Slovenská reštaurácia upútala aj producentov z HBO, je absolútne energeticky sebestačnou pýchou krajiny

  • Zážitková reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach sa od začiatku drží na popredných priečkach slovenských gastrorebríčkov
  • Teraz oslávila desiate výročie
Gašperov mlyn
Peter Raškovič
  • Zážitková reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach sa od začiatku drží na popredných priečkach slovenských gastrorebríčkov
  • Teraz oslávila desiate výročie

Batizovský mlyn bol postavený približne začiatkom dvadsiateho storočia a v roku 2000 chátrajúcu budovu odkúpil Michal Gašper. V roku 2002 ho začal prerábať na ubytovacie a reštauračné zariadenie, avšak bez konkrétnej predstavy či plánu.

V roku 2012 prišla do rodinnej firmy dcéra Slavomíra Raškovič a spolu s manželom Petrom Raškovičom začali reštauráciu zariaďovať a vytvárať koncept Gašperovho mlyna. Práve oni prišli s myšlienkou fine-diningovej reštaurácie, pričom sa inšpirovali reštauráciami v zahraničí. 

Dňa 9. augusta 2013 Gašperov mlyn po prvý raz pohostil prvých hostí, prvým šéfkuchárom bol Michal Škorec. Gašperov mlyn hneď od začiatku svojej existencie získaval drobné ocenenia, prvým bolo ocenenie Najlepšia nová reštaurácia roka.

Súčasný šéfkuchár Jozef Breza nastúpil do Gašperovho mlyna 1. októbra 2015 a radikálne pretvoril tvár kuchyne.

kuchársky tím
zdroj: Peter Raškovič

Za jeho pôsobenia reštaurácia získala niekoľko prvenstiev v rebríčku Gurmána na Slovensku, zaradenie do svetového rebríčka 1 000 najlepších reštaurácií La Liste, postupne jednu, dve a nakoniec tri Zlaté vidličky a historicky prvú Zelenú vidličku za ekologický prístup.

Šéfkuchár Jozef Breza bol v roku 2022 šéfkuchárom roka a manažérka, spolumajiteľka a hlavná somelierka Slavomíra Raškovič sa v roku 2019 stala Somelierkou roka.

Gašperov mlyn oslavuje 10. narodeniny

Počas korony bol Mlyn chvíľu nečinný, no potom tím prišiel s jedinečným nápadom vytvoriť degustačné menu v balíku, kedy si hostia sami vyskladali degustačné menu doma a tento projekt mal obrovský úspech. Len od uvoľnenia prvého lockdownu Mlyn pohostil niečo vyše 7 000 ľudí.

V roku 2022 sa v Gašperovom mlyne natáčala slovenská epizóda seriálu Zero Waste Chef, ktorú odvysielala stanica HBOMax. Gašperov mlyn je energeticky nezávislý od vonkajších zdrojov – má vlastnú malú vodnú elektráreň, solárne panely, tepelné čerpadlo, studňu aj čistiareň odpadových vôd.

zdroj: Peter Raškovič

V kuchyni sa tím Gašperovho mlyna snaží pristupovať k surovinám tak, že každá ingrediencia, ktorá tam príde, sa aj využije v najväčšej možnej miere. Aj ostatné fungovanie, teda ubytovanie a wellness, je ekologické – tím sa snaží minimalizovať vznik odpadu, efektívne s ním pracovať a čo najviac ho druhotne zhodnocovať.

Gašperov mlyn oslavuje 10 rokov

Desať rokov zážitkovej gastronómie pod Tatrami. Reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach, ktorá už od svojho vzniku v roku 2013 obsadzuje popredné priečky slovenských gastronomických rebríčkov, dňa 9. augusta 2023 oslávila svoje desiate výročie od otvorenia.

Tím Gašperovho mlyna sa preto rozhodol, že pri tejto príležitosti usporiada záhradnú oslavu. Podávali záhradné degustačné menu priamo na záhrade, pričom jedlá boli pripravené zväčša na grile.

Na úvod sa servírovala mladá kukurica s chorizom a kuracou kožou, neskôr studená polievka z vodného melóna a paradajok. Menu vygradovalo ďalšími jedlami z grilu – mrkva, klasické zemiaky, ale aj mäso z kozľa či bravčová porchetta. Na záver sa podávala zmrzlina v kornútiku – avšak opäť netradične – kukuricová alebo chrenová?

Záver večera patril bubnovej šou Batida zo Svitu. O nápoje sa počas celého večera starali partneri Gašperovho mlyna – remeselný pivovar Franz z Lučenca, víno nalievali páni z Víno.sk a miešané drinky mali na starosti Vlčie sirupy.

„Je málo miest na svete, v ktorých som sa počas návštevy cítil tak dobre ako v Gašperovom Mlyne v dedine Batizovce priamo pod Gerlachovským štítom. Je to jedna z 1 000 najlepších reštaurácií sveta, dlhodobo medzi vrcholom absolútnej špičky na Slovensku. Napriek tomu je pri každej návšteve cítiť progres, tvrdú prácu, vášeň, neskutočnú skromnosť aj pokoru a odhodlanie učiť sa a zlepšovať sa,“ napísal po návšteve tejto reštaurácie Čiližrút.

„Keď sa toto všetko snúbi s absolútnym rešpektom k surovine a túžbou obslúžiť hosťa tak, aby v ten večer úplne zabudol na realitu okolitého sveta, tak dostávame dokonalo čistú esenciu toho, čo by mal fine dining v najlepšom slova zmysle znamenať.“

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Gašperov mlyn, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá