Slovenská špecialita sa umiestnila v prestížnom rebríčku: Buď ju miluješ, alebo nenávidíš
- Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
- Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
- Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí
- Portál Taste Atlas vytvoril rebríček syrov
- Do zoznamu sa dostala slovenská špecialita
- Mnohí pritom hovoria, že nám nepatrí
Mascarpone
Mascarpone je syr z talianskej oblasti Lombardia, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokým obsahom tuku, preto to nie je určite diétny syr. Jeho štruktúra môže byť hladká, krémová alebo maslová v závislosti od výrobného procesu, zatiaľ čo chuť je citrónová, sladká, plná a maslová.
Mascarpone je ozaj celkom unikátny syr, pretože sa používa viac do dezertov ako do slaných pokrmov. Tiramisu je azda najikonickejší dezert s mascarpone. Okrem tohto talianskeho dezertu sa používa na torty alebo vyšľahané ako základ rôznych ochutených pien.
V tomto rebríčku si mascarpone vyslúžilo 38. miesto.
Slovenská špecialita: Bryndza
Prichádza náš reprezentant. Na úctyhodnom 25. mieste sa umiestnila aj naša bryndza. Stále sa vedú diskusie o tom, komu skutočne bryndza patrí. Názov pochádza z rumunského „branza“, čo znamená syr. Rovnako tak si túto delikatesu obľúbili aj Poliaci, Ukrajinci, ale aj Maďari.
O tom, s čím kombinovať bryndzu, ti hádam ani písať nemusíme. Je predsa jasné, že nebudeš bryndzu kombinovať s ovocím a orieškami, ale dobrým čerstvým chlebom, cibuľkou a klobáskou či slaninou. Nie nadarmo je to naša slovenská špecialita.
Opýtali sme sa umelej inteligencie na najlepšie jedlá z bryndze a toto je odpoveď:
- Bryndzové halušky – tradičné slovenské jedlo, zemiakové placky varené v slanej vode a podávané s bryndzou, kyslou smotanou a opraženou cibuľou.
- Bryndzové pirohy – pirohy plnené bryndzou a zvyčajne podávané s opraženou slaninkou alebo cibuľou.
- Bryndzová nátierka – mäkká bryndza zmiešaná s maslom, smotanou a bylinkami, ktorá sa používa na krájaný chlieb alebo toasty.
- Demikát – zemiaková polievka s pridanou bryndzou.
- Bryndzové pagáče – slané pečivo plnené bryndzou a opraženou cibuľou.
- Bryndzové šúľance – zemiakové cestoviny plnené bryndzou a podávané so smotanou a kyslou smotanou.
- Bryndzová omáčka – omáčka pripravená na báze bryndze, kyslej smotany a masla, ktorá sa podáva s cestovinami alebo mäsom.
- Bryndzová slanina – bryndza obalená v slanine a opečená, často servírovaná ako predjedlo.
- Bryndzové zapekané zemiaky – zemiaky nakrájané na plátky a zapekané s bryndzou, smotanou a bylinkami.
- Bryndzový chlieb – domáci chlieb, do ktorého je pridaná bryndza, čo mu dodáva špecifickú chuť a vláčnu textúru.