Slovenská špecialita sa umiestnila v prestížnom rebríčku: Buď ju miluješ, alebo nenávidíš

  • Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
  • Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
  • Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí
výroba bryndze a ovca
TASR: Ján Krošlák,Dušan Hein
  • Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
  • Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
  • Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí

Slovenská kultúra syrov je skutočne silná a často podceňovaná. Niektorí skvelí kuchári dokonca tvrdia, že keby sa v minulosti naši bačovia naučili nechať syry zrieť, tak by sme míľovým krokom mohli dnes predbehnúť aj Francúzsko. Práve vďaka skutočne vysokej kvalite nášho mlieka môžeme považovať naše syry za veľmi silných svetových konkurentov.

V rebríčku portálu Taste Atlas porovnávali syry z celého sveta a slovenská špecialita sa umiestnila na veľmi peknom mieste. Predtým sa však poďme pozrieť na iné celkom zaujímavé umiestnenia zo sveta.

Burrata

Burrata je syr, ktorý svojou krémovosťou a jemnosťou pripomína viac ako oblak než syr. Jeho názov je odvodený od slovíčka „maslový“ a presne to vystihuje celú podstatu tohto syra. Pokiaľ máš rád klasickú mozzarellu, tak ti ručím za to, že keď ochutnáš burratu, nebudeš chcieť nič iné. Niet divu, že skončila na 1. mieste. 

pizza so syrom buratta
zdroj: Unsplash/Alexander Pogorelsky

Tento syr je charakteristický najmä svojou fotogenickosťou. Keď ho rozkrojíš, tak sa ti nádherne roztečie, podobne ako vajce benedikt alebo lávový koláčik. Ak sa rozhodneš ho ochutnať, tak ti najviac odporúčame ho kombinovať s broskyňami alebo baklažánom. Práve pre jeho zaujímavú jemnú sladkosť sa hodí perfektne aj s iným ovocím. 

Portál Cheese píše o tom, že sa tradične predáva v listoch asfodelu s polyetylénovým plastovým vreckom. Zelená farba listov asfodelu je ukazovateľom čerstvosti syra.

Stracciata

Stracciata je taliansky syr vyrábaný v Molise. Vyrába sa prevažne z kravského mlieka. Syr sa rozkrája alebo trhá a potom sa natiahne na dlhé šúľky, ktoré sa môžu skladať alebo pliesť. Niekto by mohol povedať, že ide o takú syrovú vianočku alebo poriadne macatý korbáčik. Hoci je stracciata zvyčajne snehobiela, na jar a v lete získava žltkastý odtieň.

Zvonka je maslová, jemná, sladká, svieža a mierne slaná, zatiaľ čo vo vnútri je mliečna. Názov stracciata je odvodený od slovesa stracciare, čo znamená trhať. Mnohí ju chuťou prirovnávajú k mozarelle. Mozarella sa umiestnila na 6. mieste a jej zapletený variant ju predbehol a obsadil 4. miesto. 

Mascarpone 

Mascarpone je syr z talianskej oblasti Lombardia, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokým obsahom tuku, preto to nie je určite diétny syr. Jeho štruktúra môže byť hladká, krémová alebo maslová v závislosti od výrobného procesu, zatiaľ čo chuť je citrónová, sladká, plná a maslová.

Mascarpone je ozaj celkom unikátny syr, pretože sa používa viac do dezertov ako do slaných pokrmov. Tiramisu je azda najikonickejší dezert s mascarpone. Okrem tohto talianskeho dezertu sa používa na torty alebo vyšľahané ako základ rôznych ochutených pien.

V tomto rebríčku si mascarpone vyslúžilo 38. miesto.

Slovenská špecialita: Bryndza 

Prichádza náš reprezentant. Na úctyhodnom 25. mieste sa umiestnila aj naša bryndza. Stále sa vedú diskusie o tom, komu skutočne bryndza patrí. Názov pochádza z rumunského „branza“, čo znamená syr. Rovnako tak si túto delikatesu obľúbili aj Poliaci, Ukrajinci, ale aj Maďari. 

zdroj: pixabay.com

O tom, s čím kombinovať bryndzu, ti hádam ani písať nemusíme. Je predsa jasné, že nebudeš bryndzu kombinovať s ovocím a orieškami, ale dobrým čerstvým chlebom, cibuľkou a klobáskou či slaninou. Nie nadarmo je to naša slovenská špecialita.

Opýtali sme sa umelej inteligencie na najlepšie jedlá z bryndze a toto je odpoveď: 

  • Bryndzové halušky – tradičné slovenské jedlo, zemiakové placky varené v slanej vode a podávané s bryndzou, kyslou smotanou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové pirohy – pirohy plnené bryndzou a zvyčajne podávané s opraženou slaninkou alebo cibuľou.
  • Bryndzová nátierka – mäkká bryndza zmiešaná s maslom, smotanou a bylinkami, ktorá sa používa na krájaný chlieb alebo toasty.
  • Demikát – zemiaková polievka s pridanou bryndzou.
  • Bryndzové pagáče – slané pečivo plnené bryndzou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové šúľance – zemiakové cestoviny plnené bryndzou a podávané so smotanou a kyslou smotanou.
  • Bryndzová omáčka – omáčka pripravená na báze bryndze, kyslej smotany a masla, ktorá sa podáva s cestovinami alebo mäsom.
  • Bryndzová slanina – bryndza obalená v slanine a opečená, často servírovaná ako predjedlo.
  • Bryndzové zapekané zemiaky – zemiaky nakrájané na plátky a zapekané s bryndzou, smotanou a bylinkami.
  • Bryndzový chlieb – domáci chlieb, do ktorého je pridaná bryndza, čo mu dodáva špecifickú chuť a vláčnu textúru.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroje: Taste Atlas , Cheese, AI

Najnovšie videá

Trendové videá