Slovenská delikatesa žiari v horúcom rebríčku. Nič rýdzejšie a naše snáď neexistuje
- Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
- Rebríčku dominujú Česi
- V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa
- Poznáme najlepšie dezerty strednej Európy
- Rebríčku dominujú Česi
- V prvej desiatke sa umiestnila aj slovenská delikatesa
Valašský frgál
Ako sme už spomenuli vyššie, Česi obsadili väčšinu priečok a zároveň sa ich Valašský frgál dostal až na tretie miesto. Ide o koláč, ktorý má siahodlhú tradíciu a pečie sa v moravskom Valašsku.
Je to kysnutý koláč, ktorý na vrchu odhaľuje rôzne plnky. Pravý frgál má mať v reze vyššiu vrstvu náplne než cesta. Recepty sa dedia z generácie na generáciu. Najčastejšie používaná plnka je maková, tvarohová a potom ľudovo povedané „čo dom dal“. Kreativite sa medze nekladú a na svoj frgál si môžeš dať presne to, čo najviac chutí tebe.
Liege vafle
Svoju zmienku v článku si určite zaslúži aj štvrté miesto z Belgicka. Vafle Liège sú jedným z dvoch najobľúbenejších druhov vaflí pôvodom z Belgicka. Tieto nerovnomerne tvarované dobroty sa vyrábajú z hustého cesta podobného brioške, ktoré sa sladí cukrom a pečie v špeciálnej vaflovej panvici. Počas pečenia sa cukor rozpustí a dodá vafliam jedinečnú karamelovú príchuť.
Lokše
Lokše sú v tomto rebríčku naozaj jediným zástupcom slovenských dezertov. Na to, že je jediný, sa dostal na zaslúžené 7. miesto. Veľa ľudí by mohlo polemizovať, že lokše nie sú dezert, ale príloha či samostatný chod. No pekne voňajúcu makovú alebo orechovú lokšu so slivkovým lekvárom nenahradí žiaden cheesecake alebo sachertorta.
Lokše sa vyrábajú z varených, vychladnutých a roztlačených zemiakov, do ktorých sa pridáva múka. Cesto sa nechá odpočívať a potom sa z neho vytvarujú tenké placky, ktoré sa opekajú na rozpálenej panvici, často úplne na sucho. Podľa portálu Taste Atlas sa tie najlepšie lokše na Slovensku nachádzajú v reštaurácii Gurmánsky Grob a v Mlyne Klepáč.
Ďalšie české umiestnenia
Česi tento rebríček skutočne ovládli, preto by sme radi vypichli ešte zopár dezertov od našich severných kolegov. Na 96. mieste sa umiestnili karlovarské trojhránky. Karlovarské oplátky sa umiestnili len o 4 miesta vyššie. Na 86. mieste sa umiestnila krupicová kaša, ktorá je dobre známa aj u nás.
Jahodové knedličky sa dostali na úctyhodné 66. miesto. Jedlo, ktoré buď miluješ, alebo nenávidíš, čiže žemľovka, si pripísala okrúhle 60. miesto. Míša rezy a aj samotný nanuk Míša obsadili spoločné miesto na 21. a 20. mieste.
Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú najlepšie slovenské dezerty, a takto odpovedala:
Slovenská kuchyňa ponúka množstvo chutných dezertov, ktoré sú unikátne a nezameniteľné. Medzi najznámejšie slovenské dezerty patria:
- Šúľance s makom – jednoduchý dezert vyrobený z vareného cesta a makovo-cukrového posypu.
- Zemiakové placky s tvarohom – placky vyrobené z múky a zemiakov, ktoré sa naplnia tvarohom a podávajú sa s rôznymi prísadami, či už sladkými alebo slanými.
- Trdelník – sladký valček vyrobený z kysnutého cesta, ktorý sa obalí v cukre a škoricovom prášku.
- Oblátky – tenké, krehké plátky vyrobené z cesta, ktoré sa opekajú na špeciálnej platni. Podávajú sa často s medom a orechmi.
- Parené buchty – dezert vyrobený z kysnutého cesta, ktorý sa naplní ovocím alebo džemom a parením sa uvarí v pare.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy