Slovenská príloha k nedeľnému obedu valcuje svetový rebríček. Získala lichotivé 3. miesto

  • Po prečítaní tohto článku na toto jedlo určite dostaneš chuť
  • Dobrou správou je, že jeho príprava je úplne jednoduchá
vyvar, placky
Ilustračný obrázok TASR/Milan Kapusta, František Iván
  • Po prečítaní tohto článku na toto jedlo určite dostaneš chuť
  • Dobrou správou je, že jeho príprava je úplne jednoduchá

Zemiakové placky nie sú jedinou pochúťkou, ktorá sa do rebríčkov Taste Atlas zaradila. Už v minulosti sme informovali o tom, že svoje zastúpenie má slovenská kuchyňa aj v rebríčku 100 najlepších dezertov sveta. Možno ťa prekvapí, o čo ide, keďže toto jedlo považuješ skôr za prílohu.

Ide o lokše, ktoré sa perfektne hodia k pečenej husi alebo kačke. Táto pochutina sa vyrába z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa na sucho, kým nie je chrumkavé a zlatisté. Hoci je lokša výborná na slaný spôsob, na vianočných trhoch sa s ňou môžeme stretnúť aj v sladkej podobe, kde je posypaná práškovým cukrom a poliata roztopeným maslom.

V rebríčku patrí lokši 51. miesto. Predbehla dokonca americké brownies, no aj moravské koláče.

Taste Atlas sa okrem iného pozrel aj na klobásy, ktoré sú vo svete najobľúbenejšie. Aj v tomto rebríčku má Slovensko svoje zastúpenie. Ide o tradičné spišské párky, ktoré Slováci mávajú pravidelne v chladničke. Tieto párky so svojou viac ako storočnou históriou sa umiestnili na 35. mieste.

Spišské párky by podľa tradičnej receptúry mali byť vyrobené zo zmesi čerstvého hovädzieho mäsa, čerstvého bravčového mäsa, bravčovej kože a korenia, ako je sladká a štipľavá paprika, ktoré dodávajú ružovo-červenú farbu. Hotový výrobok je zavesený v udiarni na sušenie a údenie, a preto má jedinečnú vôňu a chuť.

Syroví reprezentanti

Spomenúť musíme ešte najlepšie syry sveta, kde má Slovensko až dvoch reprezentantov.

Na 56. mieste sa umiestnila slovenská bryndza. Táto pochúťka sa nevyrába len na Slovensku, ale aj v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajine. Bryndza vzniká zrážaním ovčieho mlieka pomocou syridla a následným kysnutím.

O niečo horšie sa darilo zázrivskému korbáčiku, ktorý sa umiestnil na 69. mieste. K výrobe pochúťky je potrebné kravské mlieko a zaujímavosťou je, že výroba je výlučne ručná. Korbáčiky majú charakteristický tvar a môžu byť údené, no aj neúdené.

V tomto rebríčku si prvé miesto vyslúžil grécky syr Katiki Domokou, ktorý sa vyrába z kozieho mlieka alebo zo zmesi kozieho a ovčieho mlieka. Pri jeho výrobe sa však nepoužíva syridlo.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, Taste Atlas, Taste Atlas, Veda na dosah

Najnovšie videá

Trendové videá