Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú najlepšie slovenské dezerty, a takto odpovedala: 

Slovenská kuchyňa ponúka množstvo chutných dezertov, ktoré sú unikátne a nezameniteľné. Medzi najznámejšie slovenské dezerty patria:

  1. Šúľance s makom – jednoduchý dezert vyrobený z vareného cesta a makovo-cukrového posypu.
  2. Zemiakové placky s tvarohom – placky vyrobené z múky a zemiakov, ktoré sa naplnia tvarohom a podávajú sa s rôznymi prísadami, či už sladkými alebo slanými.
  3. Trdelník – sladký valček vyrobený z kysnutého cesta, ktorý sa obalí v cukre a škoricovom prášku.
  4. Oblátky – tenké, krehké plátky vyrobené z cesta, ktoré sa opekajú na špeciálnej platni. Podávajú sa často s medom a orechmi.
  5. Parené buchty – dezert vyrobený z kysnutého cesta, ktorý sa naplní ovocím alebo džemom a parením sa uvarí v pare.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroje: Taste Atlas, AI

Najnovšie videá

Trendové videá