Slovenská kuchyňa získala vzácne ocenenie. Špecialita sa dostala medzi 44 najlepších korenín sveta
- Medzi najlepšie koreniny na svete patrí aj jedna slovenská
- Skončila v lepšej polovici
- Medzi najlepšie koreniny na svete patrí aj jedna slovenská
- Skončila v lepšej polovici
Po najlepšej desiatke narazíme na ďalšiu koreninu z nášho okolia. Ide o český modrý mak, ktorý na 14. priečke získal presne 4 body.
Ide o odrodu maku, ktorá mala pre svoju silnú, komplexnú, kvetinovú chuť vždy veľmi dôležitú úlohu v českej národnej kuchyni.
Z českého modrého maku sa robí lahodná plnka do palaciniek, koláčov či štrúdlí. Posypávajú sa ním aj rezance, zemiakové knedle (hladké aj ovocné). Prípadne sa kombinuje s čučoriedkami a natiera sa na čučoriedkové koláčiky.
Slovensko v top 20
Vo vrchnej polovici rebríčka „Najlepšie koreniny na svete“ sa umiestnila aj slovenská Žitavská paprika. Konkrétne sa nachádza na 16. priečke zo 44 a získala 3,8 bodu.
Ide o prvý výrobok zo Slovenskej republiky, ktorý získal prestížne označenie kvality PDO (Chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, kde sa tieto papriky prvýkrát pestovali, no odvtedy sa rozšírila aj do Podunajskej nížiny.
Samotným výrobkom je prášok zo sladkej papriky, ktorý sa získava mletím zrelých sušených paprík. Má intenzívnu, oranžovú až červenú farbu. Za tú vďačí oleju, ktorý sa uvoľňuje zo semien v záverečnej fáze mletia. Chuť Žitavskej papriky „je jemne sladká a intenzívne hlboká, pripomína sladkú papriku, bez akejkoľvek horkosti“, píšu recenzenti.
Používa sa v rôznych teplých či dusených jedlách a dodáva im jedinečnú chuť, vôňu a farbu.
Na začiatku spodnej polovice sa umiestnil aj český kmín. Konkrétne obsadil 23. priečku so ziskom 3,5 bodu. Ide o druh rasce, ktorá je pestovaná na hlinitých až piesčitých pôdach od prvej polovice 19. storočia. Semená sú dobre tvarované a vyvinuté, zdravé, predĺžené a mierne ohnuté.
Majú svetlo až tmavohnedú farbu a korenistú chuť typickú pre rascu. Ich výnimočnosť spočíva v tom, že majú vysoký obsah aromatických olejov (od 3 do 5 %). Zberajú sa, keď sú dobre vyzreté a obsah karvónu s liečivými a antiseptickými vlastnosťami v semenách je vyšší ako 50 percent.