Slovenská delikatesa žiari v horúcom rebríčku. Nič rýdzejšie a naše snáď neexistuje
- Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
- Rebríčku dominujú Česi
- V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa
- Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
- Rebríčku dominujú Česi
- V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa
Dezerty sú často opomínané, ale v gastronómii predstavujú krásny svet plný kreativity, nových chutí a lahodnosti. Každá krajina má svoj jedinečný. My na Slovensku ich máme skutočne mnoho. Spomeňme hneď napríklad bratislavský rožok alebo skalický trdelník.
Portál Taste Atlas prišiel s ďalším svojím rebríčkom, v ktorom vyzdvihuje 100 najlepších dezertov z celej strednej Európy. Prekvapivo v tomto rebríčku najviac dominovali naši bratia Česi, ktorí obsadili väčšinu miest. Za slovenské zákusky sa však nemáme prečo hanbiť. Jedna lahôdka sa dostala dokonca do vrchnej desiatky.
Sernik
Sernik patrí k poľským dezertom, ktorý si získal nielen domácich, ale aj turistov. Tento poľský cheesecake je dezert, ktorý má dlhú a bohatú históriu, obľubu medzi sladkými jedlami si udržuje už celé desaťročia. Klasický dezert je vyrobený z kyslej smotany, tvarohu a cukru, má vynikajúcu chuť a krémovú textúru. Na prvé miesto v rebríčku sa dostal možno aj preto, že sa hodí na akúkoľvek príležitosť.
Kaiserschmarrn
Pre druhé miesto zavítajme k našim susedom, na západ. Rakúsky Kaiserschmarrn, tiež známy aj ako Cisársky trhanec, je dezert s dlhoročnou tradíciou a Rakúšania naň nedajú dopustiť. Ide o palacinkové cesto, ktoré je však pri pečení roztrhané na malé časti. Často sa k nemu pridávajú hrozienka, jablká alebo rôzne druhy sladkej polevy, ako čokoláda a karamel.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Cisársky trhanec máš možnosť ochutnať aj vo viacerých podnikoch. Najpopulárnejší streetfood je jednoznačne Trnavský Šmarn.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.