Slovenská delikatesa zvyšuje riziko nebezpečnej choroby. Stačia dva plátky denne a hrozba stúpa

  • Dva plátky tejto pochúťky denne zvyšujú riziko cukrovky
  • Výskum ukázal, že ľudia by mali jej konzumáciu obmedziť
Žena drží sendvič a slané pochúťky na tanieri.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@Racool_studio
  • Dva plátky tejto pochúťky denne zvyšujú riziko cukrovky
  • Výskum ukázal, že ľudia by mali jej konzumáciu obmedziť

Máš rád šunku? Možno by si mal prehodnotiť, či ju naďalej budeš mať vo svojom jedálničku. Nové výskumy naznačujú, že nie je tou najlepšou voľbou.

Šunka patrí medzi spracované potraviny, ktoré výrazne zvyšujú riziko cukrovky, najmä v neskoršom veku. Ak pravidelne konzumuješ spracované alebo červené mäso, zvyšuješ si pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Stačia len dva plátky šunky denne a riziko tohto ochorenia stúpa až o 15 %.

Výskumy ukázali, že denná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa, čo predstavuje zhruba dva plátky šunky, zvyšuje riziko cukrovky o 15 % v priebehu nasledujúcich desiatich rokov. Ak denne zješ 100 gramov červeného mäsa, napríklad malý hovädzí steak, riziko cukrovky sa zvýši o 10 %.

Najjasnejší dôkaz

Vedecký tím z Cambridgeskej univerzity, ktorý viedol rozsiahlu štúdiu s viac ako dvoma miliónmi účastníkov z celého sveta, dospel k záveru, že treba znížiť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Tieto odporúčania potvrdzujú aj výsledky výskumu, ktorý odborníci publikovali v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology.

Štúdia sa opierala o údaje takmer dvoch miliónov dospelých z rôznych kútov sveta. Išlo o ľudí z Európy, Ameriky, východného Stredomoria, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Podľa denníka The Guardian tento výskum prináša zatiaľ najjasnejší dôkaz o spojení medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá predstavuje jedno z najväčších globálnych ohrození zdravia.

Zdravotné poisťovne budú hradiť nové lieky na cukrovku

Keď hovoríme o zdraví a prevencii cukrovky, stojí za to spomenúť aj dobré správy pre tých, ktorí už s ňou zápasia. Od septembra zdravotné poisťovne začnú preplácať nové lieky na cukrovku a ďalšie chronické ochorenia.

„Kategorizačná komisia pre lieky na júnovom zasadnutí schválila rozšírenie indikačných kritérií pri viacerých liekoch a zároveň zaradila nový liek pre diabetikov,“ oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Od septembra sa v zozname kategorizovaných liekov objaví nový liek Rybelsus, ktorý obsahuje účinnú látku semaglutid. Tento liek je vo forme perorálnych tabliet a slúži na liečbu pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Okrem zaradenia nového lieku sa schválili aj rozšírenia indikácií na už existujúce lieky, ako napríklad Jardiance (účinná látka empagliflozín), ktorý bude určený aj na liečbu chronickej choroby obličiek.

Liek Jakavi s účinnou látkou ruxolitinib bude používaný aj na liečbu imunologickej reakcie štepu proti hostiteľovi. Rinvoq s účinnou látkou upadacitinib indikujú na liečbu Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že kategorizácia liekov na Slovensku sa robí s ohľadom na finančnú stabilitu systému. Prijaté rozhodnutia zlepšia dostupnosť liečby pre pacientov s chronickými ochoreniami, pričom náklady na lieky pokryjú zdravotné poisťovne.

„Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že ak má byť liek kategorizovaný, držiteľ registrácie lieku musí podať ministerstvu zdravotníctva žiadosť o zaradenie lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov. Rozhodnutie o podaní žiadosti o kategorizáciu lieku a konkrétnej indikácie je totiž plne v kompetencii držiteľa registrácie,“ uviedlo ministerstvo. Po posúdení žiadosti prerokujú návrh kategorizačná komisia. Ak splnia zákonné podmienky, ministerka môže rozhodnúť o zaradení lieku do zoznamu.

Zdroje: Lancet Diabetes & Endocrinology journal, The Guardian, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá