Slovenská špecialita sa umiestnila v prestížnom rebríčku: Buď ju miluješ, alebo nenávidíš

  • Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
  • Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
  • Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí
výroba bryndze a ovca
TASR: Ján Krošlák,Dušan Hein
  • Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
  • Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
  • Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí

Mascarpone 

Mascarpone je syr z talianskej oblasti Lombardia, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokým obsahom tuku, preto to nie je určite diétny syr. Jeho štruktúra môže byť hladká, krémová alebo maslová v závislosti od výrobného procesu, zatiaľ čo chuť je citrónová, sladká, plná a maslová.

Mascarpone je ozaj celkom unikátny syr, pretože sa používa viac do dezertov ako do slaných pokrmov. Tiramisu je azda najikonickejší dezert s mascarpone. Okrem tohto talianskeho dezertu sa používa na torty alebo vyšľahané ako základ rôznych ochutených pien.

V tomto rebríčku si mascarpone vyslúžilo 38. miesto.

Slovenská špecialita: Bryndza 

Prichádza náš reprezentant. Na úctyhodnom 25. mieste sa umiestnila aj naša bryndza. Stále sa vedú diskusie o tom, komu skutočne bryndza patrí. Názov pochádza z rumunského „branza“, čo znamená syr. Rovnako tak si túto delikatesu obľúbili aj Poliaci, Ukrajinci, ale aj Maďari. 

zdroj: pixabay.com

O tom, s čím kombinovať bryndzu, ti hádam ani písať nemusíme. Je predsa jasné, že nebudeš bryndzu kombinovať s ovocím a orieškami, ale dobrým čerstvým chlebom, cibuľkou a klobáskou či slaninou. Nie nadarmo je to naša slovenská špecialita.

Opýtali sme sa umelej inteligencie na najlepšie jedlá z bryndze a toto je odpoveď: 

  • Bryndzové halušky – tradičné slovenské jedlo, zemiakové placky varené v slanej vode a podávané s bryndzou, kyslou smotanou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové pirohy – pirohy plnené bryndzou a zvyčajne podávané s opraženou slaninkou alebo cibuľou.
  • Bryndzová nátierka – mäkká bryndza zmiešaná s maslom, smotanou a bylinkami, ktorá sa používa na krájaný chlieb alebo toasty.
  • Demikát – zemiaková polievka s pridanou bryndzou.
  • Bryndzové pagáče – slané pečivo plnené bryndzou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové šúľance – zemiakové cestoviny plnené bryndzou a podávané so smotanou a kyslou smotanou.
  • Bryndzová omáčka – omáčka pripravená na báze bryndze, kyslej smotany a masla, ktorá sa podáva s cestovinami alebo mäsom.
  • Bryndzová slanina – bryndza obalená v slanine a opečená, často servírovaná ako predjedlo.
  • Bryndzové zapekané zemiaky – zemiaky nakrájané na plátky a zapekané s bryndzou, smotanou a bylinkami.
  • Bryndzový chlieb – domáci chlieb, do ktorého je pridaná bryndza, čo mu dodáva špecifickú chuť a vláčnu textúru.
Zdroje: Taste Atlas , Cheese, AI

Najnovšie videá

Trendové videá